Задържаха пиромана в София, той познавал потърпевшите

https://www.24chasa.bg/Article/1152495 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

29-годишен мъж е задържан късно снощи за палежите на коли в столичния квартал "Младост", съобщи БНР.

Арестуваният Юлиан Ковачки е криминално проявен. Той е познавал голяма част от потърпевшите, съобщиха от СДВР. Огнената вендета на автомобили в столичния ж.к. „Младост" е направена изключително около района, в който живее задържаният.

Юлиян е познавал лично и защитника на ЦСКА Иван Бандаловски, чийто автомобил също е запалил. До момента той е признал за 12 палежа, като пострадалите автомобили са 25, предимно в кварталите „Младост" и „Хаджи Димитър".

Мъжът живее в „Младост" 2. Той няма автомобил. Палел колите с леснозапалима течност, досега обаче не е обяснил откъде се е сдобивал с нея.

Единични палежи Ковачки е правил и през октомври. Разследващите го описват като интелигентен, комбинативен млад мъж с трудно детство. Първият неуспешен пожар е извършил още август заради неудовлетвореност, свързана с бизнес. Преценил е, че е ощетен и за да си отмъсти и да причини вреда на този, който го е ощетил, му е запалил автомобила.

Палежите Юлиян прави под въздействието на алкохол, впоследствие и заради лична неудовлетвореност, че остава без работа и бизнесът му се срива. Мъжът обаче не е класически пироман. Той се е обаждал на спешния телефон 112, от съседи и в някои от случаите дори е участвал в гасенето на запалените от него коли.


Източници от МВР твърдят, че мъжът се е провалил на детектора на лъжата и заради това е бил задържан.

Ковачки е вторият задържан за опожаряването на коли в София. Във вторник полицията залови 33-годишния Владислав Николов - Куката за палежите на коли в ж.к. „Западен парк".29-годишен мъж е задържан късно снощи за палежите на коли в столичния квартал "Младост", съобщи БНР.

Връзка между двамата обаче няма, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред журналисти днес. Цветанов потвърди за задържането на Ковачки в изказване от парламентарната трибуна след участието си в петъчния парламентарен контрол.

Вътрешният министър посочи още, че Юлиян има криминални регистрации за кражби, условни присъди за употреба на алкохол и хулиганско порицание.

Цветанов изброи хронологията на палежите, за които Юлиян Ковачки е дал показания: Първият палеж на Юлиян е бил на 15 декември. 3 дена по-късно в 22:00 часа горят още 2 коли - пред блок 321 в ж.к. "Младост - 3", както и пред паркинга пред блок 341. На 28 октомври има палеж в "Хаджи Димитър" пред блок 111. На 22 ноември също има опожарен автомобил в "Младост - 2" на паркинга пред блок 207. На 27 ноември в 22:30 часа в кв. "Хаджи Димитър" пред блок 116 също горят коли, на 29 ноември в 22:12 часа в "Младост" също има палеж пред блок 321-А, както и на 29 ноември в 23:35 часа в "Младост- 3" срещу блок 319. На 30 ноември около 00:45 часа има палеж в ж.к. "Младост" срещу блок 219. На 1 декември палежът е в 20:00 часа отново в ж.к. "Младост", блок 289. На 2 декември около 01:12 часа опожаряването е в ж.к. "Младост", блок 1-Д. На 2 декември палежът е около 01:15 часа в "Младост - 1" до блок 1-Б.

Запалени автомобили тази нощ в столицата нямаше. До момента опожарените коли са 44 в различни квартали на града. В провинцията обаче горяха още 2 автомобила - един в Хасково и един в град Средец, Бургаско.

Междувременно днес прокуратурата внесе искане пред Софийски районен съд (СРС) за постоянното задържане на Владислав Николов-Куката, съобщиха от съда. Той е първият обвинен за опожаряването на колите, въпреки че преди това бяха задържани няколко души с открити в автомобилите им бутилки с нафта и бензин. Куката бе хванат по-рано тази седмица с разлято запалително вещество по дрехите.

Последният запален автомобил в София бе в нощта на 14 срещу 15 декември, когато горяха три автомобила в столичните квартали "Люлин" и "Дружба". Палежите в "Люлин" бяха извършени преди полунощ пред блок 211 без да има сериозни щети, а около 3 часа бе подпален джип в квартал "Дружба", където колата напълно изгоря.

Във вторник, 13 декември, пък горяха 5 коли в Студентски град, на метри от Зимния дворец в 19:00 ч.

Първите палежи започнаха на 23 ноември. Тогава 6 коли горяха в кв. "Младост-2" и "Витоша".