Дадоха на митничар с прякор излишъците на армията

https://www.24chasa.bg/Article/1140575 www.24chasa.bg
Факсимиле на титулната и последната страница от доклада на инспектората на МФ, който регистрира нарушенията на Валентин Симеонов.

Един бивш митничар пое продажбите на излишъците от армейско въоръжение и бойна техника, научи “24 часа”.

Преди месец Валентин Симеонов бе назначен за управител на търговското дружество “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД на Министерството на отбраната.

Назначението нямаше да е никак странно, ако не бе доклад на инспектората на Министерството на финансите, разбунил духовете преди 2 г.

Валентин Симеонов в работния си кабинет.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Валентин Симеонов в работния си кабинет. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Това стана, след като документът бе разсекретен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Докладът уличава Симеонов в покровителство на контрабанда. Годините, за които се установяват такива данни, са 2005-2006 г., а Симеонов е началник смяна на митница Кулата.

В доклада се сочи, че между 10 декември 2005 г. и 19 февруари 2006 г. през Кулата минават 19 тира, натоварени с екобрикети, внос от Китай, и работни дрехи. По тогавашните тарифи екобрикетите се обмитяват по-ниско. Запитване до гръцката страна обаче установява, че на пристанище Солун камионите са натоварени само с дрехи.

Схемата според доклада е “класически контрабанден внос”. Тогавашният шеф на “Митническо разследване и разузнаване” на Кулата Костадин Златков дори получава акт за контрабанда.

Проверяващите установяват, че тировете минават границата при един и същи митнически екип начело със старши инспектор Валентин Симеонов.

Прякорът, с който той е известен, е Вальо Паркинга. Желязното доказателство на инспекторите - документите на всичките 19 камиона, са подпечатвани с личния му печат, се казва в доклада.

Установена е и фирмата получател от Благоевград.

“Може да се направи основателно предположение, че се касае за организиран контрабанден канал за внос на китайски стоки с участието на служители от митнически пункт Кулата”, е категоричният извод от доклада.

От агенция “Митници” тогава твърдят пред журналисти, че след скандала Симеонов е в отпуск по болест повече от 3 години.

Колегите му също казват, че не са го виждали. Така или иначе, той е уволнен едва през 2010 година.

Според едни източници го била хванала тежка дископатия, според други - качил трайно кръвното си налягане. “Заболяването е конфиденциална информация”, казват от митниците и отказват да потвърдят диагнозата.

През май тази година Симеонов става зам.-управител на “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД.

Според хора от Министерството на отбраната назначил го е тогавашният шеф на дружеството Дичко Апостолов.

Само 6 месеца по-късно бившият митничар вече е титуляр, този път със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов.

За да бъде назначен, Валентин Симеонов е минал през обстойни проверки по линия на ДАНС, заявиха от пресцентъра на МО след запитване на "24 часа".

Според тях нито едно от обвиненията в доклада на Министерството на финансите, не се било потвърдило.

Проверката била всъщност дело на органите на Военното контраразузнаване, което е част от ДАНС.

Верни или неверни са констатациите в доклада, митническият фолклор все още носи легенди за Вальо Паркинга.

Всяка от тях обаче неизменно го свързва с “мнооооого високопоставени покровители” - сегашни депутати и бивши вътрешни министри.

Говори се още, че той е получил прякора си навремето, когато държал паркинга пред хотел “Родина”.Там пак според мълвата важни хора си пиели кафето. Той е отговарял за сигурността на возилата им, които са ги чакали на паркинга. “А може би пък е имал и задачи да организира “адекватно видеонаблюдение с двойна употреба”, образно се изрази нашият източник.

В митническите коридори се говори, че схемата, описана в доклада, е стигала много нависоко, както и че тя е класическа, защото се повтаряла години наред, само покровителите се сменяли.

Всички са категорични, че Симеонов е бил и продължавал да е близък до 3-ма депутати и дори го сочат като “човек за лични поръчки”.

Анализатори на българските митници обясняват, че един старши митнически инспектор, който и да е той, не може да пуска стоки, без за това да има “благословия отгоре”.

По времето, когато е извършена проверката, шеф на Районната митническа дирекция в София е Христо Кулишев, а негов заместник е Красимир Николов.

Твърди се също, че “топлата връзка” с ръководството на митниците е осъществявал бивш зам.-шеф на митниците, известен с прякора Цайса.

Около неговото име избухна скандал, след като “24 часа” писа, че митнически служители се оплакват от свой началник, който им събира “такса спокойствие”, използвайки името на бившия премиер Сергей Станишев.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ, РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Валентин Симеонов: ДАНС и прокуратурата ме провериха, нищо не се потвърди

- Г-н Симеонов, как ще коментирате доклада на инспектората на МФ, в който се твърди, че през 2005-2006 г. през митница Кулата са преминали 19 тира с китайски дрехи, и то все през вашата смяна?

- Камионите с цитираните в доклада номера са преминавали не само през моята, но и през всички смени. Европейската практиката показва, че на входяща митница е нормално да се прави частичен митнически контрол на 5-7% от влизащите МПС по метода “Анализ на риска”. На останалите се извършва документален контрол. Проверките акцентират върху рискови стоки и върху стоки с висока степен на обществена опасност.

- Има ли ваш печат на тиркарнетите, както пише в доклада?

- Няма мои печати. Даже мисля, че на някои дати, на които са минавали тирове, по работен график не съм присъствал.

- Как тогава ще коментирате случая, който е отразен в доклада?

- В цитирания случай служителката, която е извършвала документален контрол, е решила да направи искане за щателна проверка на един от въпросните камиони. Има протокол от проверката. Тя е била извършена в присъствието и на други служби. Било е установено, че съдържанието напълно отговаря на написаното в тиркарнета на въпросното моторно превозно средство.

- Какво всъщност е имало в тира?

- Екобрикети и ботуши, доколкото си спомням.

- Но според доклада по информация от гръцката митница в камионите са превозвани китайски дрехи, макар да е пишело екобрикети?

- Не може гръцката митница да е упоменала в манифестната част на тиркарнета и в придружаващите документи, че в камиона има екопродукти, и след това да подаде информация, че ги няма.

Тоест този, който е удостоверил с подписа и печата си какво е натоварено, после да заяви, че не е така. Не е сериозно в доклада да се базират на такова противоречие. В Солун издават документ каква е стоката, същия го има и на митнически пункт Промахон.

Какво точно е имало, е описано и в протокола от щателната митническа проверка. Това обаче не е отразено в доклада на инспектората.

- А къде е този протокол?

- Оригиналът е в митницата. Има обаче и ксерокопия на много места. Питам се още защо авторите на доклада не са обърнали внимание и на резултатите от проверките на другите тирове в митница Илиянци, където всъщност е извършено обмитяването. Там също е било удостоверено фактически какво е било натоварено в Солун. И при тях, и при нас резултатът е един и същ. Освен това в доклада пише, че са били съставени актове за контрабанда. Но не е уточнено, че те не издържаха в съда.

Също така прокуратурата отказа да образува производство по въпросния случай, защото няма фактически нарушения на територията на България, липсва стока, която да е предмет на престъпление.

- Тогава вие как си обяснявате обвиненията?

- Авторите на доклада от инспектората не са митнически служители. Нормално е да не са наясно с всички дейности на една гранична митница. Те нямат практически опит и информация. А когато не си добре информиран, може лесно да се подведеш и да реагираш емоционално. В митническите среди се коментираше и това, че случаят много напомня за фиктивен износ на стоки от Гърция. Нека не забравяме, че тогава България все още не бе член на ЕС.

- Но защо инспекторатът ще се позовава само на гръцките твърдения?

- Само бих могъл да предполагам защо са пренебрегнали неоспорими факти в България за сметка на недоказуемата информация от Гърция.

Тук само искам да припомня, че митническите служители, които ръководех, предотвратиха контрабанда на най-голямото количество залавяни на нашите граници контрабандни GSM апарати, на тонове недекларирано и забранено за внос месо, на тонове нелегално кафе, цигари и огнестрелно оръжие.

За това получихме благодарствено писмо. Благодаря на тези колеги не само за високия професионализъм, но и затова, че бяха достатъчно силни да издържат последствията.

- Вярно ли е, че над 3 г. сте били в болнични?

- Не, разбира се, това е невъзможно.

- Излиза, че някой се е опитвал да ви злепостави, г-н Симеонов?

- И това не го изключвам. Имам своето обяснение кой стои зад всичко това, но предпочитам да не влизам в детайли.

- А защо ви наричат Вальо Паркинга?

- Може би защото започнах трудовия си стаж на паркинг.

- Играете ли футбол?

- Категорично не. Много обичам да гледам спорт, но нямам навик да спортувам.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Дружеството харчи 2 млн. лв. на година

Търговското дружество "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД вече 15 г. продава станалото вече излишно за армията оръжие и бойна техника срещу комисиона от 3%. Мотивът за създаването му бе, че военното ведомство няма право на търговска дейност.

В началото на своя мандат министърът на отбраната Аню Ангелов се закани да прекрати участието на МО във всички търговски дружества. Мотивите бяха доста сериозни - не се управляват добре и са губещи. Миналата есен се очакваше да бъдат пуснати на пазара "Военно издателство" и "Интендантско обслужване", след това идеше ред и на "Снабдяване и търговия".

Година и половина по-късно обаче това все още не е станало. Напротив. Наскоро МО сключи нов договор със Снабдяване и търговия", което иде да покаже, че военното ръководство изобщо не мисли само да реализира армейските излишъци. В същото време висши военни и оръжейници доказват, че вместо да харчи по 2 млн. лв. на година за издръжката на стотина души от "Снабдяване и търговия", ведомството без проблем може да продава армейските излишъци. И сега то купува самолети и фрегати, без да се оправдава, че няма право на търговска дейност.

Дружеството години наред е обект на засилен интерес от частния бизнес, най-вече от страна на скрападжии. Добрите пари падат предимно от големия марж в цените, който постигат опитните търговци. Те успяват да изкупят ненужното имущество сравнително евтино и да го продадат доста изгодно - понякога 2-3 пъти по-скъпо. Публична тайна е, че преди години някои продажби на излишно въоръжение и техника са били силно манипулирани. Освен това само определени бизнесмени имали достъп до пълните списъци с позициите за продажби.

Пълна мъгла тегне и над начините, по които са били усвоявани трите процента комисиона на "Снабдяване и търговия-МО". През лятото на 2008 г., след като гръмнаха военните складове край Челопечене, с пари на дружеството бе купен апарат за рязане на снаряди, който шумно бе произведен в робот. Според МО той излязъл на ведомството 350 000 евро. Абсурд е една резачка за метал да струва толкова пари, твърдят оръжейници. Те цитират думи на зам.-министър Валентин Радев, според когото за същата сума МО сега купува истински робот, тежки сапьорски костюми и уреди за дистанционно взривяване. И дума обаче не става някой да разследва защо "роботът" е купен толкова евтино. Никой не отговори и на журналистическите питания защо три години пишман роботът ръждясва в нечий склад, след като работи само няколко месеца и бе повреден.

Тази година "Снабдяване и търговия-МО" направи едва няколко търга. Два от тях - за стари хеликоптери Ми-24, претърпяха пълен провал. Само седмици след назначаването на Валентин Симеонов за управител на дружеството обаче в сайта му бяха обявени търгове за години напред. На тезгяха бяха извадени не само вертолетите Ми-24 и Ми-17, но и стотици бронирани машини, гаубици, милионипатрони от различен калибър. И дори 7000 снаряда калибър 100 мм. Заради такива снаряди МО е на път да провали за втори път поредния търг за утилизация. Военното ръководство стопира вече завършилия конкурс след жалби на фирмите "Дунарит" и Емко", които искат да купят количествата 100 мм снаряди, вече спечелени от "Берета трейдинг". А ситуацията има много просто решение. Двете фирми, едната от които е собственик на наскоро взривените складове край Севлиево, да се насочат към сайта на "Снабдяване и търговия", където въпросните 7000 снаряда са обявени за продажба. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска