ГДБОП удари канадска компания с нелизензирани софтуери

https://www.24chasa.bg/Article/1150022 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Служители на ГДБОП пресякоха незаконно използване на бизнес софтуер и компютърни програми, съобщиха от МВР. По този начин е прекратено ощетяването на държавния бюджет за стотици хиляди левове.

Над 100 хил. лева възлизат щетите за правоносителите от Сдружението на издателите на бизнес софтуер, според тяхната оценка.

Антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП, компютърни експерти, инспектори от НАП и дирекция „Инспекция по труда" провериха офиси на фирма в центъра на столицата.

Чрез пиратския софтуер българско дружество, представител на канадска компания, извършвало нелегална борсова търговия с акции, облигации и други ценни книжа на редица световни борси. Години наред фирмата управлявала нерегламентирани финансови парични потоци, а собствениците й - канадските граждани Р.Х. на 32 г. и П.Н. на 34 г., са реализирали огромни приходи.

Кандидатите за работа във фирмата преминавали задължителен курс на обучение по борсова търговия на три нива, за което плащали 850 лв. След завършването му те депозирали 300 долара „гаранция срещу загуби" и 180 долара всеки месец такса за използване на „търговския софтуер" на дружеството.

Освен това служителите на фирмата се подписвали на трудови договори с канадската компания, която по същество няма правна стойност в България.

Бюджетът на държавата е ощетен вследствие на престъпната дейност, тъй като липсва каквато и да е финансово-счетоводна отчетност на дружеството.

Иззети са 26 стационарни компютърни системи с нелицензирани софтуерни продукти и специализиран софтуер за борсова търговия.

Срещу нелегалните борсови търговци е образувано досъдебно производство за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Превантивните действия на антимафиотите, свързани с противодействие на пиратството на територията на страната са довели до ограничаване на нелегалната дейност с над 40% за последните 10 години, сочи статистиката.

Системните действия на ГДБОП за противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на България.