Нов домат гони мазнини и пази артериите

https://www.24chasa.bg/Article/1137498 www.24chasa.bg
Децата се запознават с качествата на българските домати. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

Домати "Пловдивска каротина" селектира Институтът за зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. От него вече започна производство на доматен сок.

Новият сорт и оригиналната зеленчукова напитка са богати на антиоксидантите бета-каротен, ликопен и витамин С, обясни Димитрина Костова, ръководител на проекта, финансиран от Европейския съюз.

Една чаша доматен сок набавя половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С.

Доматеният сок стимулира дейността на стомашно-чревния тракт и понижава риска от ракови образувания. Той може да разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. Според учените доматеният сок укрепва костите и предотвратява опасността от остеопороза.

Според фермера Димитър Конзуров вносът от Турция е необходим, защото нашето производство е малко.
Според фермера Димитър Конзуров вносът от Турция е необходим, защото нашето производство е малко.

Високото съдържание на сухо вещество, общи захари и органични киселини в домата определят "Пловдивска каротина" като висококачествена суровина за производство на сокове и концентрати, каза Костова. А балансираният сладко-кисел вкус и нежната кожица правят сорта подходящ и за прясна консумация. Той се отглежда съгласно технологиите за средноранно полско производство на домати на висока опорна конструкция.

"Нашият сок е с типичен доматен аромат, плътна консистенция и отлични вкусови качества", изтъкна Костова. Тя го препоръча за деца и за възрастни, които спазват здравословни диетични режими.

Направен е без сол, консерванти, изкуствени аромати и оцветители.

При производството са използвани само свежо набрани домати. Не са добавяни полуготови зеленчукови пюрета, нишесте и др. Стерилизацията при температура под 100 градуса осигурява максимално запазване на биологичната и хранителната стойност.

При термична преработка на доматите количествата на бета-каротена и ликопена се запазват, а биологичната им активност нараства. Каротеноидите са едни от най-мощните антиоксиданти, които улавят свободните радикали, отделяни при обмяната на веществата като ненужни и отровни, причиняващи много болести, немотивирана умора, безсъние и безпокойство.

Каротенът и ликопенът са природно лекарство срещу тях. Те регулират работата на гените, управляват хормоните, тонизират имунните реакции и съдействат за правилната обмяна на веществата.

Селекционната програма на домати в пловдивския институт за зеленчукови култури "Марица" цели да възстанови и запази традиционните качества на българските домати.

За полиетиленови оранжерии и ранното полско производство, което е най-широко застъпено в нашата страна, институтът предлага например новия сорт домати "ИЗК Ники Д". Той е високопродуктивен и с добра адаптивна способност към неблагоприятните климатични условия. Устойчив е и на болести - тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и нематода, изтъкват учените.

Доматите са изравнени по форма и едрина, добре оцветени, твърди и издръжливи на дълго транспортиране, не омекват при висока температура. Имат добри вкусови качества и стават както за прясна консумация, така и за преработка.

Институтът предлага богат избор от български сортове - "Соларис", "Яна", "Стела", "Топаз", "Марти", "Капри", "Невен". От преработвателната промишленост обаче тези сортове се търсят все по-малко.

С висока биологична стойност е новият сорт "Аля" от типа чери, сертифициран през 2008 г. от Патентното ведомство.

Узрелите домати не се пукат и са с приятен сладък вкус и наситен доматен аромат.

Този тип гроздовидни домати са нетрадиционни за българския пазар, но са изключително вкусни, богати на захари, киселини, витамин С и ликопин. Стават за свежа консумация, сушене и замразяване. Могат да се използват и за украсяване на салати и коктейли.

ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

В Турция залагат на холандски сортове - били по-издръжливи

Българският пазар е залят с домати от Турция, които са с отлично качество, увериха инспектори от пловдивската агенция по безопасност на храните. Съседите залагат на холандски сортове, защото са по-издръжливи при транспортиране, обясниха проверяващи.

"Турските търговци предлагат стоката в индивидуални чисти опаковки за еднократна употреба, а продукцията е маркирана за произход и качество, Това не се прави дори от производители в ЕС, казаха от сектор "Плодове и зеленчуци".

"Нормално е сега търсенето у нас да се задоволява от Турция, защото нашето оранжерийно производство е малко и не отговаря на нуждите на хората."

Това каза един от най-известните фермери в Пловдивско Димитър Конзуров от Брестник. Според него качеството наистина не е лошо, но вкусовите качества на българските домати, а и на останалите зеленчуци никой не може да стигне. "Природа, дадено ни е от Бога", коментира той.

Конзуров смята, че в Турция субсидиите за бранша са много по-големи. "Виждате тук какво стана - правителството реши да задели малко пари за зеленчукопроизводство и за животновъдство, а зърнопроизводителите веднага скочиха и започнаха да блокират."

Значително по-малко домати идват от Гърция. Стоката пристига неузряла напълно, здрава и чиста. От пловдивската агенция припомниха, че миналата година внесените оттам количества били увредени от миниращ молец. Но през тази предлаганата стока по пазари, борси и магазини е качествена.

При съмнение проверяваме доматите и за пестициди и нитрати, но от януари тази година отклонения по тези показатели не сме имали, увериха от агенцията. Инспектори припомниха, че остатъчни количества пестициди бяха засечени във внос от Йордания и то не във всички партиди.

Доматите чери на нашия пазар идват от Холандия, но те са малко. (24часа)