Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата

https://www.24chasa.bg/Article/1141815 www.24chasa.bg
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и хората му са имали силни връзки в МВР и прокуратурата на регионално и национално ниво преди арестите през февруари 2010 г.

Търсили са възможности за влияние върху изпълнителната власт и понякога са успявали, разкри Светлозар Костов, обвинител по делото за Октопода и шеф на специализираната прокуратура у нас.

Връзките лъснали след разпити на бивши министри, политици и депутати. Те са сред 273-мата свидетели по делото. 12 души станали жертви на Октопода, който ползвал "услугите" на 10-ина мутри. Пострадали 2 фирми и Министерството на финансите.

Светлозар Костов, шеф на специализираната прокуратура
Светлозар Костов, шеф на специализираната прокуратура

"Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх", каза прокурорът.

- Прокурор Костов, съдебният процес срещу Октопода бе насрочен за по-малко от 20 дни. Делото започва в понеделник. Изненада ли ви тази бързина на съда?

- Да си призная, не очаквах толкова бързо насрочване заради големия обем материали по делото - точно 200 тома, от тях 176 явни, а останалите секретни. Но не съм изненадан. Надявам се в съдебната зала всичко да бъде наред.

- По какви обвинения Алексей Петров ще отговаря пред закона?

- Обвиненията срещу Петров са седем. Пет от тях са за изнудване. Първото е спрямо Георги Цветанов и свързани с него 4 лица. Извършено е през 1998 г. с резултат обща вреда над 1 330 000 лв. Второто е спрямо Пламен Георгиев. Извършено е същата година в съучастие с Кирил Топалов. Вредата от него е за 133 869 лв. Третото е спрямо Велизар Велизаров през 1998 г. с нанесена вреда за 70 000 лв. От останалите изнудвания - на Валентин Шотев и Николай Динков, няма материални щети. Престъплението срещу Динков е извършено в съучастие с Марчело Джотолов и Янко Попов.

Петров е обвинен още за разгласяване на информация (държавна тайна), съдържаща се в секретна справка на НСС-МВР. Копие от нея той е предал на в. "Галерия" и тя е била отпечатана във вестника.

Водещото обвинение е за образуване през май 2004 г. и ръководство до деня на арестите през 2010 г. на въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и за изнудване.

- Каква е структурата на групата, по какво се различава тя от други подобни организации?

- Лидерът е Алексей Петров, членове са Антон Петров (бел. ред. - известен с прякора Хамстера), Янко Попов и Марчело Джотолов. Най-често Попов и Джотолов са били хората, събирали дългове чрез внушаване на страх или чрез директни заплахи. Разбира се, не са действали сами - в много от случаите са водили със себе си 5-10 мъже, които са изглеждали и са се държали като мутри. Целта е била да внушат страх и подчинение.

За определен период от време са използвани с тази цел 5-ма руски граждани от чеченски произход, които през май 2008 г. са екстрадирани от България със заповед на председателя на ДАНС.

Повече от 20 страници от обвинителния акт са посветени на възникването, дейността и методите на престъпната група. Особеност на тази група например е това, че поради наличието на юрист и финансист в нея на дейността й по криминално събиране на дългове е придадена привидна законност, като са оформяни договори за цесии и записи на заповеди. Тези договори обаче са симулативни и в много редки случаи наистина са били спазвани от страните. Често обвиняемите са прибирали парите, но са заблуждавали кредитора, че не са успели да съберат дълга.

- Колко са пострадалите от Октопода?

- В приложението към обвинителния акт са посочени 15 пострадали - 12 физически лица, 2 търговски дружества и Министерството на финансите. Макар и да не се пишат в съдебните актове, всъщност истинските пострадали от дългогодишната скрита и криминална дейност на обвиняемите, начело с Алексей Петров, са българското общество и държава.

- Каква е ролята на Хамстера? Защитата му твърди, че в обвинителния акт не е посочено какво точно е извършил, с кого и кога.

- Антон Петров има по-особена роля. През 2006 г. той заменя Янко Попов като контактьора на организацията. Контактьорът е посредникът между лидера и чеченците, както и криминалния свят. Той предава волята на Алексей Петров и понякога играе сплашваща роля. Антон Петров е изпълнявал и особени задачи, които ръководителят е възлагал само на най-доверени хора.

- Има ли свидетели, които по време на разследването са се отказали от показанията си или са били на път да го сторят?

- Не, категорично. Напротив, с развитието на разследването се появяваха все повече свидетели. Тези, които бяха разпитани в началото и са били резервирани и сдържани в показанията си, накрая станаха по-убедителни и по-подробни.

Разпитани са много свидетели - 273. По моя преценка 179 от тях ще са необходими в съдебната зала. Знам, че се разпространява една легенда, че свидетелите са уплашени и се отказват от показанията си. Това е лъжа и тя се пуска в оборот, защото е изгодна за определени хора.

Целта е да продължи да действа рекетьорският метод на внушаване на страх, който е бил експлоатиран успешно много години. Тези години обаче са отминали. България вече преживя мутренските времена.

Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх и от това, че са глутница. Но когато разбием глутницата и им покажем, че не се боим от тях, те стават жалки.

- В началото се твърдеше, че рекетираните са повече. МВР сочеше 20-30 души. Защо накрая намаляха?

- Не всички от огромния брой свидетели са били обект на изнудване. Понякога умението да се внушава страх е било толкова добре използвано, че не се е налагало да се отправя директна заплаха за живота, здравето или имуществото на жертвата.

Например в един от разследваните казуси се оказа, че само думите: "Знаем къде живеят децата и внуците ти" са били достатъчни обектът на въздействие да се уплаши и да им предаде 130 000 долара.

Станало е, въпреки че преди това експерт-счетоводител е доказал, че въпросният човек не дължи тези пари.

Подобно поведение е на ръба на престъплението и не сме предявили обвинение, защото е трудно защитимо в съда. Има обаче случаи на брутални заплахи, че длъжникът и децата му ще бъдат продадени на чеченци за органи, че сестра му ще бъде отвлечена и принудена да проституира.

Всеки нормален човек би се уплашил от такава демонстрация на сила. Има случаи и на употребено насилие над жертвите.

- Преди ден един от свидетелите по делото - Пламен Устинов, се оплака, че е бил нападнат от 20 въоръжени пред къщата на тъста му. Той смята, че това има връзка с Октопода.

- Уведомиха ни за случая още същия ден. Доколкото знам, свидетелят е подал жалба. Надявам се това да е по-скоро битов инцидент и да няма връзка с неговата позиция като свидетел.

Устинов е под постоянна полицейска охрана от месеци. Не е включен в програмата за защита на свидетелите, но му е назначена охрана по друг ред.

- Достигнахте ли до покровителите на Октопода? Обгрижван ли е бил Алексей Петров от властта?

- Част от разпитаните свидетели по делото са бивши министри, политици и депутати.

От техните показания се вижда, че обвиняемите са търсили възможности за влияние върху изпълнителната власт и са успявали понякога.

Много силни са били връзките им в МВР и прокуратурата както на регионално, така и на централно ниво, и тези връзки са използвани за вземане на конкретни решения в тяхна полза. Смятам, че дължим откровеност на обществото и на гражданите и всичко това е описано подробно в обвинителния акт, нищо не е спестено.

- Какви престъпления се разследват по другото дело, по което бяха отделени материали?

- От първоначалното дело са отделени материали за извършени икономически престъпления и пране на пари, по които има обвиняеми, и Алексей Петров е един от тях.

Отделени са материали и в трето досъдебно производство за сводничество и трафик на хора. Има още три други дела за отделни престъпления, на които сме се натъкнали в хода на разследването. Така че производствата са общо пет.

- Преди насрочването на делото имаше разнопосочни мнения кой съд трябва да го гледа. Според една от хипотезите то не може да отиде в спецсъда, защото един от обвинените - Цеко Йорданов, е бил магистрат.

- Компетентният съд, който трябва да разгледа делото към настоящия момент е Софийският градски съд. Има различни мнения за неговото развитие, но аз ще се въздържа от прогноза. Магистратите от специализирания съд не са по-различни от колегите им в Софийския градски съд. Делото е обществено значимо, наблюдава се с голям интерес и от европейските ни партньори. Мисля, че дължим на всички максимална прозрачност и справедливост на процеса.

- Защо внасянето на обвинителния акт се забави?

- Изготвянето на обвинителния акт не се забави, върху него работих цяло лято и го довърших само за 10 работни дни, след като делото бе изпратено от следователите в Софийската градска прокуратура (СГП).

Ако въпросът е за досъдебното производство изобщо, то ще отбележа, че активната фаза на събиране на доказателства приключи за около 14 месеца - през април 2011 г. След това вървеше предявяване на разследването (страните четяха материалите) и други неизбежни процедури, които изобилстват в нашия НПК. След 30 юни, когато бях избран за ръководител на специализираната прокуратура, не съм извършвал ефективно наблюдение и контрол върху делото.

- Новото ви назначаване ще попречи ли да отстоявате лично обвинителния акт в съда?

- Нормално е да участвам в съдебната фаза, бях наблюдаващ прокурор и това е мое задължение по закон. Познавам почти всички свидетели, участвал съм в разпитите на мнозинството от тях. Написал съм обвинителния акт и е редно да имам възможността да защитя обвинителната теза, конструирана от мен. Това дело е твърде сложно и голямо за един прокурор, така че в съдебната зала ще се яви екип от прокурори.

- Повечето ви колеги очакваха, че още на старта ще се препънете и делото ще бъде върнато от съда?

- Радвам се, че тази прогноза не се сбъдна. Целият екип е работил така, че да бъде спазен законът и да няма основание за проблеми в бъдещето развитие на процеса. Очевидно е, че съдията също не е намерил съществено процесуално нарушение, допуснато от нас. Не се съмнявам, че адвокатите ще пледират за такива нарушения и ще искат връщане на делото още в първия ден на процеса.

- Били ли сте заплашван или притискан, някой да ви е намеквал да внимавате какво правите?

- Директни заплахи и послания не е имало. И слава богу. Имало е определени неща, които са ме карали да се замисля, но очевидно не са били достатъчно сериозни.

- Не ви ли е идвало на ум да се откажете, за да си нямате неприятности?

- Дотежавало ми е понякога да работя по такова тежко дело, а и то не ми е единственото. Изглежда, такава ми е орисията, делата сами избират мен, аз не ги търся. От друга страна, това е начин човек да се развива, да учи нови неща и да си свърши работата.

- Може ли на този етап да се направи сравнение кое от делата ви за организирана престъпност е по-трудно - срещу Митьо Очите, което завърши с осъдителни присъди, макар и след споразумение с прокуратурата, или това за Октопода?

- Безспорно по-трудно е разследването за Октопода, по много причини. И като времеви усложнения, тъй като се върнахме 13 г. назад във времето и е много трудно да доказваш нещо, случило се толкова отдавна.

Трудно бе и във фактологически план не само заради разпитите на 273-ма свидетели, а и с оглед ресурсите, които е използвала организираната престъпна група. Делото "Октопод" е едно огромно и тежко предизвикателство за мен и за моите колеги.

ВИЗИТКА

Роден на 14 март 1964 г. в Бургас.

Завършва английска гимназия, после служи като моряк във Военноморския флот, база Атия.

Завършва с отличен успех право във ВИ "Г. Димитров".

От 1990 г. до 1997 г. работи като следовател и прокурор в Бургас и Айтос.

От 2005 г. до 2010 г. е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Бургас.

През март миналата година е командирован в Софийската градска прокуратура.

На 30 юни т.г. бе избран за шеф на новата специализирана прокуратура.

Семеен, с 2 деца.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо