Децата след “Индиго” са в Лондон и Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/Article/1158031 Децата след “Индиго” са в Лондон и Ню Йорк Децата след “Индиго” са в Лондон и Ню Йорк www.24chasa.bg
Приятелите на Митко на панихида в негова памет. Снимка: 24 часа

"Синът ни е добре. Завърши икономика в Лондон. Остана да работи там. Справя се."

Това казва Дани Каролева, майката на 23-годишния Александър, който преди 10 години е седял на един чин с Елена Спандониева. Казват дори, че бил истински влюбен в красивото момиче с искрящи от желание за щастие и мечти за бъдещето очи. То просто заразявало всички наоколо със своята енергия и виталност... Уви, Елена остана завинаги на 13 години. Тя бе една от седемте жертви, останали смазани на стъпалата на бившата дискотека "Индиго" точно преди десет години - на 21 декември, малко след 18 часа, където уж имаше детски празник...

"Те искаха само да потанцуват", надраскаха със спрей техните приятели. Някои от тях едва оцелели в голямото меле, което задуши Еленка, Кристина, Мадлена, Любомира, Цветелина, Виктория и Митко. И никога не са забравили преживения ужас след трагедията с техните съученици.

"За всички нас беше огромен шок и удар. Какво остава за децата.

Родителите на Кристина, Еленка, Мадлена и Митко вече 10 години слагат възпоминания за своите деца на старото дърво близо до мястото, където са били задушени от тълпата пред "Индиго". Днес асоциация "Родители" ще връчи на кмета на София Йорданка Фандъкова писмо, с което призовава за повече грижа за безопасността на децата, особено на фона на зачестилите случаи на насилие върху тях. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И АРХИВ

Това им остави белег завинаги. Сашко често си спомня за тази драма. Тя изведнъж направи от децата ни възрастни хора, блъсна ги направо в най-дълбокото на живота. Но и някак станаха по-борбени", убедена е г-жа Каролева.

Паметникът на седемте деца, загинали пред дискотека "Индиго", и днес ще събере хората, съпричастни с трагедията. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Трима от съучениците на Елена от 133-о училище били приети в Американския колеж, между тях и Александър. Синът на бившия общински съветник и бизнесмен Владимир Каролев тръгва по стъпките на баща си. За Лондон заминава и Николай от същия клас. Другият Александър стигнал чак до Ню Йорк, където учил актьорско майсторство и режисура.

Сега обаче и той е избрал лондонската сцена за изява, научихме от техни близки. В класа на Елена е имало и едно момче - Бернард. "Учи в Техническия университет, специалност "Транспорт", има си приятелка, не е забравил за "Индиго", казва неговата сестра.

"Какво да правят децата? Ами то какви деца? Аз родих Любомира (галено наричана Бубето), когато бях на 23 години", казва майка й Светла Захариева. Тя е чула, че повечето връстници на дъщеря й вече работят или още учат. Например Никола от 41-о училище е бакалавър по арабистика в Нов български университет. Самата Захариева вече е майка на 6-годишната красавица Никол,

която се радва на цялата възможна любов на света. Работата й е напрегната, свързана е със службите за сигурност, но се опитва да отделя колкото може повече време на дъщеря си. Доста е притеснена от медийния шум около 10-годишнината от "Индиго".

Когато един тв екип най-после я притиснал, тя казала: "Няма да идвам в студиото. Елате с мен на гробищата. Там е моето студио. На гроба. Там ще сложа коледна елха, играчки и подаръци. Там е детето ми и там свърши и започна отново животът ми." И за Светла наистина е така. Бубето беше нейното слънчице.

Сега е Никол. Две части от една съдба. Вероятно сте чули, че тази година българският отбор по математика победи дори Китай на олимпиадата в Индонезия - абсолютни шампиони от 83 отбора. И това стана възможно в памет на Кристина. Тази жертва на "Индиго" беше ученичка в Софийската математическа гимназия и майка й - Наташа Кабакчиева, вече 10 години е член на училищното настоятелство.

Преравя земята, но намира пари за пътуванията на талантливите ученици по олимпиади. Казала си, че тази година я посвещава на своята Криси... Затова е толкова горда със златните медали." Това е моя кауза. Така името на Криси живее. А иначе ние, семейството, сме си все същите, само нея я няма. Брат й работи, радва ни. Още не ни е направил баба и дядо", споделя Наташа.

"Никол - сестричката, която Мадлена не дочака, вече е във втори клас. Майка й Даниела е все край нея и затгова не може да започне постоянна работа. Подхраща каквото намери. Малката често прави бронхопневмонии на алергична основа и изисква много грижи. Вече 2 седмици не ходи на училище. Тя е най-голямата им радост сред трагичната загуба на Мадлена.

Момичето много обичало кучета и винаги имало домашен любимец. Затова сега компания на Никол прави кокерката Сара. "Знаете ли, хората са стреснати и потресени, когато Никол каже, че има кака и батко. И добави, че кака й вече я няма, че е на небето. Тя знае всичко. Често я водя на паметника."

Даниела обаче е ужасена - мястото около паметника, дело на Ставри Калинов, е превърнато в тоалетна от търговците на употребявана ски екипировка, които правят сергии наблизо. То е заградено заради строежа на метрото и затова е много удобно за такива нужди. "Бях потресена.

Не успях да стигна до паметника, а разните търгаши ми се хилеха. Призовавам да се махне оградата около него и да се почисти", не крие огорчението си майката на Мадлена. А за този паметник, дело на Ставри Калинов, неколкократно ограбван от търговци на метали - в момента дървото също е без листа, заслуга има и "24 часа". Какво остана 10 години по-късно? Едно окършено дърво и десетки пречупени съдби.

МИЛА ВАЧЕВА

10 години

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.главният прокурор Камен Ситнилски са сред хората, които се очаква да дойдат на възпоменанието за 10-годишнината от смъртта на седемте деца пред дискотека "Индиго".

То ще е днес от 11,30 ч пред паметника, издигнат близо до мястото на трагедията - бившия стадион "Юнак", сега на метри от спирката на метрото до стадион "В. Левски". Не пропуска да отбележи тази дата с цветя и съболезнования към близките и бившият министър на спорта Васил Иванов-Лучано. Ще бъде отслужена кратка църковна служба. Съучениците на Елена, Виктория, Мадлена, Митко, Кристина, Любомира, Цветелина също не са ги забравили.

Равносметката: условна присъда и глоби за виновните

Една условна присъда, 4 глоби и уважен граждански иск за 50 000 лв. - това е равносметката от съдебния процес за смъртта на 7-те деца в "Индиго", който приключи 7 години, 6 месеца и 18 дни след трагедията.

Магистратите отредиха 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 1500 лв. глоба за бившия шеф на Комитета за физическо възпитание и спорт Цвятко Барчовски. Той бе признат за виновен за длъжностно престъпление при отдаването на стадион "Юнак" под наем на младежката кооперация "Ялта". Присъдата му бе потвърдена окончателно през юли 2008 г. от Върховния съд.

Глоби отнесоха още трима от общо шестимата подсъдими. Управителят на дискотеката Ангел Николов бе осъден да плати 1000 лв., а портиерите в заведанието Анри Силаги и Георги Василев - по 800 лв. Тримата трябваше да платят 50 000 лв. обезщетение на майката на загиналия 14-годишен Димитър.

Силаги и Василев бяха признати за виновни, че са причинили смъртта на децата по непредпазливост - заради бездействието им нямало ред, натрупали се момичета и момчета, в блъсканицата някои паднали и се задушили. Заради промяна в закона и чистото им минало съдът сне наказателната отговорност от тях и им наложи административни наказания.

Три съдебни инстанции оправдаха другите двама подсъдими - шефа на кооперация "Ялта" Красимир Илиев и бившия главен архитект на София Стоян Янев.

Разследването започва веднага след трагедията за причиняване на смърт по непредпазливост и приключва през пролетта на 2002 г. Делото влиза в съда, но в края на годината е върнато за доразследване. С поправен обвинителен акт прокуратурата го внася пак през 2003 г. На 7 ноември отпадат обвиненията за причиняване на средни телесни повреди на 12 от пострадалите деца. Заради жалби срещу процедурата и част от обвиненията делото се проточва с месеци.

На 23 септември 2004 г. съдия Бисер Троянов си дава отвод. Делото поема колежката му Надежда Трифонова и го връща отново за процесуални нарушения. Следват отлагания по различни причини. Отчаяни, родителите на загиналите деца пращат писма до премиера Сергей Станишев, председателя на ВКС Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев.

Делото е върнато за трети път от съда през март 2006 г. Даден му е ход едва на 7 юли 2006 г. от съдия Антон Станков, бивш министър на правосъдието. Строителна експертиза показва, че стълбите, на които децата са смазани и задушени, са неправилно и некачествено построени. Според прокуратурата за трагедията допринася и лошата организация.

На 17 ноември 2006 г. Софийският градски съд осъжда само Цвятко Барчовски и Ангел Николов. После апелативният съд отменя оправдателните присъди на Силаги и Василев и им налага глоби. Намалява глобата на Николов от 3000 лв. на 1000 лв. и потвърждава присъдата на Барчовски.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Илиян Томчев се закле като депутат на мястото на Червеняков

Лекарят от Берковица Илиян Тимчев положи клетва като народен представител от "Коалиция за България" днес. Тимчев влезе в парламента на мястото на дългогодишния депутат и вътрешен министър в кабинета

Д-р Тодор Кантарджиев: Едва ли бебето в Стара Загора е починало заради ваксина

След все още неизяснената смърт на бебе в Стара Загора се появи теорията, че тя е свързана с ваксина. По случая все още тече разследване. Директорът на Националния център по заразни и паразитни

Жени Живкова: Левицата може да се разцепи

Аз съм бивш депутат от Коалиция за България и смятам, че това което се случва в левицата не е добре за самата партия. Твърде възможно е да се стигне до разцепление, което няма да е добро,

Политолог: ГЕРБ и БСП водят тиха война

“Резултатите от последното ни изследване показват паритет между БСП и ГЕРБ – разликата е 0,7-0,8%”. Това каза пред БНТ д-р Иво Инджов от Института за модерна политика.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кметът на Перник: Нямам намерение да напускам БСП

„Нямам намерение да напускам БСП. Дали хората, които са се ангажирали с учредяването на АБВ ще останат в БСП или не, това ще реши Националният съвет на БСП.

Първанов: Днес е ден за размисъл за "Позитано"

Днес е ден за размисъл – да оставим на "Позитано" да размишляват, ние си вършим работата, заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, на пресконференция на Национална гражданска инициатива

Цветанов се срещна във Виена с Вернер Амон

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща късно снощи във Виена със заместник-председателя на парламентарната група на Австрийската народна партия,

Бойко Ноев не вижда основание за вот на недоверие по темата сигурност

"Не виждам основания за вот на недоверие към правителството в областта на сигурността". Това каза Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на

Греков: Следим отблизо проблема с изкупуването на тютюна

„Предполагам, че до края на деня ще бъдат изплатени всички евросубсидии на земеделските производители, които са подали точни, коректни и на време документи. Успяхме да изпълним обещанието си.