Младежи убиват с чук и палят приятел - дразнел ги

https://www.24chasa.bg/Article/1134129 www.24chasa.bg
Павел Христов бил убит след купон в дома си в Севлиево.

"Дразнеше ни с поведението си и затова го убихме." Това признали пред полицаите 17-годишният Ник Георгиев и Петър Петров, на 20 г., уличени в жестокото убийство на приятеля си Павел Христов от Севлиево. Двамата бяха задържани във вторник.

Дори и виделите много жестокости и срещали се със закоравели престъпници ченгета били шокирани от думите им, изречени със спокоен тон.

Както "24 часа" писа, Павел Христов бе в неизвестност от 28 септември.

Петър Петров не издържал и разказал на баща си за стореното.
Петър Петров не издържал и разказал на баща си за стореното.

В сряда костите му бяха намерени, заринати с пръст в дере в околностите на севлиевското с. Боазът. Павел бил убит с чук, после заливан с бензин и горен.

17-годишният Ник Георгиев, единият от уличените за убийството
17-годишният Ник Георгиев, единият от уличените за убийството

Вчера до обeд тялото още не бе идентифицирано, но по дрехите и пръстен разследващите нямат съмнение, че това е изчезналият младеж.

Мястото, където младежът бил пребит с чук и запален с бензин. 
СНИМКИ: МВР И АВТОРЪТ
Мястото, където младежът бил пребит с чук и запален с бензин. СНИМКИ: МВР И АВТОРЪТ

Съдебномедицинска експертиза тези дни ще изясни със сигурност самоличността на убития и как е станал инцидентът, съобщи съдебният лекар д-р Янко Колев.

Директорът на гимназията в Севлиево Тома Томев споделя, че Ник бил сред добрите ученици.
Директорът на гимназията в Севлиево Тома Томев споделя, че Ник бил сред добрите ученици.

За последно Павел бил видян от компанията , която му гостувала на купон в апартамента. Живеел сам.

Родителите му са разделени и не поддържали близки контакти с него. Майката имала друго семейство, бащата бил международен шофьор. Затова едва на 14 октомври братовчед на Павел се обадил в полицията за изчезването му.

Той обяснил, че след купона Павел спрял да им се обажда, телефонът му бил изключен. Павел бил безработен, не разполагал със средства, не възнамерявал да пътува и това изчезване било смущаващо.

Веднага в габровската полиция е сформиран екип. Започват разпитите на повече от 20 негови приятели с участието на психолог. Постепенно кръгът заподозрени се стеснява, докато се стига до Ник Георгиев, единадесетокласник от СОУ "Васил Левски", и студента по психология във Великотърновския университет Петър Петров.

На разследващите направило впечатление, че двамата младежи променили поведението си - вече странели от компанията си и започнали да проявяват жив интерес към разследването.

Сменили и прическите си -Ник се подстригал "нула номер", а Петър отрязал дългата до раменете си коса.

След 10-часов разпит във вторник Ник и Петър направили самопризнания за убийството. Казали, че Павел ставал агресивен, като си пийнел, и с това много ги дразнел. Затова се наговорили да го убият.

Когато на 28 септември Павел организирал купон с много пиене у тях, Ник и Петър решили, че това е моментът. Есемес

“Да го почваме ли?”, който двамата си разменили, е засечен по-късно от разследващите.

Вечерта Петър паркирал автомобила си в глуха странична уличка, за да не ги види никой после, когато излизат от дома. Автомобилът бил зареден, бензин налели и в пластмасово шише. Младежите си осигурили и голям чук. Двамата заговорници останали последни след купона.

Подмамили Павел с разказ за скрито златно имане край селото на Петър - Боазът. Нищо неподозиращият 26-годишен младеж тръгнал с тях.

В гориста местност на около 50 м от селото Павел е пребит с множество удари с чук по главата и тялото. После е залят с бензин и запален.

Убийците зарязват трупа и си тръгват с автомобила към Севлиево, като по пътя изхвърлят мобилния му телефон и чука. Налага им се обаче да се върнат до местопрестъплението още същата нощ, защото установяват, че са загубили някъде ръкавица и кърпичка, които биха ги уличили. Не ги намират и си отиват по домовете около 3,30 ч.

Петър не издържа и споделя с баща си за убийството. Какво са си казали, не е известно. Но няколко дни по-късно тайно от сина си бащата Кольо решава да прикрие трупа.

Отива на мястото на убийството и премества тялото на 30 м - в дере. Затрупва го с клони и шума.

Петър обаче не знаел за действията на баща си. Затова полицаите дълго издирвали трупа по местонахождението, което посочили младежите. Пак разпитват бащата, който накрая в сряда им казва къде го е скрил. Тогава разследващите успяват да се доберат до това, което е останало от убития Павел - череп, няколко кости и дрехи. Край р. Росица намират и чука, с който е извършено убийството.

Ник и Петър са задържани за 72 часа. Наблюдаващият прокурор Петя Станишева обмисля да поиска постоянна мярка "задържане под стража". Бащата Кольо засега е на свобода.

"Разследването продължава, още не е установено кой от двамата младежи е инициатор на убийството и кой е удрял с чука жертвата. Но категорично и двамата са участвали", каза вчера шефът на ОД на МВР в Габрово комисар Денислав Донков.

Той не скри изумлението си, че на разпитите Ник и Петър говорят спокойно все едно нищо не се е случило. И цитира психолозите: "Ако двамата не бяха разкрити, щяха да продължат да решават конфликтите си по същия начин в живота."

Засега обаче никой не може да обясни как две добри момчета стават убийци Ник и Петър не са криминално проявени, произхождат от добри семейства.

Ник има двойно гражданство - майка му Марике е холандка, баща му е бизнесмен и спонсор на младежкия волейболен отбор на Севлиево. Вчера родителите му заявиха, че не вярват синът им да е извършил престъплението, за което е обвинен. Вече са наели свой адвокат. Майката

Марике дори каза, че е уведомила холандското посолство и очаква намесата на дипломатите, понеже “не вярва на българите”.

Треньорът по волейбол на Ник - Стефан Генчев, сподели, че и той, и целият младежки отбор са потресени. Ник бил обикновено, добре възпитано и дисциплинирано дете. Трябвало да участва в мач след няколко дни във Враца.

Потресен беше вчера и директорът на севлиевската гимназия "Васил Левски" Тома Томев.

"Ник е при нас от осми клас. Учи в английска паралелка. Отличник, никога не е имало проблеми с дисциплината му, никога не е наказван. Във вторник е бил на училище. След като два поредни дни не се явил, негов съученик позвънил на баща му и оттам разбрахме, че е задържан в полицията. Съобщихме на класа му заедно с училищния психолог. Всички са разстроени, момичетата се разплакаха. Но преди да чуем присъда, не можем да кажем, че е виновен", каза училищният шеф.

Другият обвинен за убийството - Петър, е завършил севлиевския механотехникум. Учители си спомниха вчера, че не бил конфликтен, но бил малко странен, емоционален, с нестандартно поведение. Ходел с коса почти до кръста.

Баща му е пенсионер, но работел във фирма. Макар че именно бащата е преместил трупа на Павел, и двамата родители отричаха вчера синът им да е убиец.

Майката плачеше пред следствения арест в Габрово, а бащата само промълви, че детето им е добро. Родителите засега разчитат на назначения служебен адвокат.