Корпоративна обслужва най-мощните дружества на МО

https://www.24chasa.bg/Article/1145469 www.24chasa.bg
Централната сграда на Министерството на отбраната до Народния театър. СНИМКА:

"24 часа" очаква отговор колко са парите на държавата в Корпоративна търговска банка

С писма по Закона за достъп до обществена информация вестник "24 часа" поиска от всички министерства отговор на следните въпроси:

1. В кои банки е имало разкрити сметки министерството в периода 1 октомври 2010 г. - 31 октомври 2011 г.?

2. Колко и кои са държавните дружества, включително държавни предприятия, на които министерството е принципал?

3. В кои банки имат открити сметки тези държавни дружества и предприятия в периода 1 октомври 2010 г. - 31 октомври 2011 г.?

4. Какъв дял от депозитите и паричния поток на министерството и дружествата бива обслужван от посочените по т. 1 банки (моля, посочете в проценти)?

Ето каква информация получихме от Министерството на отбраната:

Две от най-мощните дружества на Министерството на отбраната са избрали за обслужваща банка Корпоративна търговска, показва справката, която "24 часа" получи по заявлението за достъп до обществена информация.

"Снабдяване и търговия-МО" ЕООД - фирмата, която продава армейските излишъци, работи само с Корпоративна търговска банка. "Дружеството отказва да предостави информация за наличностите по сметката си", пише в справката.

3% от спечелените от продажбите пари остават като комисиона за "Снабдяване и търговия". Дълбока тайна е обаче как се разпределят тези суми. 2 млн. лв. от тях отиват за издръжката на 100-те човека, работещи във фирмата.

Корпоративна е една от банките, обслужващи най-мощното дружество на МО - ТЕРЕМ ЕАД. Другите са Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, СИБанк, БНП "Париба", Инвестбанк, Банка "Пиреос". Дружеството също е отказало да подаде информация за наличностите по банковите си сметки.

"Интендантско обслужване" ЕАД, което навремето шиеше всички униформи на армията, държи две сметки - с 38,66 лв. и със 414, 52 лв. в МКБ Юнионбанк, 70,76 лв - в Райфайзенбанк ЕАД, и 6475 лв. в ЦКБ АД.

От дружествата, които са дали информация за салдото по сметките си към 31.10 2011 г., най-много пари е обявила Болницата за долекуване и рехабилитация "Св. Богородица" в Нареченски бани - 849 295,26 лв. в СЖ "Експресбанк" АД.

Сто процента от паричния поток на Министерството на отбраната се обслужват от БНБ, се казва в отговора до "24 часа". 12-те еднолични търговски дружества, в които министърът упражнява правата на собственост на държавата, работят с други банки.

При избора на обслужващи банки всички дружества са "приложили Насоките за прилагане на добри практики при избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от финансови или кредитни институции", изпратени за изпълнение от Министерството на финансите, пише още в отговора. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Опасни боклуци, заровени в силажна яма, започна да копае багер под надзора на прокуратурата. В дупката в бившето ТКЗС на Червен бряг се смята, че има 60 тона отпадъци от електроника и акумулатори. Боклуците бяха открити през май и се смята, че са заровени там преди 2-3 или повече години. Вероятно са внесени от чужбина

Две са големите битки, които човечеството води през 2020 година - с пандемията от коронавирус и с расизма. Убийството на Джордж Флойд в САЩ отприщи вълна от протести, залели цялата държава и много европейски страни, и за пореден път постави въпроса готов ли е светът да се пребори с предразсъдъците и ксенофобията