Николай Велков: Насочиха ми два пистолета в главата

https://www.24chasa.bg/Article/1146066 www.24chasa.bg
Николай Велков (вляво) и Любомир Весов представиха тяхната гледна точка за ареста на адвоката. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Бях арестуван по един недостоен начин, поставен на колене, с два пистолета, насочени към главата, обяви на пресконференция вчера адвокатът Николай Велков. Той беше задържан в сряда, 7 декември, 45 минути след като даде скандален брифинг, на който с банкера Любомир Весов разказаха схемите за наливане на държавни пари в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Според официалното обвинение, което му беше повдигнато от Софийска районна прокуратура, Велков бил заплашил с убийство Кирил Киров-Японеца и го измамил, искайки му 20 000 лв., за да оттегли жалба срещу него за нанесена му средна телесна повреда. 48 часа след задържането, късно вечерта в петък, съдия Гюляй Коконова от Софийския районен съд освободи от ареста адвоката с мотива, че по делото липсват каквито и да е било доказателства той да е извършил престъпление. "Обвинението се крепи единствено на думите на Киро Японеца", обяви съдът.

"Целта ми не е да коментирам ареста на Велков, а управлението на държавните пари." Така бившият изпълнителен директор на КТБ Любомир Весов обясни присъствието си на пресконференцията вчера.

В тази нова сграда с хеликоптерна площадка на покрива се премести ГДБОП.
СНИМКА:
В тази нова сграда с хеликоптерна площадка на покрива се премести ГДБОП. СНИМКА: "24 ЧАСА"

"Виждам, че прокламираният от Мистър Икономика неокейнсиански модел се превръща в неофашистки.

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

И при Хитлер е имало частна собственост", заяви Весов.

"Колеги от КТБ и други банки ми звънят, но аз не смятам да ставам техен ретранслатор. Има си БНБ, да се оправят пред тях. Важното е, че държавните пари не се управляват както трябва", заяви още бившият директор на банката на Цветан Василев.

"В сряда, излизайки от БТА, имах среща с Киро Японеца в бара на хотел "Радисън". На нея трябваше да получа 20 00 лв. на базата на извънсъдебно споразумение, за да не водя граждански искове срещу него", припомни Николай Велков. Преди този ден той бил търсен 3-4 пъти от Киро Японеца, за да се споразумеят. На разговорите, включително и на този в "Радисън", присъствал и адвокатът на Велков.

"Обясних на Киро, че ако заведа съдебен иск за нанесена средна телесна повреда, сумата ще е 50 000 лв.", разказа юристът. Ромският бос обаче го помолил сумата да е по-малка, защото било криза. Когато Киро подал парите, Велков ги оставил на масата, за да ги преброи, а Японеца се стреснал. В този момент нахлули антимафиотите. От "Радисън" юристът бил откаран в ГДБОП. Там не го разпитвали, а му дали бял лист да напише обяснение. После го завели в 8-о РПУ и го напъхали в килия с наркоман, болен от туберкулова. На другия ден отново бил заведен в ГДБОП. "Дознателят чувстваше неудобство от това, което правеше", каза юристът.

При делото в съда стана ясно, че има СРС-та на разговор между двамата, от които обаче се разбира, че се говори само за обезщетение за счупен нос.

Фаталната среща между Велков и Японеца е в края на ноември. "Когато се срещнахме, го поздравих: "Киро, здравей, добър вечер." "Последва директно кроше в носа, наведох се и инстинктивно взех кърпата от масата, после получих още един удар в окото", припомни вчера Велков. Той подал жалба в полицията.

"Не мога да кажа дали на Японеца му е било поръчано да ме удари, дали така му е хрумнало, дали е била подготвена операция", призна юристът. Той обясни, че никога не е заплашвал ромския бос. Ден по-късно, докато лежи в болницата, получава обаждане от неизвестен номер. Оказало се, че това е телефонът на Киро Японеца. Циганският бос му заявил, че отива да се оплаче в ГДБОП.

"Това на практика си беше един вид заплаха, горе-долу от типа на: "Ето, ти даваш интервюта (Николай Велков разказа пред "24 часа" за побоя), аз пък ще отида в ГДБОП." Адвокатът му отговорил, че щом има от какво да се оплаче да ходи, където иска.

"Не се чувствам като сериен убиец и като престъпник. Имам кауза и ще я заявя", каза Велков. И добави, че приятели, които го подкрепили, се шегуват, че е станал Нелсън Мандела.

Банката преместила ГДБОП в нова сграда?

"Интересно е да се установи връзката между банката с най-голям дял от държавния ресурс и местенето на ГДБОП в новата й сграда." Този намек направи вчера бившият изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Любомир Весов.

Весов обеща повече подробности на пресконференция с документи в сряда.

ГДБОП, която задържа адвоката Николай Велков след предната му пресконференция, се нанесе в нова сграда на "Цариградско шосе" 133 в началото на годината при тройна врътка. Бопаджиите взеха чисто новата сграда на комисията по сигурността на информацията, която отиде в тогавашната централа на ДАНС, а агентите пък взеха старите офиси на ГДБОП. Тази врътка е струвала на държавата над 8 млн. лв., установи разследване на в. "24 часа" от март тази година.

Новата сграда на ГДБОП бе построена от ДКСИ при управлението на тройната коалиция срещу 30 млн. лв. Тя разполага с най-модерните средства за осигуряване на защита, а на покрива е разположена дори хеликоптерна площадка.

Станишев: Трябва прозрачност за финансирането на медиите, особено от банки, в които има държавни пари

Трябват нови регулации и правила на медийния пазар, за да има прозрачност и яснота на финансирането на медиите, особено когато става въпрос за средства, идващи от банки, в които има пари на ведомства и държавни компании.

"Освободих Делян Пеевски като зам.-министър, защото имаше един публичен скандал със сериозни подозрения. След като прокуратурата излезе със становище, че няма основание за нищо, тогава той беше възстановен по искане на нашия коалиционен партньор, който го беше излъчил", разказа вчера пред БНР Сергей Станишев. В ръководеното от него правителство Пеевски бе заместник на министъра по бедствията Емел Етем от квотата на ДПС. Бе освободен от поста, след като бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки от холдинга на конкретни строителни фирми.

Станишев разкри подробности и около решението на правителството му да предостави за довършване сградата на ИПК "Родина" срещу 2 имота в центъра на София. "Предложението дойде много време преди г-н Пеевски и неговата медийна групировка да имат мажоритарен дял в ИПК „Родина". То дойде от други акционери, сега да не ги назовавам, които са собственици на други вестници. И аз тогава изпратих това писмо на г-н Орешарски за становище. Той каза - да, това е добро решение, защото не изисква никакви средства от държавата. Преди това беше планиран 60 млн. евро заем от Световната банка, за да се дострои тази съборетина", обясни лидерът на БСП. По думите му в това действие е нямало никакво ощетяване на държавата. До сделката обаче не се стигнало, тъй като кандидатите се отказали.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави