Военният аташе в САЩ фаворит за военното разузнаване

https://www.24chasa.bg/Article/1133593 www.24chasa.bg
Ген. Стефан Янев е един от авторите на закона за отбраната. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Официален Вашингтон за втори път за 1 г. препоръчва на военното ведомство да развива младия генерал Стефан Янев, твърдят дипломатически източници.

В момента Янев е наш военен аташе в САЩ. За Вашингтон той замина през февруари тази година. Още в края на лятото висш представител на Пентагона се изказал ласкаво за новия ни военен аташе и казал, че не разбира защо липсват млади кадри сред военния ни елит.

По-късно предложил да върнат Янев в България на мястото на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, който тази есен трябваше да излезе в пенсия.

О.Р. ПОЛК. ВЕСЕЛИН ИВАНОВ
О.Р. ПОЛК. ВЕСЕЛИН ИВАНОВ

Намекът бил докладван където трябва, но последвало мълчание. Вероятно висшето ръководство на армията е преценило, че командирският опит на Янев е недостатъчен, че силата му е по-скоро в полето на военната дипломация, твърди изнточникът.

ГЕН. ГАЛИМИР ПЕХЛИВАНОВ
ГЕН. ГАЛИМИР ПЕХЛИВАНОВ

Тази есен обаче човек на Пентагона отново повдигнал въпроса за Янев. Според него младият генерал пасвал идеално за шеф на служба “Военна информация”. Дори натъртил, че Янев си губи времето във Вашингтон, 1 г. там му била напълно достатъчна.

ГЕН. КОНСТАНТИН ПОПОВ
ГЕН. КОНСТАНТИН ПОПОВ

След отказа на президента Георги Първанов да назначи комодор Валентин Гагашев и ген. Динчо Карамунчев за шеф на военното разузнаване, министърът на отбраната Аню Ангелов сложи временно на длъжността о. р. полковник Веселин Иванов, разузнавач от кариерата. По закон директорът на службата трябва да е военен, а за назначаването му е нужен указ на върховния главнокомандващ.

ГЕН. НЕЙКО НЕНОВ
ГЕН. НЕЙКО НЕНОВ

Според висши военни Иванов е временно решение за спецслужбата. Той притежава безспорни качества, но бе избран с една стратегическа цел - да изчисти трупаните с години проблеми и да пресече дефектните практики от времето на предишния шеф ген. Пламен Студенков. Освен това Иванов трябваше да успокои нервите на разведката, която междувременно се раздели на 2 лагера. Единият искаше за шеф да дойде човек от вън, който да не се е сраснал със системата. А другият държеше на професионалист, който няма тепърва да научава азбуката на занаята. Иванов получи и задачата да подготви и проект за закон за военното разузнаване, който между другото да разреши и цивилни да оглавяват спецслужбата.

Пак по мнението на висши военни Веселин Иванов се е справил добре с поставените му задачи. Оттук нататък трябва да се реши това ли наистина е човекът, който ще развива спецслужбата, или трябва да търсят по-силна кандидатура.

Някак между другото се промъкват коментари за съветската военна академия и за двата мандата на Иванов като разузнавач срещу сегашния ни съюзник Гърция.

Никак не са случайни и думите на министър Ангелов, че “след като Плевнелиев положи клетва като президент, ще предложи и началник на служба “Военна информация”. Сега вече ще е лесно - няма го Първанов да му блокира назначенията.

Паметливи припомнят и упоритостта, с която МО шефът държеше именно външен човек да оглави разузнаването. И точно затова предложи Гагашев и Карамунчев.

Проектозаконът за военното разузнаване, който позволява и цивилен да оглавява спецслужбата, трябваше да влезе в сила до Нова година. По всичко личи обаче, че на управляващите сега не им е до него.

Кой е Стефан Янев?

Роден е на 1 март 1960 г. Завършва висшето артилерийско училище в Шумен, след което командва взвод, батарея и дивизион в артилерийския полк в Асеновград. През 1993 г. се дипломира във Военната академия "Г. С. Раковски". 3 г. по-късно го забелязват, отначало заради добрия английски. Прощъпулникът му е в дирекция “Международно сътрудничество” на МО. През 1998-а заминава в белгийския град Монс, където е военната щабквартира на НАТО.

Служи като офицер за анализи по линия на инициативата “Партньорство за мир”, в която участвахме като кандидати за членство в пакта. След това е върнат в София в отдел "Стратегии и доктрини" на Генералния щаб.

През 2003 г. вече е началник на отдел “Отбранителна политика и анализи” в МО. Влизането ни в НАТО посреща в Националния военен университет във Вашингтон - специалност “Стратегии за национална сигурност”. От там директно го пращат в Анкара в Центъра на НАТО за борба с тероризма.

През 2007 г. оглавява дирекция “Отбранителна политика” на МО. Званието бригаден генерал получава през юли 2009 г. Владее английски, немски и руски.

Военен с такава биография би могъл да пробие навсякъде, казват експертите и напомнят, че 22 януари, датата, на която Георги Първанов ще сдаде властта наближава.

Вариантите са два - новият президент Росен Плевнелиев да узакони временния статут на Веселин Иванов или начело на службата да се постави нов човек.

Нищо чудно обаче МО шефът да реши на инат да се върне към първото си предложение - комодор Валентин Гагашев, смятат хора от бранша. Те прекрасно познават характера на военния министър, който до последно не прие идеята на Първанов шеф на спецслужбата да стане един от нейните зам.-директори - ген. Детелин Мажгуров.

Друг е въпросът дали самият Гагашев, който междувременно стана контраадмирал и бе назначен за зам.-шеф на Съвместното командване на силите, би желал да се развива в такава посока.

Ген. Пехливанов най-сигурен за шеф на щаба на отбраната

След като реши кой да управлява военното раузнаване, министър Ангелов ще трябва да избере нов началник на отбраната. Управляващите едва ли ще продължат 3-годишния мандат на ген. Симеон Симеонов, който изтича в средата на юни 2012 г. През 2009 г. Симеонов бе наложен от президента Първанов, който отхвърли предложението на тогавашния военен министър Николай Цонев за удължаване мандата на военен №1 ген. Златан Стойков.

Засега единствен кандидат за поста е ген. Галимир Пехливанов, който втора година ни представлява в щабквартирите на НАТО и ЕС в Белгия. Пехливанов е 55-годишен, има 5 г. до пенсия, а ако приемат последните предложения - цели 7 г. Освен това през лятото на 2009 г. тойвече бе основен кандидат за началник на отбраната

Ген. Пехливанов бе един от любимците на ген. Никола Колев, който оглавяваше Генералния щаб в периода 2002-2006 г. По негово време завърши Националния университет по отбраната в САЩ.

Като зам.-началник на Генщаба се ползваше с много добро име в армията, ръководеше с твърда ръка, минал е през най-тежките командни длъжности. Единствената критика към него била за прекалена на моменти строгост към подчинените си.

Реалните конкуренти на Пехливанов са командирът на ВВС ген. Константин Попов и зам.-шефът на пехотата ген. Нейко Ненов.

И двамата обаче са доста по-млади от Пехливанов - Попов навърши 50 г. на 28 август т.г., а Ненов - преди дни, на 18 ноември.

Шансовете на Попов са мнимални, защото няма как след ген. Симеонов отново авиатор да оглави армията. На Ненов пък ще му е доста трудно да се пребори с опита и авторитета на Пехливанов.

След 3 или 4 г. обаче един от двамата ще се изкачи на върха. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани