Арестуват Митко Русия след разследване на “24 часа”

https://www.24chasa.bg/Article/1150482 www.24chasa.bg
Спецполицаи арестуваха четиримата рано сутринта. СНИМКА: МВР

Бруталната банда на Митко Русия, от която бяха пропищя ли всички публични домове и проститутки в София, беше арестувана днес - 17 денонощия след публикацията за тях във в. "24 часа".

Димитър Кирилов-Русия, Валери Наумов-Валтера, Росен Тодоров-Дебелия и Даниел Манолов-Бидона бяха задържани рано сутринта вчера в домовете им от барети от спецотряда за борба с тероризма. Операцията срещу тях, наречена "Силоваците", е на отдела "Контратероризъм" на ГДБОП.

Четиримата ще бъдат обвинени за изнудване по чл. 321 от Наказателния кодекс в условията на организирана престъпна група. "Бандата стана известна чрез разследванията във в. "24 часа". Те са изнудвали момичета да проституират. Малтретирали са ги физически и психически", съобщи вчера директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров.

Факсимиле от публикацията във в.
Факсимиле от публикацията във в. "24 часа" от 28 ноември.

Няколко сводници и проститутки разказаха пред вестника на 28 ноември, че бандата на Митко Русия обикаля всички бардаци в София и иска между 100-200 лева месечно от компаньонка. Момичетата, които отказвали, били бити, стригани и заплашвани със заливане с киселина.

Силоваците се опитвали да рекетират абсолютно всички проститутки в София, като дори се обаждали на момичета, които работят без сводник, с обяви с телефони в интернет сайтове. Бруталната експанзия започнала още през септември, но миналия месец мутрите на Митко Русия станали особено активни и агресивни.

Сводниците и проститутките разказаха пред "24 часа" тогава, че рекетьорите се движели с тъмнозелено беемве с немска регистрация, което било ескортирано понякога и от полицейски автомобил с действащи служители на МВР. За връзките на Митко Русия с полицаи говорел и фактът, че някои бардаци, които отказвали да плащат, броени дни по-късно били посещавани от униформени служители, които започвали разследвания за сводничество.

Изнудваните от бандата са стотици, но засега само четири проститутки ще свидетелстват срещу хората на Димитър Кирилов. Освен жалбите им по разследването са направени и разпознавания. В бруталните акции най-често влизали Валери Наумов-Валтера и Росен Тодоров-Дебелия. Те обаче навсякъде обяснявали, че събират пари от името на Митко Русия.

Димитър Кирилов никога не е бил значима фигура в престъпния свят. Както и останалите трима от бандата му, той е регистриран за рекет. Преди няколко години той беше тежко прострелян посред бял ден в столичния кв. Младост, където живее. Русия беше пронизан с повече от 5 куршума, но оцеля.

През есента на тази година обаче, възползвайки се от вакуума в престъпния свят на столицата, Митко Русия решава да блесне като силов герой. Първоначално той се опитва да си осигури гръб във вътрешното министерство.

Типично за новото поколение в престъпния свят, един ден Кирилов отива в ГДБОП и започва да обяснява, че ще дава информация на антимафиотите срещу други играчи от подземния свят. Много скоро обаче става ясно, че всичко, което Митко Русия разказва, може да се прочете във вестниците. Когато разбират, че Кирилов се опитва да ги използва, без да им дава никаква ценна информация, антимафиотите прекъсват контакта с него.

След това той решава да търси подкрепа в ъндърграунда. Според сводниците, които разказаха във в. "24 часа" за вълната от насилие в публичните домове, Митко Русия влязъл в контакт с Тони Хамстера и хората му плашели във всички бардаци с името му.

Сводници твърдят, че Кирилов прибирал по около 25 хиляди лева на месец от рекета на проститутки. Това обаче не можело да задоволи амбициите му и той се опитал да се намърда и в наркопазара.

Хората на Русия се опитвали да изместят Милен Катерицата, който контролира продажбата на кока и амфетамини в големите барове и дискотеки в София. Групи на Кирилов и Катерицата имали няколко сблъсъка в заведения в Студентския град. Така през ноември бандата на Митко Русия се превърна в една от най-наглите в столицата.

"Отдавна работим по Митко Русия, но статията, която излезе във в. "24 часа", за съжаление малко ни попречи. След като тя излезе, те станаха много мнителни, скриха се, не се движат, спряха да говорят по телефона", обясни вчера главен комисар Флоров.

Той допълни, че прокуратурата ще прецени дали да удължи задържането на четиримата и да иска от съда за тях постоянен арест. Публикуваме още веднъж разказа на проститутките, на които ще се крепи и обвинението срещу Русия и силоваците му.

Ваня: Отрязаха косата на приятелката ми

Казвам се Ваня и с две мой приятелки живееме в кв. Иван Вазов. И трите работим на различни места, но всички сме с деца и парите не ни достигат. Затова решихме да пуснем обяви в сайтове за сексуслуги, за да си храним и ние децата.

Един ден ни звънна едно момче и ме попита за услугите и адреса, след като му казахме, обеща, че ще дойде до 30 минути.

След около 40 мин. на вратата звънна едър мъж с шапка. В момента, в който отворих вратата, той ме удари и от стълбите изскочиха още 5-6 човека и започнаха да крещят: "Курви мръсни, сега ще ви избием! Вие на кого си плащате?!"

След като казахме, че не плащаме на никого и не знаем за какво става въпрос, започнаха да ни бият. Един от тях извади нож и отряза на приятелката ми косата, след което ни обясниха че трябва да плащаме по 150 лева на седмица всяка една от нас. Казаха ни че оттук нататък ще работим за Митко Русия и Тони Хамстера. Ако не изпълним това, което ни казват, другия път като отворя вратата, ще ме залеят с киселина.

На тръгване ни казаха да не се притесняваме от полицията и ако имаме проблем с куките (полицаите - бел. авт.), те ще го решат.

Николета: Извади нож и каза че ще ми накълца лицето

Казвам се Николета и с приятелка живеем в центъра под Трети район (в района на Трето РПУ - бел. авт.) и работим като компаньонки.

Един ден на един от телефоните, на който имаме обяви, ни се обади млад мъж. Попита ме за услугите, които предлагаме, и цените, на които работим. След като се договорихме за цените и услугата, непознатият господин дойде на посочения от нас адрес.

С него имаше едно момче, след като ги поканихме да влязе вкъщи, те задържаха вратата отворена и от асансьора изскочиха още трима човека. Въпросните двама се нахвърлиха върху нас и започнаха да ни бият.

Единият извади нож и ме заплаши, че ако продължа да викам, ще ми нареже лицето. След като се успокоихме, ни обясниха, че няма да има проблеми оттук нататък, ако им даваме по 40 лв.

Съгласихме се и ни оставиха телефони за проблем. Казаха, че оттук нататък работим за Тони Хамстера и Митко Русия. Също така ни казаха, че ако имаме проблеми с полицията, ще ни оправят, тъй като работили с БОП-а и софийско.

На излизане едно от момчетата, което се казва Вальо, името му го чух от един от другите, тъй като държеше в ръката пластмасова бутилка, пълна с течност, каза ,че това е киселина, и ако не плащаме, другия път ще ни залее с нея.