Изкачихме се с Дони на 6000 м в Тибет

https://www.24chasa.bg/Article/1136759 www.24chasa.bg

Мая Бежанска е родена в Благоевград, където завършва математическата гимназия. От дете се занимава с куклен театър и завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за куклен театър. След това става актриса в кукления театър в София. Започва и да пее, като печели широка известност в триото с Камен Донев и Стефан Вълдобрев.

Мая не може да се оплаче от липса на интерес към нея в театъра и шоубизнеса. Излиза в актьорските вечери на "Шоуто на Слави", участва в "Байландо" . Играла е във филмите "Печалбата" и "Маймуни през зимата". В кукления театър може да я гледаме в "История за чайка и банда котараци", "Ние, врабчетата", "Магарешки уши".

В момента Мая Бежанска се снима в новия сериал на bTV "Домашен арест". Тя е в ролята на Анастасия, съпруга на Филип Аврамов и дъщеря на Татяна Лолова.

Мая Бежанска в спектакъла
Мая Бежанска в спектакъла "История за чайка и банда котараци"

- Мая, имате ли опит с тъща?

- Винаги сме живели самостоятелно, така че сега в сериала ми е за първи път.

- А вие лесна ли сте за приятелство и съжителство?

- Аз съм много толерантен човек. Като по-малка си мислех, че приятелството е на всяка цена. Обиждах се и страдах, когато не ми отвръщаха със същото внимание и преданост като моите към някого. В един момент осъзнах, че това е моя грешка и спрях да обсебвам приятелите си. Разбрах, че ако имаш нужда да даваш любов, даваш я, без да смяташ, че трябва да получиш любов в замяна.

- Не ви ли се е приисквало да оставите куклите и да играете в драматичен театър?

- Аз съм играла в такива представления. В "Майстора и Маргарита" на Театъра на армията замествах Мая Новоселска, когато тя замина за две години в Германия. Играла съм в Пътуващия театър, в Младежкия. Тук, в кукления, направихме експериментално представление без кукли. Така че не милипсва този вид театър.

- Трябва ли актьорът да има нещо детско в емоциите или поведението си, за да е добър в кукления театър?

- Аз познавам много артисти, които са изключително добри и имат страхотна харизма на сцената благодарение на това, че са запазили детското у себе си. Един от моите приятели с такава харизма е Дони. Той е изключително детеи на сцената лети. Има невероятна енергия.

Не е зле творецът, особено актьорът, да е запазил от лудостта и откровеността на детето.

- Пеете в началото на кариерата си заедно с Камен Донев и Стефан Вълдобрев. Защо не продължихте, защо не участвате в концерти?

- Пеенето е съпътстваща част от работата в театъра. Но за да го превърне в своя професия и творчество, човек трябва не само да има глас, но и подготовка. Аз мога да интерпретирам музиката, да съм добър изпълнител и това правех навремето с Камен и Стефан. Но не мога да създавам музика. Не казвам, че никога няма да се върна към пеенето, но сега е встрани от основната ми работа.

- Неведнъж сте казвали, че не обичате да сте в центъра на вниманието и под прожекторите, но непрекъснато се включвате в разни акции извън театъра. Шило в торба не стои, така ли?

- Това ми е професията. Моята работа е да бъда под прожекторите, няма как. Иначе трябва да я смена. Но като изляза от светлината, искам по-самотно място, да съм на сянка. Тогава се зареждам.

- С децата срещате ли се след представление?

- Да, с които искат. Те сами идват и ни търсят. Искат да пипнат куклите. Хубаво е, че кукленият актьор не притежава егото на драматичния. То е скрито зад куклата и децата не искат да видят теб, а куклата. Това е много приятно, значи, че си свършил добре работата си.

- Какви роли ви харесват?

- Нямам предпочитания.

- Понеже често ви търсят извън театъра, знаете ли защо ви харесват?

- Мисля, че защото съм искрена и откровена в това, което правя. Не играя в живота.

- Безнаказана ли е откровеността ви?

- Нямам проблеми с наказанията - отдавна ги осъзнавам и продължавам напред. Така се учи!

- Какви са отношенията ви с 10-годишната госпожица Аглая? В наше време пубертетът не подранява ли?

- Да, тя вече е в пубертета. Има много силна връзка между нас. Но съвети по-скоро получавам аз, а не тя. Говорим си за приоритетите в живота. Аз съм много всеотдайна в работата си и понякога забравям а приятелите, за семейството си.

Тя ме връща при тях. Говори ми, че има по-важни неща от работата. Веднъж ми каза, че животът продължава, един ден ще се обърна назад и ще осъзная, че тя е пораснала, аз съм остаряла и вече нямаме нужда една от друга, както сега. Аглая е стоперът в лудостите ми.

- Не й ли опонирате?

- Като чувствам, че е права, какво да опонирам! Не усещам вина, че се отдавам толкова много на работата, и съм сигурна, че тя се гордее с това, което правя. Надявам се, че е сигурна, че съм добра майка.

- Талантлива ли е в нещо?

- Много обича да рисува. Обича да моделира с глина. Обича планината, харесва й да се рови в пръстта. Мисля, че днешните деца са доста по-земни от нас. Имат нужда от природата, от земята. Ние ги изоставихме, забравихме за тях. В Благоевград баща ми дава на Аглая инструменти, за да засажда и се грижи за цветята и други растения.

- В областта на чувствата съветвате ли я? Какво трябва да се каже на едно 10-годишно момиче?

- Нямаме такъв диалог. Гледам да й показвам какво значи обич - обичам работата си, обичам семейството си. Тя е заобиколена от обич, няма нужда да й го казвам. Говорим си за приятелството, за това, че човек цял живот е нараняван.

Когато има любов, има и нараняване. Защото човек очаква да намира само любов, когато обича. Наскоро говорихме за това. Не трябва да търси вина у други за нараняването, то е нормално в любовта.

- Вие разговаряли ли сте с майка си на тези теми?

- По-скоро разговарях с баба ми, която ме отгледа. Имам по-голям брат, но не сме говорили на толкова лични теми.

- Съжалявате ли за нещо, бихте ли го поправили, ако имаше възможност?

- За нищо не съжалявам. Нищо от живота си не бих променила.

- Казвахте, че ви се ходи в Тибет.

- Аз бях там с Дони. През Индия, Катманду, Непал и оттам нагоре.

- Пеша?

- Да, пеша. До 6000 метра височина. Срещнахме изключително свободни, щастливи хора, дори в страданието си. Необикновено място.

- Щастието има ли формула?

- Не, няма. За всекиго щастието е различно - за един са парите, за друг - когато някой до него е щастлив, и т.н. Но е хубаво да разбереш какво те прави щастлив, за да не се луташ.

- Българите наивни или доверчиви са?

- Не си вярват, имат чувство за малоценност. Казват си: "Ами каквото ще да става, нищо не мога да помогна!"

- Участвали ли сте в кампания със сираци в Широка лъка? С помпозното име "Лятна театрална академия за деца в риск".

- Режисьорката Елена Панайотова ме извика. Тя го организира от десетина години. В продължение на един месец правех куклен театър с децата. Бяха сираци и изоставени от родителите си. Други от нас се занимаваха с тях с музика, танци, въобще с изкуство. Мисля, че е прекрасно да предадеш на такива деца онова, което знаеш. Центърът е целогодишен, хората работят безплатно, просто желаят да работят с децата. Бих се занимавала с това, когато напусна театъра.

- Имате ли любими предмети?

- Имам специални предмети, подарени от приятели. Камъчета, които обичам да са до мен и да ги държа в ръцете си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него