Михаил Билалов минава 25 пъти София - Париж последните 2 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1153545 www.24chasa.bg

Mлад актьор, още незавършил ВИТИЗ, стои в гримьорната на Народния театър. Умира от жажда, а до него е бутилка, пълна с вода. Той отпива няколко глътки, но след малко разбира, че поглъща нещо съвсем различно, а и много опасно - перхидрол. Някоя от гримьорките е оставила бутилката там по невнимание. Така и не вика лекар - сам се справя със ситуацията, а после се шегува, че си е изрусил червата.

След няколко години въпреки наградата “Аскеер” за изгряваща звезда той ще замине от България, ще се установи във Франция и ще започне живота си отново - далече не само от приятели и близки, но и от всичко, което е правил. Ще учи по стажантска програма само 4 месеца, а после ще се откаже, защото тя му доскучава. Ще изкарва парите си и като готвач, и като асистент в рекламна агенция, а накрая ще завърши ландшафтна архитектура и ще прави проекти за ловни паркове и междуградски пространства.

Това накратко е животът на Михаил Билалов - актьорът, който се завърна за българската публика първо с ролята си на Мартин в постановката “Козата, или коя е Силвия?”, а после и със сериала “Под прикритие” като мафиота Джаро.

Актьорът отива в Париж, за да учи една година в Националната драматична консерватория в класа на Филип Адриен. 4 месеца след това прекъсва, защото, както сам казва, му доскучава.
Актьорът отива в Париж, за да учи една година в Националната драматична консерватория в класа на Филип Адриен. 4 месеца след това прекъсва, защото, както сам казва, му доскучава.

Точно заради тези свои превъплъщения последните две години Билалов минава разстоянието между Париж и София 25 пъти. Не че има карта за отстъпки по самолетните линии, но се чувства добре да бъде и актьор освен шеф на фирмата си за ландшафтна архитектура. В нея работят общо 8 души, които смятат появяването на шефа си на сцена по-скоро като хоби, отколкото като сериозна работа. Гледали са и няколкото преведени епизода на “Под прикритие” и определено ги харесват. “Смеят ли да кажат друго”, подхвърля Билалов и допълва: “Шегувам се, аз съм много либерален шеф, а и обичам работите да се вършат бързо.”

Билалов се върна на сцена в България през 2009 г. Той се включи в постановката “Козата, или коя е Силвия?
Билалов се върна на сцена в България през 2009 г. Той се включи в постановката “Козата, или коя е Силвия?", като преди това се запозна и с автора Едуард Олби.

Той заминава от България малко след падането на Живковия режим и аскеера за изгряваща звезда - през 1994 г. Спомня си, че тогава всички са на улицата. Не може да забрави и мрачното време с реденето по опашки за мляко, хляб, режима на тока. “Преди да дойдат мутренските времена. После имаше всичко, но на ужасни цени.” Горе-долу по това време Билалов отлита за Париж. Не изживява никакъв културен шок, все пак знае добре езика, отива по учебна програма. Няколко месеца му трябват да реши, че това не е неговият път, напуска и за да изкарва прехраната си, заработва на различни места - в рекламна агенция, като готвач,като стажант във фирма за проекти за културно наследство.

Михаил Билалов и Ирена Милянкова в кадър от сериала на БНТ
Михаил Билалов и Ирена Милянкова в кадър от сериала на БНТ

После започва всичко от нулата - на 31 г. тръгва да учи ландшафтна архитектура. За рязката смяна казва, че човек се решава на такова нещо, “когато ножът опре до кокала.”

Въпреки всички трудности той нито за миг не се замисля да поеме обратния път. “Какво означава да се върна, така решавам ли проблема? Когато беше черно за мен, в България не беше много хубаво време.” А и във Франция има какво да го задържа - съпругата му Санае, която е японка, а след време и двете им деца Данае и Олга.

Малките разбират перфектно български, защото това е езикът, на който баща им говори с тях. Имената им избира Михаил - Данае кръщава на картина на любим свой художник по това време - Густав Климт, а за по-малката се двоуми между Олга и Вяра. “Стори ми се, че Олга е по-интересно и звучи по-добре. Но съм сложил и сложни композиви - Данае-Анна и Олга-Елена - вътре са имената на майка ми и сестрата на майка ми”, разказва Билалов.

Двете не са гледали много баща си в “Под прикритие”, защото според него филмът не е за деца - заради кръвта и насилието. А и той не иска дъщерите му да се заседяват пред телевизора. “Събират се с приятели, само че не на улицата. Това е невъзможно. Париж е голям град и уличните игри не са такива, каквито ги мислим”, обяснява той. Билалов си спомня как той като дете играел с приятели по строежи, в квартала, на “тримата мускетари”, като той бил Портос, на “Пипи Дългото чорапче” - той бил в главната роля. Не си слагал плитки на косата и нарисувани лунички, но искал да има кон и да може да го повдига с една ръка. Правил и сценариен проект на “Островът на съкровищата”, но понеже предвиждал за главната роля Георги Парцалев, така и не го осъществил. Друга любима игра му била индианци и каубои, която сега оприличава донякъде и на историята в “Под прикритие”.

Така по-лесно влиза и в роля, защото няма много общо с героя си в сериала. Освен същото тяло, глава, очи, нищо друго не ги свързва. “Аз не съм социопат, какъвто е случаят на Джаро. Аз съм социален, обичам приятелите си, не съм самотник.” За филма му се обажда режисьорът Александър Косев. Когато Михаил е вече в България, друг режисьор - Виктор Божинов, снима няколко сцени с него в зали в Народния театър. Пробват актьора и за добрия Емил Попов, и за лошия бос на мафията Димитър Туджаров. Но изборът е доста успешен, защото вече все повече хора разпознават Билалов просто като Джаро.

Въпреки че близо 20 г. актьорът живее във Франция, той следи какво се случва и в България. Откакто разбира за съществуването на интернет, му става още по-лесно. Дали е български гражданин? “С удоволствие”, казва той и обяснява, че има и наш, и френски паспорт. Не пропуска да гласува, когато е у нас. Последния път така и не успява, защото се води в Бургас, а той е в София и не си е извадил нужния документ. За Франция сам казва, че изборът му бил Саркози, но не защото познава Карла Бруни лично.

“Пред перспективата да гледам една на вид амбициозна жена, която не знае за какво говори, избрах Саркози”, казва Билалов.

Иначе с Бруни се запознава, докато работи в рекламна агенция. Цялостната концепция за рекламата е негова, а клиентът му - голяма автомобилна компания, е решил нейно лице непременно да бъде Карла. Снимат 2 дни с нея, а през това време няма човек, с когото тя да не е разговаряла. “Не подмина и сценичния работник, без да го поздрави. Тя е изключително симпатична и обаятелна, безкрайно комуникативна”, описва съпругата на Саркози Билалов. И е сигурен, че ако някой ден пак я види, ще се заговорят и тя ще се сети къде са се срещали и преди.

Някъде между пътуванията София - Париж, проектите във фирмата, ролите в “Козата, или коя е Силвия” и “Под прикритие” той все пак успява да мисли и за още. “Аз сега живея, като вляза в дъбовия ковчег, ще има да почивам, колкото си искам.” Обмисля да започне работа по нова пиеса в театъра, но още не издава по коя точно. В свободното си време ходи на айкидо - започнал го още преди да замине от България, на тепиха срещнал и жена си във Франция, така че му е голяма страст. Вкъщи пък чете приказки на Олга и Данае, но не български, а на класиците Шарл Перо, Андерсен, Джани Родари. “Имаме добри фолклорни приказки, но за съжаление са на архаичен български и те не могат да ги разберат. Има твърде много думи, които и аз не разбирам.”

Сега, когато Коледа наближава, Билалов все още не знае къде ще празнува със семейството си. Но като всички православни християни и тойще отиде на църква вечерта преди Рождество Христово, ще има постни гозби на трапезата и много подаръци за малките.

ЦВЕТЕЛИНА ШЕНЕВА

Проектите са за пари, а ролите - защото са му интересни

“Зелените площи не са ми присърце, но с тях изкарвам пари. А те са важни. Актьорството го правя, защото ми е интересно”, обяснява Билалов.

За работата си във фирмата разказва, че има застой в последните 1,5 г. заради финансовата криза и обществените поръчки. “Оправяме се, работим предимно по парцели, свързани с междуградско пространство - оформяне на модули към магистрали, на паркове, на частни проекти. Не работим само с Франция, но и в Англия и Испания.”

Актьорът казва, че няма къща с голяма градина. “Това ще е все едно да живея с работата си.”

Той е правил и проекти за ловни паркове - пространство, в което има поне 7-8 дървета с пътечка между тях, къщичка, стоянка за птици.

Понеже често отсъства заради сериала, е увеличил екипа си с още един човек, който да го замества.

“Не е много удачно да се съчетава ландшафтната фирма с актьорството, но засега крепя положението”, обяснява Билалов.

Той се снима и в чужди продукции, които се правят у нас. Понякога се замисля дали сам да не направи нещо. “Играенето е ден до пладне. Защо не една продуцентска къща някой ден, но сега е само в кръга на идеите”, казва той.

Билалов не е много претенциозен като актьор, защото възприема всяка роля като експеримент, а не като рутина.

В новите епизоди на “Под прикритие” зрителите ще видят и него в екшън сцени. Актьорът казва, че иска всички каскади да направи сам, като се съветва с професионалисти. “Досега нещата при Джаро не са били много трудни - бил си е в офиса, един път беше в полицията, не беше кой знае какво. Но оттук нататък Джаро ще се раздвижи и физически.” (24 часа)