Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно

Деница Вълкова
Новият зам.-министър на правосъдието Деница Вълкова-Петкова коментира скандала, който се разрази около името й.

В изявление до медиите тя заявява, че е приложила точно закона по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова през 2003 г.

Именно заради това дело България бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да плати обезщетение. Това доведе и до много критики към назначението на Вълкова-Петкова на поста зам.-министър.

Във връзка с разпространената информация, че е осъдила разследващите журналисти Божидар Божков и Катя Касабова за клевета и въз основа на постановената от нея присъда, Европейският съд в Страсбург е осъдил България да им плати обезщетения, Вълкова-Петкова пише: не съм участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не съм запозната с фактите по казуса, поради което не бих могла да коментирам този случай.

Не съм постановявала присъда и срещу журналиста Катя Касабова. Такава е била постановена от председателя на Районен съд-Бургас".

Вълкова-Петкова обяснява, че присъдата е била обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Бургас, в чиито състав тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

Окръжният съд е приел по-лека форма на вина от решението на Районния съд.

"Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19.04.2011 г., пише още съдията.

"Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон".

Вчера правосъдният министър Диана Ковачева защити Вълкова-Петкова, като я нарече "добър наказателен съдия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Ген. Константин Попов пое командването на Българската армия

Генерал-лейтенант Константин Попов пое командването на армията от вицеадмирал Румен Николов. На церемония в МО двамата подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността.

Павлин, който атакува депутатите в клип, ще ходи в парламента - да им каже в очите какво мисли (видео)

Зам.-шефът на НС Иван Иванов обещал да уреди посещението на 18-годишния ученик, чиято майка е на гурбет от 10 години “За три дни животът ми се преобърна из основи.

Грипът - убийствен за децата

Вирусът с ваксинален щам A/H1N1 (“Калифорния”), известен като свински грип, е водещ в епидемията у нас този сезон. Той е основният причинител и в Пловдив,

Кога свидетелите за побоя над Тодор казват истината - пред медиите или в полицията?

- Противоречия в изявленията на Грета Георгиева и Мариян Иванов  Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кристалина Георгиева обеща на Борисов: Оставам в Еврокомисията (обзор)

Така Бокова засега е единствен кандидат за ООН Кристалина Георгиева ще остане на поста си вицепрезидент на Европейската комисия. Тя уверила премиера Бойко Борисов за това в телефонен разговор,

Трошки дължат 4 милиона лева за паркинг

Умопомрачителните 4 202 642 лева глоби са натрупали 220 коли, гниещи от години на наказателни паркинги в София, съобщава в. "Телеграф" в новия си брой.

Петър Манолов - поетът, който гладува срещу режима и доближи 10 ноември

Дисидентът почина на 76 години, защитаваха го Кърт Вонегът и Айзък Азимов “Небрежителен съм към битовите сладости и някак естествено в Париж ми лепнаха званието безсребърник.

Стари водомери ни смучат парите

Надути сметки за вода ще плащат 153 423 домакинства в София заради стари водомери, пише в новия си брой в. "Труд". Изпратени са им писма до 90 дни да направят метрологична проверка на уредите или да

Най-обичаният директор стана заместник-министър (обзор)

- Диян Стаматов, който направи от кабинета си стая за първолаци, стана част от екипа на Кунева - В неговото 119-о училище звучи химнът на България - Взема решения след референдум - един от тях бе