Видяха на скенер мощите на св. Йоан, бил вегетарианец

https://www.24chasa.bg/Article/1155132 www.24chasa.bg
Това е триизмерен образ от костицата на Йоан Кръстител. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител.

Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на “Нешънъл джиографик”. То ще бъде показано във филм за най-коментираната археологическа находка за годината.

Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи - че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30- и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

Изследването е извършено от д-р Лъчезар Савов, който работи на скенера, в присъствието на откривателя на мощите проф. Казимир Поптодоров. Част от процедурата са и 3D изображения, които показват вътрешната структура на находката.

Томографските изследвания са базисни, върху тях учените могат да правят допълнителни анализи, уточни Дражева. На пръв поглед се виждало, че костите не са с добра плътност, което издавало, че притежателят им е водил труден живот.

Оглед на находката е направил и шефът на лабораторията по антропология проф. Йордан Йорданов. Определено е до най-малка точност от кои части на тялото са костите - дясна ключица, пръст на дясна ръка и резец от горна челюст.