Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно

https://www.24chasa.bg/Article/1166778 Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно Деница Вълкова осъдила журналистката Касабова законно www.24chasa.bg
Деница Вълкова

В изявление до медиите тя заявява, че е приложила точно закона по делото за клевета срещу журналистката Катя Касабова през 2003 г.

Именно заради това дело България бе осъдена от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да плати обезщетение. Това доведе и до много критики към назначението на Вълкова-Петкова на поста зам.-министър.

Във връзка с разпространената информация, че е осъдила разследващите журналисти Божидар Божков и Катя Касабова за клевета и въз основа на постановената от нея присъда, Европейският съд в Страсбург е осъдил България да им плати обезщетения, Вълкова-Петкова пише: не съм участвала в разглеждане на наказателни дела от или срещу Божидар Божков и не съм запозната с фактите по казуса, поради което не бих могла да коментирам този случай.

Не съм постановявала присъда и срещу журналиста Катя Касабова. Такава е била постановена от председателя на Районен съд-Бургас".

Вълкова-Петкова обяснява, че присъдата е била обжалвана и потвърдена от Окръжен съд-Бургас, в чиито състав тя е участвала като съдия-докладчик, заедно с други съдии от същия съд.

Окръжният съд е приел по-лека форма на вина от решението на Районния съд.

"Изложените от мен мотиви към решението за осъждане на Катя Касабова и че тя не е действала като отговорен журналист, се възприемат и от Европейския съд в §68 от Решението му от 19.04.2011 г., пише още съдията.

"Категорично заявявам, че всички съдии, които сме участвали в разглеждането на делото срещу Катя Касабова, сме приложили точно действащия закон".

Вчера правосъдният министър Диана Ковачева защити Вълкова-Петкова, като я нарече "добър наказателен съдия".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Как спасяват старите книги

l Чуждестранните библиотеки притежават повече древни български ръкописи, отколкото родните l Вдовици на професори са сред най-щедрите дарители на ценна книжнина Модерните електронни

Войската се включи в гасенето на пожара в Ардинско (Снимки)

50 кадрови войници се включиха в гасеното на пожара край ардинското село Ахрянско. Стихията е обхванала около 1 700 декара 40-годишна борова гора, съобщи началникът на противопожарната служба в

Корнелия Нинова: Ще има общ ляв кандидат за президент

Ще има общ кандидат за президент на левицата, каза от поляните на Бузлуджа лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя е убедена, че на 14 август ще обявят имената на кандидатпрезидентска двойка,

Гимназист от Благоевград почина внезапно, вдигнал температура на морето

17-годишен ученик от Езиковата гимназия в Благоевград издъхна внезапно след като два дни се оплаквал, че не се чувства добре. Мартин Владимиров изкарал курсовете за спасител и отишъл да работи на

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Георги Марков: Ангела Меркел съсипа Европа

„Има пряка връзка между „мигранската вълна” и терористичните актове. Справка – този във влак, който коли европейски граждани в Бавария. Този човек е ригестриран като бежанец в Унгария.

Мария Нордел от „Мастер шеф”: Подкрепям Мария, и аз бях изнасилена от милиционер

"Напълно подкрепям Мария - момичето, убило изнасилвача си! И срам за нашата система, че вместо сега момичето, което е в шок, да е със семейството си, тя е задържана!!!

"168 часа": Не може кметът Николов да е блъснал детето с 5 км/ч и да му е смазал далака и черния дроб

"Ако експертизата след две седмици покаже, че съм виновен, си поемам вината и давам оставка от общината", заяви пред "168 часа" кметът на Трън Станислав Николов.

Баба и майка на 4 деца мечтае за общинско жилище

Елка Мошева от Велико Търново посвети живота си на своите четири внучета – Елица, Даниел, Биляна и Ирена, разказа Би Ти ви. Най-голямото момиченце е на на 5, най-малкото на 1 годинка.

Започва социалистическият събор на Бузлуджа

Днес в 7,15 часа започна туристически поход от паркинга под връх Шипка до "Историческа поляна" на връх Бузлуджа, съобщи БГНЕС. От 10,30 ч. в местността Историческа поляна ще бъде открит националният