Още четирима депутати напускат "Атака"

https://www.24chasa.bg/Article/1158430 www.24chasa.bg
Борислав Стоянов (на голямата снимка) и Волен Сидеров (долу вдясно) Снимка 24 часа, Архив

Четирима депутати напускат парламентарната група на "Атака". Това са Борислав Стоянов, Огнян Тетимов, Димитър Карбов и Петър Хлебаров, съобщи в началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева.

Така партията остава с 10 души, което е минималният брой за парламентарно представителство. Партията влезе в парламента с 21 депутати през 2009 г., но беше напусната от Калина Крумова, Цвета Георгиева, Стоян Иванов, Кирил Гумнеров, Валентин Николов и Огнян Пейчев.

Партията ще обсъди избора на лидер на своя конгрес във вторник. Въпросът бе поставен от евродепутата Димитър Стоянов, който поиска оставката на Волен Сидеров, след като няколко депутати напуснаха парламентарната група. Според Стоянов, ако конгресът е незаконен, e възможно партията да не се регистрира за следващите избори и да се разпадне.

"Атака" е поела по един път надолу и в сегашната ситуация конгресът й съдържа сериозен заряд и за по-нататъшни скандали, заяви пред БНР политологът Първан Симеонов. Според него партията изпитва конуренция от останалите националистически партии и вероятно ще има опити за създаване на нова формация от такъв тип, а Сидеров ще опита да възстанови стари връзки като тези към телевизия "Скат".

 Ръководството на "Атака" се държи като робовладелец с роби с членовете на партията. Това заяви пред БГНЕС евродепутатът от политическата група Димитър Стоянов.

"С напускането на нови хора "Атака" остава на санитарния минимум и не изключвам в най-скоро време тя да се разпадне. В нея цари недоволство от начина, по който ръководството се отнася към тях. Съвсем реално е на Волен Сидеров да му бъде поискана оставката, защото нещата са стигнали дотук и имаме толкова много напуснали депутати", коментира Димитър Стоянов.

Той припомни, че в предишния парламент, въпреки големия натиск, оказван върху партията, тя до самия край се бе запазила единна.

Трябва да се потърси отговорност от ръководството на "Атака", смята Стоянов.

Днес се провежда Национален сбор на "Атака", затворен за журналисти.

"Не съм получавал покана. Научих за Националния сбор на "Атака" от медиите и слуховете, че той е насрочен за около 13 часа", заяви бившият вече атакист. Попитан дали не му се струва странно отсъствието на тази информация, той каза, че не само е странно, но е и съмнително.

Димитър Стоянов е получил информация от цялата страна, че структурите на партията не са предупредени за конгреса. Той даде за пример ситуацията в Габровско, където председателите на общинските структури, с изключение на самия град, са били освободени вчера по телефона, с което 20 делегати са лишен от правото си да участват в Националния сбор днес.

Стоянов постави под въпрос до колко подобни действия - освобождаването от длъжност по телефона, съответстват на устава на партията, както и юридически на закона.

Неотдавна Димитър Стоянов, доведеният син на Волен Сидеров, официално поиска оставката на пастрока си като лидер на партията поради катастрофалните резултати на местните и президентски избори. През последните дни стана ясно, че Волен Сидеров вече не живее с Капка Георгиева. Димитър Стоянов бе изключен от "Атака", а Георгиева свалена от поста главен редактор на партийното издание.

Премиерът: Всяка партия да си гледа своите вътрешни правила и действия

Всяка партия да си гледа своите вътрешни правила и действия - така отговори премиерът Бойко Борисов на въпроса как ще коментира последните събития в партия „Атака".

„Отдавна не се интересувам от тази партия. Не ги следя. Хайде да не им давам оценка", каза Борисов. Борисов каза, че всеки трябва да си гледа партията и да не се интересува от случващото се в „Атака".

Във връзка с напусналите днес четирима депутати, Борисов каза: „Нито ги познавам тези депутати, нито ме интересуват. Те не са ни нужни". За субсидията, която независими депутати са прехвърлили към ГЕРБ, Борисов отново каза, че тя не им е нужна.