Сладкиш на мощта или сладолед от мента с четирилистна детелина

https://www.24chasa.bg/Article/1169603 www.24chasa.bg

Някои вярват, че храната във формата на кръг носи щастие, защото е символ на безкрайното преминаване от една стара към нова година. Затова и холандците на Новата година хапват понички, финландците - кръгъл плод, а американците боб.

За просперитет и успех във Филипините на масата се слагат седем различни кръгли плода.

В Япония - дълга юфка на ленти, която символизира дълъг живот. За благоденствие и здраве пък се предлага сладкиш на мощта.

В южната част на САЩ вярват, че подготовката на черен боб носи щастие. Зелената храна, като зелен боб, спанак или зеле, е цветът на доларите и носи пари.

За Нова година на празничната трапеза в Австралия има прасенце. То символизира среща и благоденствие. Десъртът е сладолед от мента във форма на детелина с четири листа.

Според традицията в Сицилия щастието идва при онези, които хапнат лазаня, а който яде макарони или друг вид паста ще бъде нещастен.

Когато чукне полунощ в Испания испанците похапват 12 зърна грозде - по едно за всеки месец, за да бъдат щастливи през цялата идваща година.

В Норвегия се черпят с пудинг от ориз с един бадем. На този, на който се падне бадема ще бъде щастлив цяла година.

Киселото зеле е основното ястие в новогодишната нощ в Германия. Предпочитано е задушеното зеле със свинско или шницел. На масата задължително трябва да има понички със сладко или с друг крем. Празничната вечер приключва, след като всеки е изял малко прасенце направено от марципан, защото се вярва, че то носи щастие.

Бразилия започва Нова година със супа от леща и ориз. Ритуалът, който може да подсигури добри парични средства е консумирането на нар. Седем зърна от този плод са достатъчни за подсигуряване на щастие през следващите 12 месеца. На празничната трапеза има и ястия от свинско. На този ден не се слагат раци и пуйка, защото се вярва, че те носят нещастие.

Хедонизмът /философско учение, което смята удоволствието за основна цел в живота бел.ред/ се чества през цялата година в Италия. Върхът обаче е по празниците. Сред любимите ястия, които се подготвят за новогодишната нощ са различни видове риба, обикновено добре опушени и осолени, както и пасат "Вермичели" /макарони на фурна/, печена или пържена змиорка и специалния хляб /козунак/ "Пенетоне". Хлябът често е сладък в различни форми, украсен със захаросани плодове, бадеми и стафиди и обикновено се поднася като десерт.

Василопита е вид хляб, който се сервира в гръцките домове тези дни. Тестото е различно в различните части на страната. Общото навсякъде е да се сложи златна пара. След като е изпечен, хлябът се разделя между членовете на семейството и този, който има щастието да получи парата може да се надява на богата година. Сервира се и пуйка пълнена с кестени и грозде.