На 12 години Спартак Джуров станал юнга на военен кораб

https://www.24chasa.bg/Article/1145166 www.24chasa.bg
Спартак Джуров сега работи в Кораборемонтния завод “Одесос” във Варна. СНИМКА: АВТОРЪТ

Добри Джуров догодина ще е абитуриент. Ще вземе диплома по рисуване от Хуманитарната гимназия във Варна, а е запален по планинско колоездене.

Най-малкият внук на легендарния министър на отбраната по времето на Тодор Живков, който носи името на дядо си, расте край морето. Баща му Спартак Джуров смята, че Варна е най-добрият град за живеене.

Докато някои си мислят, че Спартак Джуров пие коктейли на някой американски плаж, бившият офицер обича да диша въздуха на Морската градина. Той почти се е отърсил от неприятните преживявания от началото на прехода. Работи като началник на отдел в Кораборемонтния завод "Одесос" и мисли за бъдещото образование на сина си.

Семейство Джурови в началото на 60-те години - от ляво на дясно са Чавдар, Елена и Добри Джурови, Аксиния, Спартак и баба му.
Семейство Джурови в началото на 60-те години - от ляво на дясно са Чавдар, Елена и Добри Джурови, Аксиния, Спартак и баба му.

Спартак се влюбва в морето от дете. Чува от своя по-голям приятел Чавдар Орманов, че може да бъде юнга на военните кораби. През 60-те години няма практика да се вземат момчета на борда, но министърът на отбраната Добри Джуров урежда такъв стаж за сина си.

Спартак Джуров като млад офицер
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Спартак Джуров като млад офицер СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

От 12-годишен Спартак служи един месец всяко лято. Бил е на стражеви кораб "Дръзки", правил е голям щурмански поход из Черно море, стажувал е на подводна лодка.

Със съпругата си Ваня и сина си Добри в Рио де Жанейро
Със съпругата си Ваня и сина си Добри в Рио де Жанейро

"И брат ми Чавдар искаше от малък да стане летец. Тогава живеехме в Сливен. Баща ми беше командващ на Трета армия и имаше летище с парашутисти. Чавдар ходеше по цяло лято да ги гледа. Веднъж беше скочил от покрива на къщата ни с чердже вместо с парашут. Едно лято пък полетя със слънчев чадър от покрива на училището. Това е страст. Брат ми има два световни рекорда за парашутизъм. Единият от 1966-1967 г. - скок от 15 300 м с катапултиране, не е подобряван. Две години по-късно авиоорганизация ФАИ забрани този тип скокове като изключително опасни . Така че Чавдар си остава абсолютен световен рекордьор", разказва Спартак Джуров. Той обожава по-големия си брат, който загина при полет през 1972 г.

Спартак расте в задружно семейство, което живее скромно, въпреки че баща му е министър на отбраната от 1962 до 1990 г. Работи от дете, ходи по бригади и стажове. Добри Джуров не иска децата му Аксиния, Чавдар и Спартак да се отличават от останалите. У дома нямат домашна помощничка или чистачка. Почиват само във военни станции, а не в резиденциите за елита.

"Понякога ни беше странно, че много по-малки началници, подчинени на баща ми, току-що станали генерали, и вече вземат служебна волга. А жените им се возят по-често с нея и от самия генерал.При нас такова нещо не е имало - баща ми ползваше служебна кола при изключителни случаи. Другите семейства на членове на ЦК и на Политбюро не излизаха от "Евксиноград" и "Бояна". Даже приказваха по наш адрес, че страним от тях и че така не бива", спомня си Джуров.

След като завършва механотехникума, той е изпратен да следва в Ленинград. Баща му решил, че ако учи у нас, ще му пишат оценки без знания.

Военното училище "Фрунзе" е най-старото висше учебно заведение в Русия. По класа и престиж с него може да се мери единствено с академията н Анаполис, САЩ.

Основано е от Петър Велики. Идеята е, когато бъде завладян шведски кораб, руснаците веднага да се качат на него и да го управляват.

Спартак се дипломира и първо служи като офицер в съветския флот в Севастопол. Там практикува на нови военни кораби, които след година са внедрени и в нашия военноморски флот. Връща се във Варна на един от тях. 12 г. е офицер на море. Няма прескочено стъпало в службата.

Стига до капитан II ранг и става зам.-командир на Военноморската база във Варна. Тогава настъпват демократичните процеси.

"Не знам помните ли, но през 1990 г. човекът с най-висок рейтинг в държавата беше Добри Джуров - баща ми. Той сам подаде оставка като министър на отбраната и остана само народен представител. После на 75 години сам се оттегли - няма друг такъв наш политик. Но тогава започна една много груба атака срещу него и срещу мене и сестра ми Аксиния", казва Спартак Джуров.

Излиза поредица материали, в които го обвиняват в далавери. Прокуратурата веднага се самосезира. Водят се 8 дела. После е оправдан по всичките.

"Обвиняваха ме в какво ли не. Например има дело, че баща ми ми е купил кола мазда. Вярно е - член на Политбюро на БКП колкото и скромно да живее, може да купи една западна кола на сина си. Прокурорът, вече покойник, един ден ми каза: "Слушай, момче, на твой гръб кариера ще направя.

Ще те осъдя и ще стана известен.” Всичко това - 2 години преди да направи 20 г. служба и да може да се пенсионира от флота. По същото време втората му съпруга Ваня току-що е родила дете. Джуров моли за помощ адмирал Павлов. Назначават го за зам.-началник на катедра "Практика" в Морското училище. Но пак започват писания - какъв пример може да е той и на какво ще научи курсантите.

"Направиха лъжеконкурс, който да не спечеля, оставиха ме без длъжност. Не ми дадоха дипломите от техникума, военноморското училище и военната академия, която съм завършил в Ленинград. А без диплома по онова време никъде не можеш да започнеш работа", спомня си с огорчение Спартак Джуров.

Търси си работа като помощник-капитан на търговски кораб в Българския морски флот. Когато генералният директор чува името, отсича:"Мога да назнача всеки, но не и Джуров."

Спартак започва работа на съоръжения за претоварване на стока от вагони на кораби. Успява да се качи като трети помощник-капитан с посредничеството на частна фирма. След два месеца плаване го понижават до палубен моряк. Джуров пита старши помощник капитана какво става, а той му отговаря: "Ти и баща ти цял живот сте командвали, сега ние ще ви командваме." И Спартак се връща при вагоните.

През 1995 г. започва в кораборемонтния завод, където работи и досега.На визитната си картичкае изписал трите си имена. Смята, че въпреки всичко преживяно нито неговото име е опетнено, нито това на баща му.

Отскоро се събира с морски военни в клуб "Първи дивизион". Ветерани са си направили неправителствена организация. Срещат се с по-млади момчета, говорят си професионални неща, разказват навремето как е било.

Добри Джуров учил заедно с патриарх Максим

Министърът на отбраната през социализма има опасни и бурни младини. Добри Джуров е изключван от училище няколко пъти за нелегална антифашистка дейност. Последния път му забраняват да продължи да учи. Тогава той помолил майка си да отиде при попа, за да му подправи датата на раждане в кръщелното. Жената сложила в една кошница варена кокошка, питка и ракия.

Добри Джуров мечтаел да учи във Военноморското училище във Варна. Попът обаче променил съдбата му - поправил датата на раждане, но го пратил да следва богословски науки в семинарията. Там е учил заедно с патриарх Максим, който е по-голям от него.

Добри Джуров завършва семестриално, но така и не се дипломира. После с още трима командири на партизански отряди били пратени в академия "Фрунзе" в СССР.