Лекарите казваха, че главата го боли от пубертета, а детото си отиде

https://www.24chasa.bg/Article/1140429 www.24chasa.bg
Наим бил в V клас в СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Антоново.

“Изгоряхме! Отиде ни детенцето! Как и защо се случи, не разбрахме. Уж нищо сериозно нямаше, а ни го върнаха в ковчег.

В шок сме, родителите му не са на себе си. Лежат, не искат да станат.”

С тези думи Емине, бабата на починалия от бактериален менингит Наим Невзатов, на 11 г., посрещна наш екип в двора на къщата на семейството в антоновското с. Трескавец.

Почерненият дом в с. Трескавец, Антоновско
Почерненият дом в с. Трескавец, Антоновско

Спретнатата къща на Айше и Невзат Наимови бе потънала в тишина 3 дни след погребението на сина им. На двора излезе само баба Емине, майка на Айше. Обясни само, че внукът й учел в училището в Антоново от 2 г.

Баба Емине разказва за внука си. 
СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ
Баба Емине разказва за внука си. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

Записали го там, защото и тя живее в Антоново и да им е по-лесно. Детето всеки ден пътувало с училищния автобус от Трескавец до общинския център и обратно.

Педиатърът д-р Цветелина Генчева от омуртагската болница е консултирала Наим с невролог и очен лекар.
Педиатърът д-р Цветелина Генчева от омуртагската болница е консултирала Наим с невролог и очен лекар.

Завели го на лекар в Омуртаг, защото имал гадене и главоболие. Родителите й разказали, че лекарите предположили, че оплакванията на Наим може да са от пубертета и им казали да го доведат на преглед отново след 1 месец.

“А какво стана, какъв преглед? Детето ни отиде”, със сълзи на очи казва жената и обяснява, че родителите все още не знаят дали ще предприемат нещо, дали ще се стигне до съд, или ще оставят нещата така.

“Те си знаят. Аз не искам да им се бъркам. Дошла съм само да гиподкрепя. Каквото си решат, нека направят. Но още е много рано, мъката им е голяма и не са на себе си”, казва жената и с това категорично прекъсва разговора.

Екипът на “24 часа” тръгна по стъпките на детето и родителите му. Затова отидохме в болницата в Омуртаг, където семейството е потърсило помощ. Те са отишли на лекар в понеделник, на 21 ноември.

Преди това в петък, последния ден в училище, на Наим му е прилошало, обадили са се на близките му и те си го прибрали оттам, разказа директорът на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Антоново Мария Методиева.

Когато отишли в Омуртаг, личният лекар на семейството д-р Невяна Шевалей отсъствала. Наим обаче бил прегледан от колежката й, педиатъра д-р Цветелина Генчева.

“Още ми е пред очите. Добре гледано, пълничко, здраво дете.

Ох, ей тук ме боли, показваше малкият и се пипаше по главата”, обясни д-р Генчева.

Майката казала на лекарката, че синът й има главоболие, гадене и е повърнал един-два пъти. Нямал температура. В момента в региона върлува вирусна инфекция с гадене, повръщане и коремни оплаквания. Но Наим нямал температура, нито диария, нито коремни оплаквания. Нямал и инфекция, гърлото и носът му били спокойни.

Детето носело очила и д-р Генчева решила да го консултира с очен лекар, да не би главоболието да идва оттам. Всичко обаче било в норма, очните дъна били чисти.

На Наим е направен и скенер, както и консулт с невролог - д-р Павлина Павлова, която е и директор на омуртагската болница.

Тя каза, че не желае да прави официално изявление, защото случаят засяга доболничната помощ, а не болницата и на практика детето не е постъпвало за болнично лечение при тях.

Въпреки това обясни, че скенерът, както и биохимичните изследвания са били чисти. Детето е имало само висок хемоглобин. Д-р Павлова отрече твърденията на бабата за пубертета.

Личният лекар на Наим д-р Невяна Шевалей сподели, че детето не боледува по принцип. В картона му са отбелязани само профилактични прегледи и консулти с очен лекар. Заради случая са изследвали повече от 30 контактни деца и изследванията на всички са чисти.

След прегледите в Омуртаг родителите прибират детето у дома. Наим обаче не се подобрява и на 22-ри ноември отиват в Спешното отделение на търговищката болница. Наим веднага е приет в инфекциозно отделение.

“При нас остана само няколко часа. Беше в много тежко състояние и го прехвърлиха в ОАРИЛ”, каза завеждащият на отделението д-р Стела Георгиева.

Диагнозата пневмококов менингоенцефалит е поставена веднага. Започнало лечение, в което са включени много силни антибиотици.

Лекарите от Търговище викат консултант от Варна, който потвърждава диагнозата и одобрява лечението на малкия пациент. Въпреки усилията на медиците и борбата им за живота на Наим той изпада в дълбока кома и не излиза от нея до смъртта си на 2 декември. Същия ден родителите му го погребват в с.Трескавец.

Регионалната здравна инспекция в Търговище назначи проверка по случая. Според шефа на инспекцията д-р Венка Стоянова резултатите от хистологичните изследвания ще бъдат готови до месец.

Проверката ще проследи пътя на детето от разболяването му до смъртта - от какво е боледувало, имунизационен статус и т.н., както и дали са били адекватни и правилни действията на лекарите, които са го прегледали.

Бактериалният менингит не е заразен и не е опасен за околните според лекарите, но въпреки това са взети секрети за изследвания на всички контактни с момченцето лица. Резултатите им са чисти.

В ужас изпаднаха също родителите и децата от училището на починалото момченце.

“Настана суматоха. Хубавото е, че изследванията на всички са чисти и няма нищо тревожно. Проведохме и една здравна беседа с децата, за да обясним за заболяването и да ги успокоим”, разказа директорът на училището в Антоново Мария Методиева. Наим Невзатов бе ученик от VI “а” клас на гимназията с класен ръководител Нина Митева.

“Хубаво дете, силен ученик”, казват за него преподавателите му. До момента не е отсъствал по болест.

“Много лъчезарно, слънчево и енергично дете. Обичаше да чете по всичко. Бях му възпитател в V клас. Не ми се говори за това”, каза възпитателят Ангел Митев и напусна кабинета на директора, бършейки сълзите си.

СОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Антоново преживява смъртта на свой възпитаник за втори път тази учебна година.

През септември баща застреля дъщеря си, която бе осмокласничка в школото, а сега и Наим.

Иначе родителите на момчето много добре се грижели за децата си, разказаха хора от Трескавец. Майката била безработна, а таткото карал камион, с който превозвал мляко, и така издържал семейството. Имат и по-голяма дъщеря, която е студентка в Плевен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане