Какво ни чака през бурната 2012 година

https://www.24chasa.bg/Article/1144439 www.24chasa.bg
КОЛАЖ: 24 ЧАСА

Напрежение, дълбоки глобални промени и черни сценарии витаят, докато светът се кани да влезе в 2012 г. И не става дума за прословутия му край, който бил предречен от маите.

“Напук на вярата на един цял малък бизнес около предпологаемото пророчество на маите светът няма да свърши през 2012 г. Но от време на време ще витае чувството, че нещата отиват натам - пише Даниъл Франклин, редактор на специалното издание на “Икономист” “Светът през 2012 г.”, - Защото западната икономика ще флиртува с бедствието заради нерешителността на политиците от двете страни на Атлантика. Еврозоната се плъзга към рецесия, защото се колеба твърде дълго за дълговата криза в периферията на единната валута.”

2012-а ще е една трудна година, през която на света му предстои да се преструктурира, изтъкна финансистът Емил Хърсев. За предстоящи дълбоки промени говорят и други икономисти, които “24 часа” помоли да дадат залозите си за следващата година. Те прогнозират и какво ще се случи с цените и с доходите ни през новата година.

Емил Хърсев
Емил Хърсев

За възможни големи световни промени подсказва и фактът, че предстоят избори за лидери на 4 от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - президентски избори в САЩ, Русия и Франция, партиен конгрес в Китай.

Лъчезар Богданов
Лъчезар Богданов

А какво ни чака в България - за това говорят шестима авторитетни социолози и политолози. Може да прочетете и някои астрологически прогнози, както и какво предрича Мая Попова, която стана известна с това, че прогнозира трусове. Там метеорологът Петър Янков разказва какво ще е времето през 2012 г.

Какво ни чака през бурната 2012 година

Колкото до маите, тяхното пророчество, че краят на света ще настъпи някъде около 21 декември 2012 г., стана предмет на ожесточени спорове.

Иван Нейков
Иван Нейков

То се базира на намерен от археолозите древен каменен документ, обявяващ, че на тази дата завършва последният 13-и цикъл на майския календар, разделен на 394-годишни цикъла.

Георги Ангелов
Георги Ангелов

Напоследък обаче авторитетни експерти бързат да ни успокоят, че просто става дума за край на една ера и преход към друга по календара на маите. Тя ще бъде белязана със завръщането на Болон Йокте - техния бог на войната и сътворението.

Васил Тончев
Васил Тончев

Още интересни залози за 2012 г. - в следващите броеве

Юлий Павлов
Юлий Павлов

Попитахме четирима известни икономисти:

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

1. По-добра или по-лоша за портфейла ни ще е 2012 г.?

Мира Радева
Мира Радева

2. Икономиката ще расте ли и с колко?

Румяна Коларова
Румяна Коларова

3. Еврозоната ще оцелее ли, Европа ще се справи ли с дълговата криза?

Юрий Асланов
Юрий Асланов

4. Ще растат ли цените?

МАЯ ПОПОВА
МАЯ ПОПОВА

5. Къде ще е изгодно за инвестиране?

Петър Янков, ТV-MET
Петър Янков, ТV-MET

Емил Хърсев: Лазене по дъното, а цените ще растат

Огромната вълна цунами удари Япония на 11 март 2011 г.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И РОЙТЕРС
Огромната вълна цунами удари Япония на 11 март 2011 г. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И РОЙТЕРС

1. Очертава се 2012 г. да започне като по-лоша. Всички основни показатели са с негативна тенденция последните 3 месеца - и промишлено производство по света и у нас, дългове, стабилност на икономиката. И да се обърнат тези негативни тенденции, няма да е експлозия нагоре. 2012 г. ще е една трудна година, в която предстои да се преструктурира целият свят.

Този процес - и за дългове, и за доходи, и за производство, е започнал, но за 1 г. няма да завърши - толкова дълбоки са процесите и все още не са ясни крайните решения. Когато бъдат намерени, страхът ще изчезне, ще се успокои светът; потребители, производители, държави, банки, но това няма да е краят на тази трансформация.

Нищо радостно не се очертава, със страх и негативни очаквания влизаме в тази година. Надявам се постепенно страхът да се преодолее.

2. И да расте, и да спада икономиката, ще е в рамките на пренебрежимото. 2012 г. ще е класическа депресивна година, лазене по дъното, стабилизация на минимума, при всички положения потискащо.

3. Евро ще има в края на 2012 г., еврозоната ще оцелее, но няма да е със същите правила, може да не е със същия състав - от нея да отпаднат държави. Правилата ще са много по-строги. Вероятно освен еврозоната ще има и друг съюз, условно наричан от Саркози фискален съюз, но едва ли ще бъде прието френското настояване за уеднаквяване на данъците в ЕС. И няма да стане немците да гарантират всички дългове на останалите.

Колкото до България не вярвам, че има българско правителство да подпише и български парламент да ратифицира България да уеднакви данъчните си ставки с Франция и Германия, тъй като това би било пагубно за конкурентоспособността на българската икономика.

Европа като цяло ще се справи с дълговия проблем, но дали отделните държави ще се справят и как - с колко загуби и лишения, трудно може да се обобщи. Например, какви ще се окажат проблемите в Унгария, която миналата седмица поиска подкрепа от Еврокомисията и вероятно ще се сдобие с тройка, която да й налага финансови решения от вида на онези, коитоналагаха на България през 90-те години.

4. Цените ще продължават да се напасват към европейското ниво, т.е. ще растат. И при доходите, предполагам, ще имат известно нарастване.

5. Пазарът всеки ден е различен, а което е изгодно за един, не е за друг, такива прогнози в рамките на година не може да се направят. Инвестиционната прогноза - като лечението, е индивидуална.

Лъчезар Богданов, “Индъстри уоч”: Край на “лесните пари”

1. Както изглежда, очаква ни година на относително слаба инвестиционна активност в България, а оттам следва и стагнация на заетостта и заплатите Експортноориентираните индустрии няма да отчитат такива високи темпове на растеж като през 2011 г. Така че подобренията в доходите, дори там, където ще се случат, ще бъдат плавни и с малко. Държавният бюджет също няма възможности за увеличение на общите разходи за заплати, социални плащания и пенсии. Промяната обаче, ако се реализират мерките за реформи в заплащането на администрацията, ще бъде във възможностите за диференциация на доходите според приноса, т.е. отделни служители ще получат увеличение. Ако към това се добавят и съкращения на персонал, съвсем възможно е да могат реформиращите ведомства да предложат повече на оставащите служители.

2. Растежът у нас е силно зависим от инвестициите и донякъде експорта. Имайки предвид глобалната несигурност на финансовите пазари, а и липсата на по-бързи и радикални реформи за подобряване на бизнес климата у нас, инвестициите едва ли ще се увеличат значително.

Износът пък ще бъде под натиск от евентуална стагнация в еврозоната. Така че засега прогнозата за растеж е по-скоро скромна (до 2-2,5%) при доста рискове и за по-негативен сценарий.

3. Засега изглежда по-скоро - да. Но хората не трябва да си правят илюзии за естеството на това "справяне". В много страни ще се наложат дълбоки реформи, които ще променят структурата на заетостта, доходите и икономиките им. От своя страна банките ще се наложи да преосмислят кредитната и инвестиционната си политика. Надеждите за връщане на "лесните пари" - като в периода 2002-2007 - са абсолютно погрешни. Публичният сектор ще трябва да се свие, а оттам - и бизнесът на всички, които са свикнали да продават стоки и услуги на правителствата.

4. Много зависи от политиката на водещите централни банки. Ако те разхлабят монетарната си политика допълнително - под претекст стимулиране на икономиката или спасяване на закъсали банки - цените на основни суровини, храни и енергоизточници ще нараснат. А това ще се пренесе и на вътрешния ни пазар.

5. В компании, които имат здрав баланс, не са силно задлъжнели и продават продукт, за който има реално търсене. Както би следвало да бъде винаги. А ако се сбъднат очакванията на някои за по-активна спасителна роля на централните банки, бих казал, че благородните метали, основните суровини и енергия също ще бъдат добра инвестиция.

Иван Нейков: Зимата пак ще е политически сезон

1. Трябва да викаме “ура”, ако 2012-а е толкова тежка, колкото 2011-а. В България зимата отново ще бъде политически, а не климатичен сезон. Как ще се чувства портфейлът ни (а и ние покрай него), зависи от това каква ще бъде селскостопанската реколта и какъв ще бъде туристическият сезон.

2.Икономиката ще изкара 2012 г. на “мускули”. Във фокуса на вниманието на голям брой предприемачи ще бъдат стратегиите за оцеляване. Прогнозите сочат ръст на безработицата; увеличаване на случаите на забавено изплащане на работните заплати; нарастване на опитите за използване на ресурсите на НОИ за заместване на заплатите с обезщетения за не съвсем реални болнични.

3. Европа знае “две и двеста”. Все още е много жив споменът за Европа преди Европейския съюз. Така че на всички е ясно, че няма спасение поединично. Гребане в синхрон му е майката!

4. Не. Хубавото на лошото е, че като ти замразят заплатите и пенсиите, като няма вътрешно потребление, като расте броят на бедните и малкото, които могат да купуват, няма как да “надуят” инфлацията.

5. Преди всичко в квалификацията и преквалификацията. Един от безспорните изводи от кризата е, че успешно излиза от нея само онзи, който е станал по-производителен на базата на нови знания.

Георги Ангелов: Да се готвим за лоши сценарии

1. За момента има както шанс 2012 г. да е по-добра, така и риск 2012 г. да е по-лоша - всичко зависи от това доколко решително и бързо еврозоната може да реши проблемите си и в същото време доколко силен ще бъде реформаторският дух на българското правителство.

Несигурността е толкова висока, че по-добре да се подготвяме за лошите сценарии, вместо да разчитаме, че нещата ще се оправят от само себе си.

2. Българската икономика е по-вероятно да расте през 2012 г., но също така е по-вероятно растежът да е нисък, отколкото висок. За разлика от добрите години обаче в периоди на мащабна дългова криза като сегашната са възможни много неприятни изненади, включително общоевропейска рецесия, въздържане на инвеститорите от нови проекти и дори разцепване или разпадане на ЕС.

Такива негативни сценарии ще се отразят и на България и правителството трябва да реагира решително и да рестартира реформите, за да ограничи негативните ефекти.

3. Най-вероятно е еврозоната да оцелее в сегашната си форма (дори да изгонят Гърция, това няма да е лошо, защото ще затегне дисциплината). Обаче не бива да пренебрегваме и огромните различия между отделните страни по отношение на антикризисните мерки, които в някакъв момент могат да доведат и до разцепване или разпадане на еврозоната. Макар и да е по-малко вероятен, такъв сценарий съществува - можем през 2012 г. да се окажем не с едно евро, а с няколко (например, северно и южно евро)

Каквото и да се случи, за България основното е да се движи с реформаторите и отличниците - трябва да сме с Естония, Швеция, Германия и да се разграничаваме от фалирали и стагниращи икономики.

4. Растежът на цените в страната ще продължи почти изцяло да се определя от външни развития - от цената на петрола, от цената на суровините и храните, от регулациите на ЕС за акцизи върху горивата, квоти за скъпа зелена енергия и скъпи въглеродни квоти за производството на ток. Страната ни трябва да е по-активна на европейско ниво, защото тези регулации засягат най-много бедните страни в ЕС. На вътрешния пазар целта трябва да бъде насърчаване на конкуренцията, инвестициите и конкурентоспособното производство, което ще ограничи натиска върху цените и ще увеличи заетостта и доходите на домакинствата.

5.Обръщането на банките към местните спестители осигурява добри лихвени нива в левове при нисък риск (доколкото системата е стабилна, а и депозити до 196 000 лева са гарантирани). За да се инвестира в акции и ценни книжа, трябва човек да е готов да чака дълго време - тук основно правило е да не се слагат всички яйца в една кошница, т.е. да не се инвестира само в една компания, само в една страна, само в една валута и пр. Жилищата в България поевтиняха, но покупката им на кредит е оправдана само при сигурни доходи и без да се преследват бързи печалби.

Васил Тончев,“Сова Харис”: Протести, но кабинетът ще удържи

1. Мисля, че управлението ще е сравнително стабилно, но сътресения ще има, също и смени на министри. От тримата, срещу които сега е основният натиск - Симеон Дянков, Мирослав Найденов и Тотю Младенов, с най-големи шансове да успее да проведе нужните реформи е Тотю Младенов. За другите двама ситуацията ще е доста трудна. Проблеми ще дойдат още от здравеопазването и сферата на образованието.

2. Дали Станишев ще остане начело на БСП, зависи главно от външно-политическата му кариера. Ако той вземе като титуляр мястото на председател на ПЕС, тогава е логично да освободи поста си в БСП и да се мисли за друг председател на партията. Мисля, че социалният натиск върху правителството ще се увеличава, което ще даде възможност и на опозицията да разширява влиянието си.

3. Протести ще има и в по-дългосрочна перспектива те ще се отразяват негативно върху позициите на управляващите. Мисля обаче, че кабинетът разполага с достатъчно ресурс да удържи директно на такъв тип натиск.

4. Най-големите външни трудности са в обстоятелството, че в България няма толкова преки чуждестранни инвестиции, поради което нашият бизнес е в състояние "гроги", а това се отразява върху цялостната обстановка в страната. Много се надявам, че правителството ще успее да удържи фискалната политика на ниво, при което финансите на страната няма да рухнат. А това ще ни даде възможност при по-благоприятна политическа среда да тръгнем напред.

Всъщност казаното дотук губи всякакъв смисъл, тъй като през декември 2012 г. идват извънземните и ще въдворят ред не само у нас, но и в редиците на цялото човечество.

 

Помолихме шестима водещи социолози и политолози да прогнозират:

1. Стабилно ли ще е управлението? Ще има ли смени на министри?

2. Ще се засили ли опозицията? Станишев ще остане ли начело на БСП?

3. Ще има ли силни протести, могат ли да разклатят управлението?

4. Най-голямата трудност вътрешна и външна трудност, с която ще се сблъскат управляващите?

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Трудностите ще са основно икономически

1. Управлението е достатъчно стабилно, тъй като разполага с подкрепата на поне 125 народни представители (117 от ГЕРБ плюс 8 независими). Така че странната обединена опозиция в лицето на БСП, СДС, ДСБ, ДПС и "Атака" няма механизъм, по който да свали правителството. А колкото до смените на министри, виждаме, че премиерът с лекота прибягва до тях, когато смята, че са необходими.

2. Няма как опозицията да се засили, тъй като тези 8 независими депутати, които споменах по-горе, подписаха в Брюксел пред ЕНП декларация за принадлежност към християн-демократическите идеи и обещаха през целия мандат да подкрепят правителството. Правителството вече не зависи от пируетите на Яне Янев и Волен Сидеров, Мартин Димитров или Иван Костов - те си сменяха подкрепата и не я даваха.

Смятам, че с избора на Станишев за председател на ПЕС, макар и временен, мераците на Първанов да го измести бяха попарени.

3. Ако Симеон Дянков продължава да се държи така самонадеяно, безотговорно и с пренебрежение към хората, както в случая с повишаването на пенсионната възраст, нищо чудно протестите да се засилят. Те едва ли ще разклатят правителството, но със сигурност ще намалят подкрепата за него. Вярно е, че догодина не предстоят избори, но подготовката за парламентарния вот през 2013 г. би трябвало да започне още отсега.

4.И вътрешните, и външните трудности пред правителството ще бъдат основно икономически. И се дължат на два основни фактора: кризата в еврозоната и нежеланието на финансовия министър да води икономическа политика, която да стимулира производството и потреблението. Но независимо от усилията му, краят на света няма да настъпи през 2012 г.

Евгений Дайнов: Поне 1 министерска глава ще падне

1. Управлението ще е стабилно, макар и атакувано отвсякъде. Под натиска на тези атаки на кризата и на съпротивата срещу заявените реформи не всички ще издържат и най-вероятно поне една министерска глава ще се търкулне.

2. Станишев ще остане начело на БСП по три причини:

- Първанов не успя да структурира нито някаква подкрепяща го среда, нито организация (най-вече АБВ) и увисва без лост за въздействие.

- Станишев и България събират точки, защото макар и временно е председател на ПЕС. Особено в редиците на червените, които по принцип се чувстват неудобно в съвременния свят и имат смачкано самочувствие, това го бетонира.

- Той оцеля в най-критичния период за БСП и стигна до сегашния етап, в който опозицията вече има какво да прави, за да събира точки.

3. Ще изброя протестите сектор по сектор. Макар че БДЖ-то вече мина, ще продължава да бълбука. Предстоят университети, БАН, здравеопазване, МВР, военни и централна държавна администрация. Всички тези сектори ще протестират, който има право да стачкува - ще стачкува. Като цяло нереформираните сектори ще излязат на улицата, за да не ги закачат. Знам и кой няма да стачкува - учителите и джипитата, защото това са вече реформирани подсектори.

4. Вътрешни:

- Боязливата природа на правителството ще му бъде голяма пречка. В една решителна ситуация те всеки ден ще трябва да преодоляват своята боязливост.

- Протестите и стачките ще са проблем за кабинета.

Външни: Русия няма да прости отказа от Бургас- Александруполис и ще върти номера. Не че тази тръба много им трябва, но руснаците особено остро реагират на символни поражения.

- Отвън, естествено, е преформулирането на ЕС като нещо ново и засега неизвестно.

- Кризата

Мира Радева,Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД:

Още затягане на коланите

1. Не е нормално Борисов след тези толкова успешни за него избори да сменя министри, дори да вижда, че някой има прегрешения, защото това ще донесе негативи на правителството.

2. Станишев вече е бетониран на председателския пост на БСП.

3. Мисля, че в момента въпреки протестите ситуацията е изключително благоприятна за кабинета. Наше изследване показа, че хората, въпреки че симпатизират на протестиращите, искат кабинетът да остане устойчив.

4. Живеем в много нестабилна от икономическа гледна точка среда и общата тенденция за целия западен свят е негативна. В този смисъл може да се окаже, че Дянков е прав да внимава с бюджетните баланси. Ясно е, че всички трябва да си затягаме коланите и да работим повече.

Румяна Коларова: БСП и ДПС ще пробват да разклатят ГЕРБ

1. Стабилно, доколкото може да бъде стабилно правителството на държава, в която нереформираните системи на здравеопазване, пенсионно осигуряване и социално подпомагане са в тежка криза. Като фон на тази вътрешнополитическа драма трябва да добавим всички ефекти, които сегашната криза на еврозоната може да има за малка, икономически слаба държава-членка на ЕС.

Смените на министри ще бъдат неизбежни, ако поради натиск на бизнес интереси и засегнати социални групи бъдат блокирани ефективните стъпки към осъществяване на поне частични реформи. Но не мисля, че правителство в подобна ситуация ще се отърве само със смяна на министри.

2. Очевидно през следващата година въпросът за стабилизацията на БСП и ДПС е всъщност въпрос доколко те могат отново да дестабилизират управлението, този път на ГЕРБ.

Престижната позиция на Станишев в партията на европейските социалисти до голяма степен се обяснява със сегашното плачевно представителство на ПЕС във властта - само в 3 от 27 държави на ЕС социалистите управляват. При това състояние на “глуха опозиция” би било нелепо за изпълняващ длъжността председател на ПЕС да бъде избран лидер на социалистическа партия от голяма или икономически силна европейска държава. Как той ще се справи с този пост, колко достойно ще го сдаде на следващия конгрес на ПЕС - тепърва ще наблюдаваме. И ние, и неговите съпартийци.

3. При сегашната степен на разпадане на здравеопазването и пенсионната система всеки протест изглежда безсмислен и на практика обречен. Страшно ще бъде, ако след като се направят някакви промени, та дори и частични, се събуди вълна от протести. Те ще имат много по-силен заряд и много по-обозрима и по-разумна причина.

4. При външнополитическите трудности безспорно водещи са проблемите на еврозоната. А вътрешният проблем е банално известен - ако всички разследвания, текущи съдебни процеси и вече издадени присъди срещу влиятелни политици и бизнесмени приключат на последна инстанция отново с "голямо нищо", това ще дестабилизира правителството на всички фронтове.

Юрий Асланов, “Афис”: С този бюджет не могат да завършат годината

1. Управлението по никакъв начин няма да излезе стабилно, защото все повече хора оттеглят доверие от него. Но ако разглеждаме стабилността от гледна точка на стабилността на парламентарното мнозинство, нищо няма да заплашва правителството през парламента.

Колкото до смените на министри, това и господ не може да каже - само премиерът Борисов може да отговори на този въпрос.

2. Станишев ще остане начело на БСП и вероятно доверието към опозицията ще расте. От една страна, по обективни причини, поради отливащото се доверие към управляващите, а от друга - заради симптомите на електорален подем в опозиционния сектор и най-вече в БСП, което пролича на президентските избори.

3. Ще има силни протести. Не могат да разклатят управлението.

4. Външните са кризата в еврозоната. Вътрешните са кризата на публичните финанси, защото с току-що приетия бюджет не могат да завършат годината и не могат да осигурят всички социални плащания. Или ще има орязване на заплати и на пенсии в публичния сектор, или ще има увеличение на външния дълг, или ще има най-малко една актуализация на бюджета с орязване на други разходи, или ще има девалвация и кой знае какво още. (24 часа)

 

Петър Янков, ТV-MET: По-суха зима, влажно лято

- Г-н Янков, какво време ни очаква догодина?

- Отсега не може да се каже за 12 месеца напред, нито сезоните, нито времето се движат по точно разписание. За колкото по-дълъг период се прави прогнозата, толкова по-голям е рискът от отклонения. Най-общо може да се каже, че ни чака динамично време.

- Това няма как да не се сбъдне, но е прекалено наедро. Кажете по-подробно, макар и за толкова месеци напред, за колкото смятате, че е реалистично.

- Очакваме януари да е по-студен от нормата и с повече от обичайното количество валежи. За пътуващите ниските температури и снегът може и да не са приятна перспектива, но за земеделието например е идеална прогноза.

- После?

- През февруари има вероятност да започне един по-сух и сравнително топъл период. Може да се очаква, че ще е подобно времето и през първия пролетен месец.

- Само дотам ли стигат възможностите на синоптиците за прогноза, макар и най-обща?

- С всеки месец напред точността намалява.

- Все пак, кажете с приближение.

- Ако дотогава времето е в прогнозираните от нас рамки, може да се очаква, че април ще е сравнително влажен и хладен - нещо като балансиране на по-високите температури през предишните два месеца. Сравнително суха зима предполага повече валежи в разгара на пролетта. При такъв развой на времето в синоптично отношение май и юни вероятно ще се доближават до традиционното за този период на годината.

- А какво лято очаквате?

- При горния сценарий може да се допусне, че първата половина на лятото ще е по-валежна. Но вече навлизаме в сферата на твърде големите приближения, нека за лятото и есента говорим напролет.

- Очакват ли ни климатични бедствия догодина?

- Бедствия стават непрекъснато. Във всяка минута някъде на планетата бушува мощна буря с всичките последици от стихията. Нашата наука вече има достатъчна теоретична и технологична осигуреност да предупреждава за неблагоприятните явления няколко дни предварително. Въпросът е институциите, които могат да вземат мерки за ограничаване на евентуални щети и жертви, да използват този аванс от време.

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

 

Мая Попова*: Очаква ни природна революция

В ход е студена война, която се сгорещява до точката на топене за непреклонните, които не дават с мир и с дипломатически лостове да се изземе земята им, богата на природни ресурси.

Крие се от международната общественост, че суровините на планетата Земя са пред изчерпване, че предстоят странни времена на планетата Земя. Това е основно благодарение на яростно и агресивно развиващи се икономики на богатите държави.

Земната популация, т.е. ние сме премного и заплашваме със своя паразитен тип на съществуване планетата. Това ясно ще се види през 2012 г. Бидейки най-крехкият и трудно адаптивен вид на земята, почти нямаме алтернатива. Сякаш сме обречени да паразитуваме под натиска на този много красив, но и опасен свят. Особено сега би трябвало да мислим по-бавно и по-задълбочено, а не под давлението на страха за оцеляване. Изход има - да изберем пътя на цивилизационна еволюция, смело и благородно, с любов към себе си и целия свят. Да открием други по-щадящи източници на енергия и съществуване.

Действително ли се оставихме единствено на страха ни за оцеляване, за да зверстваме дотам, че да погубим всичко и най-накрая и самите себе си? Никога досега човешкият род не е предизвиквал така безсрамно и безразсъдно Създателя и Природата. Не си даваме сметка, че ако продължим така, няма начин тя да не ни отвърне. Гответе се за природна революция 2012 г., защото земетресенията са диханието на природата. А ние й пречим да диша. И тя си поема дълбоко дъх...

2012-а няма да бъде по-спокойна от 2011-а, когато ни сполетяха сериозни катаклизми, загинаха стотици хора. И тези драми пак ще се случат там, където природата е най-ощетена. Просто ще се задействат самозащитните й механизми. Малкият (бял) брат ще прогледне, когато природата го предизвика. Нима вече не сме преки свидетели на това насред тази полумарсианска зима? Може би се топлите на глобалното затопляне? Икономично, приятно, но гибелно. Малкият (бял) брат ще прогледне и ще види единствения път, просека на своето оцеляване, закодирано от сам Бог в природните правила и закони. Ще започне да ги почита и ще заживее в хармония с тях...

Ние сме зверове по тела, доста хилави и все пак сме такива. Но сме богоподобни по интелект, способни да унищожат всичко живо, но и да го стопанисваме и да го съхраним.

Не е ли дошло времето малкият брат да прогледне през мъглявината на страха и да съзре призрака на "Титаник"? Стоманената непотопяема гордост на индустриалното човечество, заслепено от абсолютната си самонадеяност и въпреки морзовите предупреждения от по-малки плавателни съдове, не съзира айсберга и само за два часа в абсолютно спокойните води на Тихия океан ще акостира вовеки веков на дъното. Ето, имаме право на абсолютно свободен избор. Ще прегърнем ли своите стоманени франкенщайнчета, за да вземем курс към дъно, защо не и към ада, или ще се сетим, че сме чада Божии? Интелектът е нашето единствено, но по вселенски могъщо оръжие.

На българите ще кажа, че силата е в нас и в земята ни. Бранете я.

Вярвам и зная, че бъдещето принадлежи на духовното, на талантите, които сам Бог ни е заложил - главният работодател. В нашите дарби, таланти, умения е закодиран Божият промисъл за нашия свят, който може да съществува в абсолютна хармония и симбиоза с всичко заобикалящо ни и със самите нас.

*Мая Попова е журналистка, работила е в телевизията и радиото, занимава се с международни въпроси и социология. Прочу се като жената, която предсказва с голяма точност земетресения след болки по различни места на тялото. Прогнозите й обхващат 15 дни напред. За този месец България е в безопасност, смята тя.

Тамара Глоба: Ще има суша и нови народи

2012 г. е важно стъпало в живота на света. Той обаче няма да загине. Това пророкува пред в. “Комсомолская правда” известната руска астроложка Тамара Глоба.

“Скоро ще бъдем свидетели на постепенната промяна в облика на Земята. Ще започне преселение на хората, ще се появят суши и нови народи. Ние навлязохме в ерата на Водолея, която ще продължи най-малко 2000 години”, твърди Глоба. Това е времето на жените, подчертава тя. Числото 2 ги подтиквало да опазят мира и домашното огнище. Астроложката смята също, че в близко бъдеще хората ще живеят по-дълго благодарение на мутации.

2012 г. ще е също годината на младите хора, на средствата за масова информация и комуникация, на науката и на образованието. Тя ще е творческа година. Събитията ще се променят много бързо.

Други чуждестранни астролози са категорични, че догодина ще настъпи пикът на финансовата и икономическата криза.

Учените от НАСА пък са убедени, че още през септември ще настъпи мощна слънчева буря, която ще извади от строя комуникациите в много страни. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени