Карла дел Понте пази новия правосъден министър

https://www.24chasa.bg/Article/1135877 www.24chasa.bg

Една млада жена, от която вече трепери целият престъпен свят, зарадва най-любимия си човек със страхотен подарък вчера. Диана Ковачева подари на сина си Петър конструктор робот за седмия му рожден ден.

Първолакът обаче ще трябва все по-често да разчита на баба си за приказката за лека нощ. На 30 ноември майка му Диана бе избрана от парламента за 88-ия министър на правосъдието в България.

Освен, че ще кове на сурови закони срещу мафията, тя ще се отчита пред строгите еврокомисари за битката с престъпността, корупцията и реформите в съдебната ситема.

Диана Ковачева със сина си Петър на първия му учебен ден тази година. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Диана Ковачева със сина си Петър на първия му учебен ден тази година. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

"Веднага щом получих поканата от премиера Бойко Борисов, съобщих на семейството си и потърсих съвет от тях", разказва Ковачева за един от най-важните мигове в живота си. И допълва, че получила подкрепа от най-близките си хора.

Булдогът Карла, която е част от семейството и е кръстена на известния прокурор от международния съд в Хага Карла дел Понте.
Булдогът Карла, която е част от семейството и е кръстена на известния прокурор от международния съд в Хага Карла дел Понте.

Ковачева признава, че преживява раздялата си с “Трансперънси интернешънъл”, защото 9-те години там за нея "не са просто работа".

Името на младата юристка, която доскоро ръководеше организацията в София, измерваща индекса на корупцията, не случайно е препоръчано от експерти от Брюксел при сондиране на мнение кой да замести избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

Ковачева е родена и израснала на пъпа на София в една от старите кооперации зад бул. "Витоша". Днес продължава да живее в същия квартал. Завършва едновременно 19-о експериментално училище и Първа английска гимназия като частна ученичка.

Баща й е инженер, а майка й педиатър. Малката Диана се възхищава от професията на майка си, която успява да реши здравословните проблеми на децата, и мечтае да стане лекар, като нея. Затова и се записва в паралелка с активно изучаване на биология и химия.

16-годишна обаче осъзнава, че тази професия не е за нея. Не може да се справи със страха си от кръв и инжекции. Така тийнейджърката решава, че по ще й приляга друга хуманитарна професия, и се прицелва в правото.

"Юридическото образование дава голяма свобода да работиш в различни сфери и едновременно възпитава умението да убеждаваш", казва Ковачева, чийто дядо по майчина линия е адвокат по граждански дела.

Така съвсем естествено идва следването й в правния факултет на Софийския университет. Според Ковачева това остава и досега най-доброто висше училище за право с традиции. Тя среща именно там най-добрите си приятели и съпруга си Венцислав Караджов, който днес е член на ЦИК от квотата на БСП.

Отличничката от випуск 1998 г. на правния факултет, тогава не подозира, че след време ще обсъжда писането на законопроекти с част от преподавателите си.

Шефът на ВКС Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев, на чиято подкрепа Ковачева разчита днес за реформиране на съдебната система, й дават едни от най-важните уроци по наказателно и международно наказателно право.

Познанията си по конституционно право пък дължи на професор Вгени Танчев, който в момента оглавява Конституционния съд. На масата на Висшия съдебен съвет, чиито заседания Ковачева ще ръководи, седи още един от нейните учители. Професор Анелия Мингова е чела лекции по граждански процес на министъра на правосъдието.

"Щастлива съм, че съм тяхна студентка, а сега ще работя с тях. Безкрайно ги уважавам. Техните становища по отношение на институциите, които представляват, трябва да се обсъждат с повишено внимание и сериозност", споделя Ковачева.

Светилата в правото от университета саи едни от първите, които поздравяват новия министър след номинацията й. С част от депутатите пък, от които зависи одобрението на бъдещите й законопроекти, Ковачева слуша лекции в Училището за политика в Нов български университет.

Там се запознава и с един от най-големите критици на правителството в момента - Мая Манолова. Юристката от Кюстендил току-що е влязла в парламента от квотата на БСП. Тя и шефката на “Трансперънси” в България се учат на политически мениджмънт заедно с Кирил Добрев, Антон Кутев, Корнелия Нинова и др.

Хора от различни политически партии и неправителствени организации се обучават на умението да отстояват тезите си, да спорят, като запазват добрия тон. Преподават им включително как трябва да се държат пред екран.

За да не изглеждат смешни с гънки на костюмите си, когато дават интервю по телевизията, мъжете трябва да сядат на сакото си.

Жените пък е добре да не ходят в студиото с риза на точки или райе, защото ще “ослепят” зрителите. На пръв поглед дребните детайли понякога се оказват от голямо значение за представянето на една личност пред аудиторията, научила е Ковачева, която е фен на училището за политика.

На въпрос дали е богат човек новият правосъден министър отговаря, че семейството й е в категорията на средностатистическия българин - апартамент, купен с кредит, и вила край София, за чиято придобивка помогнали родителите й.

Къщата в Рударци е с чудесна гледка към Витоша, но била стара и я ремонтирали цели 10 години. За първи път спали там преди месеци. Библиотеката, която има в дома си обаче, според Ковачева е доста по-ценна от недвижимостите, които притежава. Към наследените книги от дядо си Ковачева добавя в годините стотици томове литература.

"Прекарвам с часове в книжарниците и излизам оттам с много книги. Чета по няколко едновременно", признава тя. Сега се е надвесила над “Мандарините” на Симон дьо Бовоар. Фен е на Удхаус.

По времете в което излъчват българските сериали, тя има традиция да чете приказка на сина си за лека нощ. Безкрайно е щастлива, когато малкият Петър споделя с майка си какво му се е случило през деня и търси нейното мнение по важни за него въпроси.

Организацията за почивките в семейство Ковачеви винаги се прави в последния момент: "Не сме от хората, които могат да планират дългосрочно къде и кога ще ходят на море или планина, но предпочитаме родните курорти."

Събота и неделя юристката посвещава на сина си: "Изгледали сме всички детски постановки. Ходим предимно в театър Възраждане. Забавлявам се наравно с него." Когато има възможност, министърът спортува аеробика и йога.

Любимото й занимание обаче е да кара кола. Шофирането за нея е хоби. Твърди, че най-добре се справя с паркирането, в което се ошлайфала, докато търсела място за спиране пред дома си в центъра на София.

Камерите на КАТ никога не са заснемали ситроена й в нарушение. Ковачева няма нито една глоба на пътя. Досието й на примерен водач е опетнено само от принудително вдигане на автомобила й от паяк.

Министърът на правосъдието се оценява като позитивен човек, който умее да работи в екип. Критична е, но и компромисна, когато трябва. Ковачева трябва да зачита мнението на всички институции, но и да отстоява принципни позиции.

Тя е категорична, че ще се съобразява с предложенията и критиките на гражданския сектор, който в лицето на неправителствените организации в момента е доста силен.

Сега, когато е изправена пред нови предизвикателства, Диана Ковачева признава, че без родителите си трудно ще се справя, защото те са хората, които се грижат за детето й, когато е заета. А възпитанието и щастието му е едно от най-важните неща за нея.