Канадка от Чехия откри брат в София и сестра в Бостън

https://www.24chasa.bg/Article/1165769 www.24chasa.bg
Наташа Идън от Калгари, щастлива, че намери българските си брат и сестра.

44-годишната канадка Наташа Идън, родена в чешкия град Острава, откри неочаквано български брат и сестра, които не познава. За нейна радост, те макар и стъписани, са не по-малко щастливи от откритието.

"На Коледа наистина стават чудеса - Господ има свой начин да ги прави. Не мога да ви опиша какво чувствам. Очите ми са пълни със сълзи от щастие. Това е нещо, за което съм мечтала от 18-ата си година. Радвам се, че идва точно сега, преди Коледа. Това е най-хубавият подарък, който съм получавала", казва жената, която живее в Калгари.

Не по-малко щастлив е мъжът й Боб, който започна издирването. "Аз съм пенсиониран полицейски служител с 28-годишен стаж, имам опит в разследванията, включително на организираната престъпност, но вие ме изумихте. За няколко седмици направихте това, което съпругата ми и аз опитваме от години", казва мъжът.

Бойко Стоянов от София и сестра му Мануела от Бостън, щастливи, че са намерили сестра си Наташа в Канада. 
СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ
Бойко Стоянов от София и сестра му Мануела от Бостън, щастливи, че са намерили сестра си Наташа в Канада. СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

Той и Наташа с тъга научават, че човекът, когото тя смята за свой баща - Васил Стоянов от София, е починал преди близо 20 г. и е отнесъл голяма част от тайната със себе си. За детето, което оставил в чешкия град, знаела само българската му съпруга, с която се развел преди 25 г. След време тя споделила тайната със сина Бойко и дъщерята Мануела.

Мануела от Бостън
Мануела от Бостън

"Бях чувал от майка ми, но не знаех подробности. Когато се обадихте да ми кажете, че някой ме търси от чужбина, това бе последното, което ми хрумна. А ето, че тъкмо то се оказа истина", казва 50-годишният Бойко Стоянов, когото откриваме в София.

Наташа с майка си в Острава...
Наташа с майка си в Острава...

Той даже не знаел дали има брат, или сестра от кратката връзка на баща си преди 44 г. в Чехия. "Всичко е като филм. Разликата е, че се случва на мен", усмихва се Бойко. После допълва, че с радост ще пише на новата си сестра и ще й прати снимка на общия им баща.

... и таткото Васил в София
... и таткото Васил в София

Не по-малко стъписана е сестра му Мануела, която от 20 г. живее в Бостън. Когато й съобщил, че от "24 часа" са го търсили по молба на сестра им, първата й реакция била: "Сигурен ли си?" "Поемам малко въздух, за да продължа, но най-напред искам безкрайно да ви благодаря за връзката, която направихте между нас.

Боб Идън и съпругата му Наташа
Боб Идън и съпругата му Наташа

Още съм в шок от новината, но в добър шок", казва 47-годишната Мануела. Първият й имейл до редакцията е озаглавен "Острава-Калгари-София-Бостън и обратно".

Наташа (в бяло), съпругът й Боб, майка й (от двете й страни) и трите й деца не могат да повярват на неочакваната развръзка.
Наташа (в бяло), съпругът й Боб, майка й (от двете й страни) и трите й деца не могат да повярват на неочакваната развръзка.

Ден по-късно двете със сестра й Наташа си разменят имейли и не могат да повярват, че това се случва на тях. "Всичко ми е малко като на сън. Колко хора получават такива вести, когато са на повече от 40 г.", казва Мануела.

Едно от първите неща, които направила, било да намери профила на новата си сестра във фейсбук. "Снимки, снимки, целият й живот мина пред погледа ми - трите й деца, майка й, мъжът й. Опитвам се да си представя как се е чувствала, без да познава баща си и как нещо винаги й е липсвало. Чета, че спонсорира деца от Бангладеш и Етиопия, сигурно не е случайно", казва Мануела.

Тя не упреква баща си. "Нещата съществуват независимо от нашите желания. Как можем да кажем, че е направил грешка? Тази грешка е наша сестра. Тя ни е търсила 15 г., знаела е за нас от 26 г., а ние разбираме чак сега. Ами нашите майки?", разсъждава Мануела.

В същата посока мисли и сестра й Наташа. "Надявам се децата на баща ми да не се чувстват предадени от него. Всеки прави грешки в живота, не можем да върнем времето назад, трябва да гледаме напред", казва Наташа.

Тя научила кой е истинският й баща на 18-ия си рожден ден. "Това бе подаръкът ми от мама. Бе шок за мен, но също и обяснение защо съм толкова различна от другите ми 2 сестри", казва Наташа.

Оттогава започнала да пита разни хора дали имат контакт с България, за да й помогнат. "Уви, не стигнах доникъде", казва Наташа.

Преди 13 г. се свързала с Червения кръст. След 3 месеца оттам й отговорили, че не могат да й дадат информация, защото Васил е женен и има семейство. Опитала да обясни, че не иска да се втурва в живота му, а само да се запознае с него и децата му, пък ако те не желаят контакт, ще го приеме. Напразно. "Това бе краят за известно време. После опитах в разни форуми в интернет, но пак ударих на камък", казва Наташа.

Майка й казала, че българинът пристигнал от металургичен завод край София да работикато електроинженер в Острава. Живеел в общежитие във Витковице. Жената управлявала мотриса. Тя разбрала, че Васил има семейство и деца в София едва следкато научила, че е бременна. Българинът настоял да махне детето, но жената отказала. Така на бял свят се появила Наташа. Скоро след раждането майка й се омъжила за друг, който приел момичето като свое.

Преди повече от 20 г. Наташа решила да замине за Канада. Избягала през Югославия с тогавашния си съпруг и 8-месечния им син. По пътя за австрийската граница живеели в старата си кола, която се счупила ден преди да се доберат до Австрия. Останали на пътя без храна и пари, но късметът им се усмихнал. Приютило ги непознато семейство, което им помогнало да стигнат границата. Минути след бягството ги застигнал дъжд от граничарски куршуми.

13 месеца Наташа и мъжът й живели в емигрантски лагер в Австрия. После заминали за Канада, където жената родила 2 момиченца, но скоро се разделили. За да има гъвкаво работно време, през 1999 г. жената се впуснала в бизнеса с недвижими имоти.

Трудният й живот бил едно от първите неща, които впечатлили новата й сестра Мануела. "Четох как е бягала през австрийската граница с 8-месечния си син, как патрулите са стреляли по тях, но за щастие не са могли да ги улучат. Нямам представа кое я е накарало да вземе такова решение. Било е през 1989 г., не съм я познавала. И аз бях решила същото, но лагерите ме плашеха. Затова изчаках да ме приемат в университет в САЩ и тръгнах през 1991 г. И сега по неведомите пътища божи, 20 г. по-късно се намираме с един човек, създаден от нашия баща и пазен в тайна през тези години. Колкото и да се питаме "защо сега", няма да разберем, просто трябва да го приемем", споделя Мануела. Сега всички се чудят как ще продължи животът им оттук нататък: "Дали ще бъде все едно, че нищо не се е случило, или ще има промяна? Откакто разбрах, че имам сестра, върша всичко уж като друг път, но нещо е различно. Вече зная тайна, свързана с мен", казва Мануела.

Търся бащата на жена ми в София

От няколко месеца опитвам да помогна на съпругата си Наташа да намери българския си баща. За него знаем, че е живял в София, че се е казвал Васил Стоянов и е роден около 1935 г.

През 1967 г. заминал на работа в металургичен завод в Чехия. Там се запознал с майката на Наташа, а скоро след това се родила съпругата ми. Майка й научила, че Васил има семейство и 2 деца в България, едва след като забременяла.

Ако той не желае този контакт, съпругата ми ще приеме това. Тя не търси нищо, освен да знае как изглежда баща й и да му каже, че е добре. Не искаме да се намесваме и в живота на семейството му, ако то не иска това, нито да караме децата му да изпитват вина за постъпката на баща си. Но се надяваме те да се радват да разберат, че имат сестра.

Боб Идън, Калгари, Канада

Съпругът Боб Идън: С дни опитвах в интернет

“B свят, в който има толкова много болка и разрушение, вие намирате и събирате изгубени семейства, които не са се познавали. Това е благословено", казва дни след намирането съпругът на Наташа, който започна издирването.

"Не знам защо помагате на хората да се свързват, но това, което правите, има голям смисъл", допълва сестра й Мануела.

Сега всички са щастливи, че са успели да намерят "24 часа".

"Това, за което мечтая от 25 години, вие направихте за по-малко от 3 седмици", казва Наташа. Когато решила да търси баща си, тя започнала да събира информация от майка си. За съжаление жената си спомняла твърде малко. "Минали са почти 45 години оттогава, а и едва ли някога е мислила, че ще тръгна да го търся и че ще мога да го намеря", казва Наташа.

Въпреки това не се отказала. "Мога да чета малко на български, но очевидно това не бе достатъчно, за да намеря това, което търся", казва жената. С тъга установила, че заводът край Острава в Чехия, където работел Васил, бил закрит малко след падането на комунизма. Така и последната надежда, че ще открие човека, чиито гени носи, се изпарила.

Когато през 2009 г. се омъжила за Боб, споделила с него болката си. Той опитал да й помогне. Като начало открил човек с подобно име и година на раждане в щата Вашингтон.

"Окуражавах Наташа да му се обади, но при всеки опит тя ставаше напрегната. През октомври тази година си казах: "Ще се обадя вместо нея. Имам този номер от 2 г., трябва да направя нещо, за да разбера това ли е човекът, или да продължавам по друг път", казва Боб. След кратък разговор по телефона станало ясно, че има съвпадение на имената, но това не е човекът, когото търсят. Така Боб почнал отново.

"Толкова много обичам Наташа, че исках да й помогна да открие истината за миналото си", казва съпругът.

Той прекарал още много седмици в търсене по интернет без успех. "Понеже не исках да предавам надеждите й, започнах да чета форуми и блогове, които да ми дадат идея как да продължа", казва Боб.

Така открил популярната рубрика на "24 часа". След като написал писмото, започнал да се моли да получи отговор. Не казал нищо на съпругата си, за да не й дава напразни очаквания. Когато получил отговор, не можел да повярва на очите си. "Едва тогава ми призна, че ви е писал с молба за помощ", казва жената. И двамата почнали да се молят търсенето да е успешно. "Вие бяхте последната ни надежда и ето, че милостивият Господ ни чу", казва Наташа.

Няколко седмици по-късно, докато пътувал, за да събере децата им за Коледа, Боб получил съобщение от съпругата си. "Съобщаваше ми, че сте открили баща й, че е починал, но сте намерили сина му и дъщеря му, които се падат полубрат и сестра на Наташа. Оттогава има толкова вълнение наоколо. С нея започнаха да се свързват племенници и племеннички и всички са нетърпеливи да научат всичко едни за други. Това е щастие, което няма цена", казва Боб.

Наташа от своя страна веднага се обадила на майка си в Чехия. "Тя бе много развълнувана и щастлива, че сте намерили семейството на татко в България, а аз съм открила брат и сестра. В същото време бе малко тъжна, че баща ми е починал, защото той е бил любовта на живота й. Като разбра, че се е развел, както и тя, мисля, че малко тъгува - може би щяха да бъдат една хубава двойка", споделя Наташа.

Тя казва, че изпитва истинско удоволствие от контакта с новото си семейство. "Дъщерята на брат ми вече ме прибави във фейсбук и е толкова щастлива, че има нова леля и 3-ма нови братовчеди", казва Наташа. Преди дни тя говорила за първи път с новата си сестра по телефона. "И двете бяхме много развълнувани, а тя и учудена, че не съм се отказала през всичките години", завършва Наташа.

Двете вероятно ще са първите, които ще се видят - дели ги само американско-канадската граница. А после мечтаят да съберат останалите от новото си голямо семейство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

Семейство Бекъм се стяга за две сватби следващата година. Големият син Бруклин обяви годеж с приятелтката си Никола Пелц. Двамата планират две отделни церемонии - едната в Англия, а другата във Флорида, където предимно живеят. Сватбите ще струват общо около 4 млн. паунда, твърдят английските медии. Те ще бъдат платени основно от бащата на Никол

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на