Признаха депутат от ДПС за репресиран, преди да се роди

https://www.24chasa.bg/Article/1156820 www.24chasa.bg
АРИФ АГУШ

Депутатът от ДПС Ариф Агуш беше признат за жертва на комунизма с решение на Административния съд в София.

Наследникът на легендарния Агуш ага заведе дело преди 3 години, за да докаже, че е бил репресиран. Искането му се основавало на това, че баща му Сами Агуш е бил изселен от смолянското село Могилица, понеже публично коментирал комунистическите избори. Тогава той казал, че и “магаре да се кандидатира, и него ще изберат”.

Ариф Агуш подал заявление, че иска обезщетение като репресиран за изселването през 1949 г., но му отказали. Мотивът бил, че липсват доказателства за репресия, тъй като по време на изселването не е бил роден. Депутатът завежда дело в съда през лятото на т.г.

Магистратите излизат с решение, че Агуш има право на обезщетение, тъй като също е търпял репресия като дете на принудително изселено семейство.

Съдът отменя заповедта за отказ на областния управител на София като незаконосъобразна. Преписката е върната за произнасяне, но депутатът още няма заповед от губернатора за обезщетението си за репресия.

“Исках да съм в полза на хората. В Смолянско има над 4200 репресирани, въпросът е принципен, трябва да се създаде съдебна практика и проблемът да се изчисти. Не може едно невръстно дете да бъде самостоятелно, както съм бил аз тогава. В същото време родителите ми са признати за репресирани. Исках да се създаде съдебна практика по такива казуси", коментира Ариф Агуш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал