Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно

https://www.24chasa.bg/Article/1166778 Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно www.24chasa.bg
Деница Вълкова

В изявление до медиите тя заявява, че е приложила точно закона по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова през 2003 г.

Именно заради това дело България бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да плати обезщетение. Това доведе и до много критики към назначението на Вълкова-Петкова на поста зам.-министър.

Във връзка с разпространената информация, че е осъдила разследващите журналисти Божидар Божков и Катя Касабова за клевета и въз основа на постановената от нея присъда, Европейският съд в Страсбург е осъдил България да им плати обезщетения, Вълкова-Петкова пише: не съм участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не съм запозната с фактите по казуса, поради което не бих могла да коментирам този случай.

Не съм постановявала присъда и срещу журналиста Катя Касабова. Такава е била постановена от председателя на Районен съд-Бургас".

Вълкова-Петкова обяснява, че присъдата е била обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Бургас, в чиито състав тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

Окръжният съд е приел по-лека форма на вина от решението на Районния съд.

"Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19.04.2011 г., пише още съдията.

"Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон".

Вчера правосъдният министър Диана Ковачева защити Вълкова-Петкова, като я нарече "добър наказателен съдия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Ген. Радев: Децата ни напускат България по „европейския“ път на управляващите, а те ги заместват с бежанци

Категорично не подкрепям подобна политика „Упрaвлявaщите твърдят, че aко зaгубят изборите, Бългaрия ще зaгуби  европейския си път. Аз напълно подкрепям европейския път на страната.

Две врачки измамили четири жени за 46 000 лева

Две магьоснички отиват на съд заради извършена измама за разваляне на черно проклятие в В. Търново и Горна Оряховица, съобщава в. "Телеграф". Мариана М. и Евдокия Г.

Две години затвор за апаш, любител на марковото уиски

Крадец-любител на марковото уиски влиза в затвора 2 години, реши Темида. Апашът се прославил с редица обири на бутилки с „шотландската ракия” от сливополски и русенски магазини. И.В.Н.

Калфин: Издръжката ми е под 500 лв., имам кредит 100 000 лв., карам кола на 13 г.

Кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин отговори на няколко въпроса  стил "лексикон" в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Попитан с колко лева на месец живее, Калфин отговори,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Бременна консумирала от полските яйца със салмонела

Бременна съм, много се притесних. Четох в интернет какви са симптомите. Още на следващата сутрин отидох до лекаря и направих проба. Миналата година пак поради някаква бактериална инфекция загубих

Елховското село Бояново на протест срещу лагер за бежанци

Хората от елховското село Бояново протестират срещу изграждането на бежански лагер от затворен тип в бившите казарми край селото. Казармите са изоставени от 14 години,

Ивайло Калфин: Мачът между Борисов и Нинова е договорен

"Корнелия Нинова се е договорила с Бойко Борисов и мога да дам доказателства за това." Думите изрече кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин. Помолен да коментира сблъсъка между Нинова и Борисов

Октай Енимехмедов 1 г. на лек режим и 6 месеца в корпуса на затвора заради издънки

Октай Енимехмедов е изтърпял до последния ден наложената му присъда от 3 години и половина, няма редукция на присъдата или някакво друго облекчение, показа проверка на „24 часа”.

Битият Красимир Кънев: Това е ескалация на заплахите от 2 г.

Председателят на Българския Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, който беше нападнат и удрян вчера посред бял ден в центъра на София, разказа за инцидента и предположенията си за подбудите.