Изгониха Димитър Стоянов от конгреса на "Атака", знаменосец припадна

https://www.24chasa.bg/Article/1159040 www.24chasa.bg
Пети национален сбор Снимка: Андрей Михайлов

Бившият вече член на „Атака" и доведен син на Волен Сидеров - Димитър Стоянов, е бил предупреден, че няма да бъде допуснат до Петия национален сбор на партията на улица „Врабча".

Форумът започна в 13:00 часа, както бе предвидено, въпреки обявената фалшива тревога за бомба в сградата на "Атака" на ул. "Врабча" в столицата.

Знаменосецът на "Атака" припадна на сцената до катедрата, от която лидерът Волен Сидеров изнасяше доклада си пред 352-ма делегати. Инцидентът прекъсна за минути речта на лидера на националистите - първа точка в дневния ред.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Припадналият беше изведен от залата и Сидеров продължи речта си. "Целта е да бъде разбита "Атака", да се отнеме субсидията й и партията да не може да изпълнява своята пропагандна, медийна и апаратна дейност", каза лидерът на националистите във връзка с напускането на още четирима негови депутати днес.

От партийната трибуна на "Атака" поискаха доведеният син на Волен Сидеров Димитър Стоянов да напусне Европейския парламент.

„Тези драми, които се разиграват, наистина започнаха да ми идват малко в повече" -коментира изгонването си от конгреса бившият член на партията. Той е бил предупреден за създадена организация, която да не допуска присъствието му на събора. Хора на входа на централата на партията са били „инструктирани" да му попречат физически да влезе в сградата.

Бившият атакист обяви, че няма намерение да се опита да отиде на събора, защото това било под достойнството му.

Димитър Стоянов изказа и съмнение относно легитимността на провеждането му. Той съобщи, че вчера са били разпуснати няколко общински организации. За пример той даде Габровско, където председателите на общинските структури са били освободени по телефона и по този начин делегати са лишени от правото си да участват в Националния сбор.

Според него целта е „неудобните" членове на Атака да бъдат отстранени предварително от срещата днес и на него да присъстват само лесно контролируемите.

Стоянов изтъкна и че липсва мандатна комисия, която да установи кои са избраните делегати за участие. В дневния ред на събора пък не е включена точка за обсъждане на изборните резултати, както и евентуална смяна на ръководството на партията.

В средата на ноември евродепутатът Димитър Стоянов поиска оставката на лидера заради разгрома на партията на изборите.

На въпрос как ще коментира обвиненията, че зад провокацията с бомбата стоят вицепремиерът Цветанов и американският посланик Уорлик, Стоянов коментира, че подобни изказвания прекрачват всякакви граници на нормалността. "Винаги американският посланик е виновен, нали", попита иронично той.

По подов оттеглянето на още четирима от „Атака" евродепутатът не изключи съвсем скорошно разпадане на парламентарната група на партията. В момента тя е на минимума на съществуване - с десетима депутати.