Пращат бомба за шефа на Дойче банк

https://www.24chasa.bg/Article/1143412 www.24chasa.bg
Йозеф Акерман

Писмо бомба е било изпратено до шефа на Дойче банк Йозеф Акерман във Франкфурт, съобщиха агенциите. Като подател на плика била изписана Европейската централна банка, която се намира наблизо.

Пакетът бил засечен от рентген в пощенския отдел на банката. Германската полиция веднага потърсила съдействие от спецслужбите в САЩ. Експерти от полицията в Ню Йорк и ФБР се включили в разследването.

Анализът потвърдил, че писмото съдържа експлозив. Според в. “Билд” става дума за пресован перлхлорат, свързан с 9-волтова батерия и детонатор. При отваряне пликът веднага избухва и може да порази ръцете, лицето и тялото на получателя.

Движението “Окупирай Франкфурт”, чийто лагер е близо до банката, обяви, че няма нищо общо с писмото. По-късно група италиански анархисти поеха в изявление отговорността за изпращането на опасния пакет.

Полицията в Ню Йорк засили охраната на филиала на Дойче банк и предупреди останалите банки.

63-годишният швейцарец Акерман е първият чужденец, който ръководи най-голямата банка в Германия. Често го наричат “лицето на германския капитализъм”. Той е сред малцината топмениджъри с лична охрана. Акерман е и най-високоплатеният директор в Германия с доход от 9 млн. евро за 2010 г.