Аню Ангелов секретар на президента?

https://www.24chasa.bg/Article/1164516 www.24chasa.bg

Втори месец по високите етажи на властта упорито върви слухът, че военният министър Аню Ангелов е подписал своята оставка, но изчаква 22 януари - датата, когато новият президент Росен Плевнелиев ще встъпи в длъжност.

Появи се и списък с мераклии за поста  - от Валентин Радев, един от заместниците на Ангелов - до сегашния шеф на правителствения авиоотряд 28 Пенчо Пенев. Между тях се вмъкна Йордан Божилов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, а буквално преди седмица изскочи името на Велизар Шаламанов, зам.военен министър в кабинета на Иван Костов.

Говори се, че о.р. ген. Аню Ангелов, който тези дни навърши 69 и подкара 70, се чувствал уморен и изразил желание да премине на служба при новия президент. Вероятно като секретар по националната сигурност, защото той самият веднъж вече предложи да се съкрати длъжността съветник по военните въпроси.

Версията не е лишена от логика. Новият върховен главнокомандващ вече призна, че въпросите на отбраната не са неговата стихия и че има нужда от силна военна експертиза. А какъв по-добър избор от човек като Ангелов, който притежава не само богат военен, но и политически опит. Освен това работата при президента не е толкова инфарктна като в МО. Твърдо гарантиран е и 5-годишният мандат  в много по-сигурни и спокойни води.

Според висш военен бил разглеждан и вариантът Ангелов да замине посланик в натовска държава. Все пак близо 3 години той изкара като военен аташе в Лондон. Там именно постигна чудесния си английски - нещо, което не се среща толкова често сред генералитета. Сложната ситуация с отзованите посланици с досиета обаче попречила на реализацията на идеята. Засега.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ
ВАЛЕНТИН РАДЕВ

Големият въпрос е защо Ангелов иска да си тръгне?

ПЕНЧО ПЕНЧЕВ
ПЕНЧО ПЕНЧЕВ

Допреди няколко месеца той като че ли владееше положението в МО. След гафа с отменените бонуси за служителите на ведомството и след поредното отлагане на избора на нов боен самолет министърът като че ли олекна. Стана ясно, че друг взема кардиналните решения за армията, и то без много-много да мисли за авторитета на министъра. Ситуацията ще се усложни още повече догодина, когато кабинетът
ще резне поне 5 от 20-те заплати при пенсиониране. Явно Ангелов не иска да бъде свидетел и на деня, когато парите за ротата, която ще изтеглим от Афганистан, вместо в бюджета на МО, ще отлетят някъде другаде?!

ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ
ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ

Кандидатурата на Валентин Радев за нов министър изскочи най-напред. Бившият полковник - един от най-добрите ни специалисти по въоръжение и бойна техника, натрупа солиден опит във ведомството. Ново самочувствие му даде последният търг за продажба на стари хеликоптери Ми-17. Вместо очакваните 12-13 млн. лв. те донесоха приход от близо 24 млн. без ДДС. Радев обаче натрупа и някои негативи. За 2,5 г. ведомството така и не можа да сложи ред в организацията на обществените поръчки. Солидна част от тях бяха провалени поради серия от гафове на администрацията. Зам.-министърът направи и редица кадрови грешки.

ЙОРДАН БОЖИЛОВ
ЙОРДАН БОЖИЛОВ

Йордан Божилов натрупа сериозен политически и административен опит все по високите коридори на военното ведомство. Запознати твърдят, че в МО му се носи славата на силния човек на деня, дори на новия сив кардинал на министерството. Най-вероятно кандидатурата му е лансирана от самия Ангелов. Така дори и да отиде в президентството, чрез Божилов ще продължи да дърпа конците в армията.

Най-атрактивна е кандидатурата на Пенчо Пенчев. Бившият възпитаник на военновъздушното училище в Долна Митрополия няма служба в армията, карал е все пътнически аероплани.

Позициите му обаче са доста силни не само заради политическия опит като зам.-министър на транспорта в правителството на Филип Димитров. Публична тайна е
дългогодишната му дружба с премиера Бойко Борисов, с когото са комшии в Банкя. Легенди се носят за самообладанието на Пенчев, който навремето приземил успешно ударен от гръм Ту-134, при това с 6 спукани гуми.

Велизар Шаламанов определено се ползва с натовски протекции. Преди петнадесетина години майорът от един от военнонаучните институти буквално скочи в кабинета на зам.-министър не без подкрепата на Атлантическия клуб. Безспорните му качества на учен обаче не винаги бяха съпътствани с високи организаторски умения. Въпреки това никой не се изненада, когато го назначиха за шеф в С-3 - една от най-важните агенции в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

С-3 е службата, която подготвя научни разработки и организира търгове за снабдяване на алианса с нови оръжия, разузнавателни и командни системи.

Засега властта мълчи за евентуална смяна на министър Ангелов.

Веднъж пред БНТ той самият отрече да има такова нещо. Обяснението му обаче бе доста мъгляво: "Ами слухове много има. Всеки министър е на ветровито място. Естествено, всеки човек иска да се реализира по някакъв начин. Но тези слухове въобще нямат никакво основание." Значи оставате си, попита водещата. "Засега оставам министър", отговори Ангелов. И добави:"Докато решат премиерът и парламентът".

След това слуховете за прехвърляне на министъра в екипа на новия президент бяха опровергани от Росен Плевнелиев.

В интервю за "24 часа" той заяви: "Г-н Ангелов е един много способен министър на отбраната с добра репутация по целия свят. Това е министър, който си стои на мястото."
След това обаче Плевнелиев побърза да отхвърли мнението на МО шефа. По думите му със сигурност ще има и съветник по отбраната, и секретар по сигурността.
Засега и премиерът Бойко Борисов отрича за смени на министри.

Така че най-добре е да изчакаме сакралната дата 22 януари 2012 г.

До тогава Плевнелиев трябва да е избрал не само свой съветник по военните въпроси, но и секретар по националната сигурност.