Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата

https://www.24chasa.bg/Article/1141815 Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата Октопода пуснал пипала в МВР и прокуратурата www.24chasa.bg
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и хората му са имали силни връзки в МВР и прокуратурата на регионално и национално ниво преди арестите през февруари 2010 г.

Търсили са възможности за влияние върху изпълнителната власт и понякога са успявали, разкри Светлозар Костов, обвинител по делото за Октопода и шеф на специализираната прокуратура у нас.

Връзките лъснали след разпити на бивши министри, политици и депутати. Те са сред 273-мата свидетели по делото. 12 души станали жертви на Октопода, който ползвал "услугите" на 10-ина мутри. Пострадали 2 фирми и Министерството на финансите.

"Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх", каза прокурорът.

Светлозар Костов, шеф на специализираната прокуратура

- Прокурор Костов, съдебният процес срещу Октопода бе насрочен за по-малко от 20 дни. Делото започва в понеделник. Изненада ли ви тази бързина на съда?

- Да си призная, не очаквах толкова бързо насрочване заради големия обем материали по делото - точно 200 тома, от тях 176 явни, а останалите секретни. Но не съм изненадан. Надявам се в съдебната зала всичко да бъде наред.

- По какви обвинения Алексей Петров ще отговаря пред закона?

- Обвиненията срещу Петров са седем. Пет от тях са за изнудване. Първото е спрямо Георги Цветанов и свързани с него 4 лица. Извършено е през 1998 г. с резултат обща вреда над 1 330 000 лв. Второто е спрямо Пламен Георгиев. Извършено е същата година в съучастие с Кирил Топалов. Вредата от него е за 133 869 лв. Третото е спрямо Велизар Велизаров през 1998 г. с нанесена вреда за 70 000 лв. От останалите изнудвания - на Валентин Шотев и Николай Динков, няма материални щети. Престъплението срещу Динков е извършено в съучастие с Марчело Джотолов и Янко Попов.

Петров е обвинен още за разгласяване на информация (държавна тайна), съдържаща се в секретна справка на НСС-МВР. Копие от нея той е предал на в. "Галерия" и тя е била отпечатана във вестника.

Водещото обвинение е за образуване през май 2004 г. и ръководство до деня на арестите през 2010 г. на въоръжена организирана престъпна група, създадена с користна цел и за изнудване.

- Каква е структурата на групата, по какво се различава тя от други подобни организации?

- Лидерът е Алексей Петров, членове са Антон Петров (бел. ред. - известен с прякора Хамстера), Янко Попов и Марчело Джотолов. Най-често Попов и Джотолов са били хората, събирали дългове чрез внушаване на страх или чрез директни заплахи. Разбира се, не са действали сами - в много от случаите са водили със себе си 5-10 мъже, които са изглеждали и са се държали като мутри. Целта е била да внушат страх и подчинение.

За определен период от време са използвани с тази цел 5-ма руски граждани от чеченски произход, които през май 2008 г. са екстрадирани от България със заповед на председателя на ДАНС.

Повече от 20 страници от обвинителния акт са посветени на възникването, дейността и методите на престъпната група. Особеност на тази група например е това, че поради наличието на юрист и финансист в нея на дейността й по криминално събиране на дългове е придадена привидна законност, като са оформяни договори за цесии и записи на заповеди. Тези договори обаче са симулативни и в много редки случаи наистина са били спазвани от страните. Често обвиняемите са прибирали парите, но са заблуждавали кредитора, че не са успели да съберат дълга.

- Колко са пострадалите от Октопода?

- В приложението към обвинителния акт са посочени 15 пострадали - 12 физически лица, 2 търговски дружества и Министерството на финансите. Макар и да не се пишат в съдебните актове, всъщност истинските пострадали от дългогодишната скрита и криминална дейност на обвиняемите, начело с Алексей Петров, са българското общество и държава.

- Каква е ролята на Хамстера? Защитата му твърди, че в обвинителния акт не е посочено какво точно е извършил, с кого и кога.

- Антон Петров има по-особена роля. През 2006 г. той заменя Янко Попов като контактьора на организацията. Контактьорът е посредникът между лидера и чеченците, както и криминалния свят. Той предава волята на Алексей Петров и понякога играе сплашваща роля. Антон Петров е изпълнявал и особени задачи, които ръководителят е възлагал само на най-доверени хора.

- Има ли свидетели, които по време на разследването са се отказали от показанията си или са били на път да го сторят?

- Не, категорично. Напротив, с развитието на разследването се появяваха все повече свидетели. Тези, които бяха разпитани в началото и са били резервирани и сдържани в показанията си, накрая станаха по-убедителни и по-подробни.

Разпитани са много свидетели - 273. По моя преценка 179 от тях ще са необходими в съдебната зала. Знам, че се разпространява една легенда, че свидетелите са уплашени и се отказват от показанията си. Това е лъжа и тя се пуска в оборот, защото е изгодна за определени хора.

Целта е да продължи да действа рекетьорският метод на внушаване на страх, който е бил експлоатиран успешно много години. Тези години обаче са отминали. България вече преживя мутренските времена.

Искам да кажа на всички - мутрите не са по-умни, нито по-силни от нас. Тяхната сила идва от нашия страх и от това, че са глутница. Но когато разбием глутницата и им покажем, че не се боим от тях, те стават жалки.

- В началото се твърдеше, че рекетираните са повече. МВР сочеше 20-30 души. Защо накрая намаляха?

- Не всички от огромния брой свидетели са били обект на изнудване. Понякога умението да се внушава страх е било толкова добре използвано, че не се е налагало да се отправя директна заплаха за живота, здравето или имуществото на жертвата.

Например в един от разследваните казуси се оказа, че само думите: "Знаем къде живеят децата и внуците ти" са били достатъчни обектът на въздействие да се уплаши и да им предаде 130 000 долара.

Станало е, въпреки че преди това експерт-счетоводител е доказал, че въпросният човек не дължи тези пари.

Подобно поведение е на ръба на престъплението и не сме предявили обвинение, защото е трудно защитимо в съда. Има обаче случаи на брутални заплахи, че длъжникът и децата му ще бъдат продадени на чеченци за органи, че сестра му ще бъде отвлечена и принудена да проституира.

Всеки нормален човек би се уплашил от такава демонстрация на сила. Има случаи и на употребено насилие над жертвите.

- Преди ден един от свидетелите по делото - Пламен Устинов, се оплака, че е бил нападнат от 20 въоръжени пред къщата на тъста му. Той смята, че това има връзка с Октопода.

- Уведомиха ни за случая още същия ден. Доколкото знам, свидетелят е подал жалба. Надявам се това да е по-скоро битов инцидент и да няма връзка с неговата позиция като свидетел.

Устинов е под постоянна полицейска охрана от месеци. Не е включен в програмата за защита на свидетелите, но му е назначена охрана по друг ред.

- Достигнахте ли до покровителите на Октопода? Обгрижван ли е бил Алексей Петров от властта?

- Част от разпитаните свидетели по делото са бивши министри, политици и депутати.

От техните показания се вижда, че обвиняемите са търсили възможности за влияние върху изпълнителната власт и са успявали понякога.

Много силни са били връзките им в МВР и прокуратурата както на регионално, така и на централно ниво, и тези връзки са използвани за вземане на конкретни решения в тяхна полза. Смятам, че дължим откровеност на обществото и на гражданите и всичко това е описано подробно в обвинителния акт, нищо не е спестено.

- Какви престъпления се разследват по другото дело, по което бяха отделени материали?

- От първоначалното дело са отделени материали за извършени икономически престъпления и пране на пари, по които има обвиняеми, и Алексей Петров е един от тях.

Отделени са материали и в трето досъдебно производство за сводничество и трафик на хора. Има още три други дела за отделни престъпления, на които сме се натъкнали в хода на разследването. Така че производствата са общо пет.

- Преди насрочването на делото имаше разнопосочни мнения кой съд трябва да го гледа. Според една от хипотезите то не може да отиде в спецсъда, защото един от обвинените - Цеко Йорданов, е бил магистрат.

- Компетентният съд, който трябва да разгледа делото към настоящия момент е Софийският градски съд. Има различни мнения за неговото развитие, но аз ще се въздържа от прогноза. Магистратите от специализирания съд не са по-различни от колегите им в Софийския градски съд. Делото е обществено значимо, наблюдава се с голям интерес и от европейските ни партньори. Мисля, че дължим на всички максимална прозрачност и справедливост на процеса.

- Защо внасянето на обвинителния акт се забави?

- Изготвянето на обвинителния акт не се забави, върху него работих цяло лято и го довърших само за 10 работни дни, след като делото бе изпратено от следователите в Софийската градска прокуратура (СГП).

Ако въпросът е за досъдебното производство изобщо, то ще отбележа, че активната фаза на събиране на доказателства приключи за около 14 месеца - през април 2011 г. След това вървеше предявяване на разследването (страните четяха материалите) и други неизбежни процедури, които изобилстват в нашия НПК. След 30 юни, когато бях избран за ръководител на специализираната прокуратура, не съм извършвал ефективно наблюдение и контрол върху делото.

- Новото ви назначаване ще попречи ли да отстоявате лично обвинителния акт в съда?

- Нормално е да участвам в съдебната фаза, бях наблюдаващ прокурор и това е мое задължение по закон. Познавам почти всички свидетели, участвал съм в разпитите на мнозинството от тях. Написал съм обвинителния акт и е редно да имам възможността да защитя обвинителната теза, конструирана от мен. Това дело е твърде сложно и голямо за един прокурор, така че в съдебната зала ще се яви екип от прокурори.

- Повечето ви колеги очакваха, че още на старта ще се препънете и делото ще бъде върнато от съда?

- Радвам се, че тази прогноза не се сбъдна. Целият екип е работил така, че да бъде спазен законът и да няма основание за проблеми в бъдещето развитие на процеса. Очевидно е, че съдията също не е намерил съществено процесуално нарушение, допуснато от нас. Не се съмнявам, че адвокатите ще пледират за такива нарушения и ще искат връщане на делото още в първия ден на процеса.

- Били ли сте заплашван или притискан, някой да ви е намеквал да внимавате какво правите?

- Директни заплахи и послания не е имало. И слава богу. Имало е определени неща, които са ме карали да се замисля, но очевидно не са били достатъчно сериозни.

- Не ви ли е идвало на ум да се откажете, за да си нямате неприятности?

- Дотежавало ми е понякога да работя по такова тежко дело, а и то не ми е единственото. Изглежда, такава ми е орисията, делата сами избират мен, аз не ги търся. От друга страна, това е начин човек да се развива, да учи нови неща и да си свърши работата.

- Може ли на този етап да се направи сравнение кое от делата ви за организирана престъпност е по-трудно - срещу Митьо Очите, което завърши с осъдителни присъди, макар и след споразумение с прокуратурата, или това за Октопода?

- Безспорно по-трудно е разследването за Октопода, по много причини. И като времеви усложнения, тъй като се върнахме 13 г. назад във времето и е много трудно да доказваш нещо, случило се толкова отдавна.

Трудно бе и във фактологически план не само заради разпитите на 273-ма свидетели, а и с оглед ресурсите, които е използвала организираната престъпна група. Делото "Октопод" е едно огромно и тежко предизвикателство за мен и за моите колеги.

ВИЗИТКА

Роден на 14 март 1964 г. в Бургас.

Завършва английска гимназия, после служи като моряк във Военноморския флот, база Атия.

Завършва с отличен успех право във ВИ "Г. Димитров".

От 1990 г. до 1997 г. работи като следовател и прокурор в Бургас и Айтос.

От 2005 г. до 2010 г. е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Бургас.

През март миналата година е командирован в Софийската градска прокуратура.

На 30 юни т.г. бе избран за шеф на новата специализирана прокуратура.

Семеен, с 2 деца.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Таню Киряков: Не е толкова страшна въздушната пушка, а липсата на първите 7 г.

- Господин Киряков, как ще коментирате стрелбата по автобус от градския транспорт в София и разразилите се полемики за опасността от използването на въздушно оръжие?

Страци Кулински: 20% от студентите вземат $ 100 000 на година след завършването

Подготвяме нашите възпитаници за работа, която днес дори не предполагаме, че ще съществува след 5-10 години, казва президентът на Американския университет в България - Г-н Кулински,

Томислав Дончев: Ако не се случи някоя глупост, през 2017 г. ръстът може да е над 4%

Роден на 6 август 1973 г. в Габрово Завършва математическа гимназия Завършва философия, стопанско управление и журналистика. Специализирал е в Полша и Израел.

Плевнелиев: Икономисал съм милиарди на българския народ. По моя си начин - невидимо

Още акценти от генералното интервю, което президентът даде пред "24 часа": Ако България допусне грешка, ако остане в периферията, пасивна, в сандвича на империи,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Марко Семов: Интернет не може да проумее душата

10 години от кончината на чл.-кор. проф. Марко Семов Публикуваме негово пророческо интервю, дадено на 11 юли 1999 г. Десет години, откакто ни напусна чл.-кор. проф.

Йордан Йорданов: 800 млн. лева досега губим от спрения търг за толсистемата

Не я ли направим, оставаме единствената държава, през която се минава като през разорана нива, казва изпълнителният директор на " Контракс" Вероятно ще участваме в изграждането и, но като шерпи.

Плевнелиев: Когато и да дойде смъртта, вече има при кого да ида - при моя ангел (цялото интервю, видео)

Още акценти от генералното интервю, което държавният глава даде пред "24 часа": Не искам втори мандат веднага след първия. Продължавам да работя за България - да си говоря с хората,

Акад. Светлин Русев: Разложението е потресаващо! Никой на никого не вярва

Комплексът за малоценност е готов да отрече всичко - нещо като публичен донос срещу хора, постигнали и изстрадали творческата си съдба Светлин Русев е художник на съзерцанието и вкаменената

Николина Ангелкова: Концесионери не връщат два плажа на държавата

Отдаваме под наем под условие Слънчев бряг-север и Несебър-юг, за да спасим сезона и да имат стопани, казва министърът на туризма в оставка - 36 ст. за чадър и 36 ст. за шезлонг.

КЗК разследва Марешки, притискал аптеки да купуват лекарства от него

Бизнесменът и двама негови служители ги заплашвали, че ще им съсипят бизнеса Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и служителите му - Пламен Христов и

Д-р Кунчев: Грипът си отива до 20-ина дни

До 2-3 седмици грипната епидемия ще приключи в цялата страна. Повечето области вече излизат от епидемични стойности, положението бързо се нормализира.

Суперхрани за отслабване? Ето някои факти и заблуди за 8 от тях

В борбата с излишните килограми човек е склонен да приема всякакви съвети. Наред с ефективните трикове и средства обаче често можем да попаднем и на откровени манипулации.

Водещи инвазивни кардиолози от 11 страни показват умения на живо в София

Шестото издание на Българския бифуркационен курс ще се проведе от 20-и до 22 януари 2017 г. в София под егидата на Българското дружество по интервенционална кардиология в "Аджибадем Сити клиник

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път,

Извадиха 15 кг тумор от гръдния кош на 39-годишен мъж във Варна

Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ

Газова връзка със Сърбия - през 2020 г.

Газовата връзка със Сърбия да бъде готова през 2020 г. Това е записано в Меморандум за разбирателство, който подписаха в четвъртък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова

Шапката, която чете мисли

Представете си, че сте способен да слушате, чувствате и мислите, но не можете да виждате и да мърдате. Чувате как около вас лекарите говорят с близките ви, казвайки ми,

"Америка за България" се разграничи от "Икономедия"

На първа страница на вестник "Капитал дейли" днес се появи следното съобщение от фондация "Америка за България":  Всички мнения и твърдения, изразени в това или във друго издание на Икономедиа,

Вижте новите електрически автобуси в София (Снимки)

Автобусът ще се движи по маршрута между летището и Орлов мост. Преди да пристигне в София, той е обикалял улиците на Париж. У нас ще остане до края на май.

Гърция спря камионите от България към Солун, Драма и Серес

Заради силен снеговалеж пътищата от българския граничен пункт Кулата за гръцките градове Серес, Килкис, Солун и Драма са затворени за товарни автомобили.

Кои са десетте най-развиващи се икономики в света

Ако се притеснявате за напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, отчетете факта, че тя е едва на 21 място сред 30-те най-напредващи икономически сили в света,

  • Президентът Радев няма да има 100 дни спокойствие

    По негласна традиция всеки, който поеме властта, получава своите 100 дни. Период, в който обикновено опозицията сдържа своите критики към новия човек на ключова държавна позиция, за да има възможност той да направи първите си важни стъпки в по-спокойна обстановка. Този период от 100 дни би трябвало да важи и за Румен Радев,
  • Ей, обидените депутати, искате ли да влезете в Историята

    Всички говорят за уважение между      институциите, но вкупом го погазват БРЕЙ, че обидчиви били това българските депутати?! В инаугурационната си реч президентът Румен Радев каза, че им остава само една седмица, и част от тях се нацупиха. Ами толкова им остават. Истината никога не е обидна. А нима не се досещат каква радост щеше да обхване