Лолова е свекърва мечта, Алис Крайчева обича повече снаха си

https://www.24chasa.bg/Article/1153965 www.24chasa.bg
Алис Крайчева и синът й Александър Балкански, за когото казва, че обича по-малко от снаха си

Въпросът за напрегнатите отношения снаха-свекърва битува, откак свят светува. Не се знае коя е дала първия залп - снахата или свекървата, а и не това е важното. Фактите показват, че епичната битка се води в почти всяко четвърто семейство. Това сочи американско проучване сред 2000 жени. Около 24% от същите дами описват отношенията със свекърва си като “лоши” или дори “ужасни”. Според британска анкета 57% от интервюираните 3000 жени смятат, че на свекървата трябва да се казва по име. Тя не била достойна за святото обръщение “мамо”.

Както пише фантастът Робърт Шекли, китайският йероглиф за неприятности изобразява две жени под един покрив. И изглежда в много от случаите е прав. Но вижте например Анджелина Джоли. Тя е в прекрасни отношения със свекърва си. Дори я ревнува от Дженифър Анистън, която също често обядва с майката на бившия си - Брад Пит. Време е да свалим дяволските рога от образа на свекървата и да развенчаем мита за нестихващата й омраза към снахата.

“Обичам я дори повече от сина си”, казва Алис Крайчева за снаха си Нели. “Тя превъзпита сина ми, промени го към добро в много отношения. Нели е прекрасно момиче, с твърд характер, чувство за хумор и нелек живот. Перфектна е и в грижите за къщата и децата си”, разказва с любов журналистката. Напук на теорията за вечната вражда снаха-свекърва, ако Нели и синът на Алис спорят за нещо, Крайчева винаги застава на нейна страна.

Маргарита Хранова със снаха си Нина 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Маргарита Хранова със снаха си Нина СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

И ако тези отношения според вас не съсичат от раз мита за невъзможната любов между “съпругата” и “майката”, то вижте и Ирена Милянкова. Тя се зарадва на възможността да ни разкаже за свекърва си, защото “това е още един начин да й покажа колко много я обичам”. Ирена помни ужаса пред запознанството си със Славка, но казва, че била посрещната толкова топло, че притеснението й мигом се изпарило. “Тя е внимателна, прецизна и всеотдайна. Съчетава в себе си качества, на които се възхищавам. Чувствам я като втора майка и с радост я наричам “мамо”, казва Милянкова.

Ирена Милянкова
Ирена Милянкова

Славка е и страхотен кулинар. Често й звънят от София, за да я питат за някоя рецепта. “Скоро например с децата решихме да си омесим питка, но те я искаха като на баба. Набрах я и я пуснах на високоговорител и така тя даваше инструкциите, а ние изпълнявахме”, разказва Ирена. Актрисата и съпругът й посещават родителите му в Габрово, когато могат. Свекърите Славка и Младен също гостуват в София. “Децата прекарват голяма част от ваканциите при тях. Имат и приятели в Габрово и чакат с нетърпение да отидат”, разказва Милянкова.

Ернестина Шинова
Ернестина Шинова

Дай Боже всекиму такава свекърва!

Татяна Лолова 
СНИМКИ: “24 ЧАСА” и БУЛФОТО
Татяна Лолова СНИМКИ: “24 ЧАСА” и БУЛФОТО

Образцова втора майка е и Маргарита Хранова. Тя е в прекрасни отношения със съпругата на големия си син Кристиян. “Нина е едно чудесно момиче и аз много я обичам. Никога не ми е давала повод да се държа различно. Когато имаш такъв човек насреща си, няма как всичко да не е наред”, казва за снаха си певицата. Изводът е ясен - каквото посееш, такова ще ожънеш. Макар да няма нищо общо с тях, Хранова признава, че съществуват и “проклети свекърви”. Основният проблем според нея идва от майчината ревност. “Аз обаче не съм такава спрямо синовете си, не се меся, давам съвети само когато ми поискат, и оставям децата да си вървят по своя път”, казва Хранова.

Мира Добрева
Мира Добрева

Самата тя е била в отлични отношения със своята свекърва. “Беше прекрасна и възпитана жена и винаги сме се разбирали”, спомня си певицата. Маргарита прекарва много време с внуците си Иван и Крис, а съвсем скоро цялата рода ще се събере на коледната трапеза.

Мая Манева е семеен консултант и психолог. 
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Мая Манева е семеен консултант и психолог. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

На Ернестина Шинова й е чудно как е възможно да има лоши отношения между снахи и свекърви. За своята казва, че би била приятелка с нея, дори ако не беше женена за Андрей Слабаков. “Тя е изключително начетен и чувствителен човек и страхотна актриса. От нея съм получавала ценни професионални съвети.

Научила ме е и да готвя”, разказва Шинова. Тя спори повече с майка си, отколкото с тази на Слабаков - актрисата Кина Дашева. На едно мнение са по много въпроси, включително и по отношение на Андрей. “Винаги правим общ фронт. Всъщност разногласия имаме само в политическа насока.” Характерите на двете са подобни, а техни общи познати дори казват, че на младини Дашева е приличала на Ернестина. Още при запознанството им свекървата спечелва Шинова с един великолепен жест. “С Андрей се оженихме, без да казваме на никого. Когато се върнахме от това приключение, тя явно беше разбрала. Свали един пръстен от ръката си и ми го подари”, спомня си Ернестина.

На майчината ревност не се е поддала и актрисата Татяна Лолова. Макар да се превъплъти успешно в образа на проклетата Костанда в “Свекърва” от Антон Страшимиров и да играе кошмара на всеки зет - властната тъща мама Еми в “Домашен арест”, в живота Лолова е съвсем друга. За разлика от сюжета на ситкома, тя има един син на име Сава. С неговата съпруга Нели са в просто перфектни отношения - такива, каквито са били и тези между Лолова и нейната свекърва. Събират се и в празник, и в делник. “Тя обича сина ми, аз обичам нея. Родила ми е и два прекрасни внука - Сава и Матео”, казва Татяна за снаха си. “Не вярвам Нели да се е притеснявала при първата си среща с нас. Все пак аз съм едно познато лице, а съпругът ми е прекрасен и от първи, и от втори, и от трети поглед”, казва актрисата.

“Щом Сава и Нели са се избрали, ние сме на тяхна страна”, добавя Лолова. На същото мнение е и майката на Георги Торнев Емилия - свекърва на Мира Добрева. Какво разказва водещата за нея?

“Приеха ме с любов - разведена и с дете, и никога не делят Лори и Жорко. Обичат ме като дъщеря, дори ми правят повече подаръци от на Жоро”, казва развълнувано Мира. “Много е важно как искаш да виждаш един човек. Някои снахи например гледат под лупа свекървите си. Ако получат подарък дезодорант, веднага ще се запитат - “Какво ми намеква, че мириша ли?”. Аз пък ще се трогна, защото знам, че е искала да ме зарадва.

Тя е изтъкана от желание да ми помага”, казва Мира. Свекървата на Добрева все гледа да й угажда. В дома й не ядат пиле, но откак Мира е част от семейството, всеки път, когато са на гости в Пловдив, има такива ястия. “Нямам търпение да отидем по празниците”, радва се Мира.

Стигаме до два извода. Жени, които са имали разбрани свекърви, след време стават такива. Вторият е, че рецепта за добри отношения няма - съставките зависят от вас. Важно е просто да знаете, че разбирателството между снаха и свекърва не е мисия невъзможна. И макар сърбите да казват - “колкото бели врани, толкова добри свекърви”, изглежда, в много български семейства има хармония, а не вечни препирни. И накрая нещичко, което все пак да ви напомни с кого си имате работа. Според анонимно проучване сред българските мъже от 2001 г.

87% признават, че майките им наистина готвят по-вкусно от жените им.

МИЛА ПОПОВА

Мая Манева: Проблем възниква, ако мъжът подкрепи майка си

Вражди между поколенията съществуват не само когато те живеят под един покрив, а и когато границите между семействата са податливи на вмешателство и контрол.

Когато има проблеми между снаха и свекърва, често те са породени от по-тясната връзка на сина с майката. Обикновено това се случва, когато бащата отсъства вследствие на развод, смърт или не е достатъчно емоционално ангажиран към семейството. В такива ситуации майката превръща сина си в център на живота си, в своя опора и активно се намесва в живота му. Той от своя страна често се натоварва с повече грижа и отговорност към нея, трудно му е да й се противопоставя, а и нерядко приема нейните възгледи. Това създава проблем, когато е необходимо да отстоява границите на собственото си семейство.

Обикновено на консултация идват съпрузите или единият от тях заради конфликти в брака. По този повод излиза наяве и враждата между снахата и свекървата. Проблем възниква, когато при конфликт между двете мъжът заема страната на майка си или е неутрален. В тази ситуация съпругата се чувства несигурна и пренебрегната. Недоволството й не е толкова от поведението на свекървата, а от това на съпруга й.

Изграждането на семейство, в което съпрузите да се чувстват уважавани, разбрани и подкрепени, е свързано със създаването на собствен семеен стил. За тази цел е необходим разговор между партньорите за това, което харесват и не харесват в родните си семейства, техните собствени представи и желания за ролята на жената и мъжа в дома, за разпределението на домашните ангажименти и финансите, за начина на отглеждане на децата. Здравите отношения между поколенията изискват ясни приоритети, взаимно зачитане на границите и преодоляване на навиците в мисленето и поведението.