Искат нова експертиза за починала родилка, съдът отказва

https://www.24chasa.bg/Article/1171547 www.24chasa.bg
Родителите на починалата Полина - Иванка и Иван Димови, и съпругът й Евгени преди началото на съдебното заседание СНИМКИ: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Нова арбитражна съдебномедицинска експертиза от национални консултанти поиска вчера защитата на д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева, обвинени за смъртта на 23-годишната родилка Полина Димова. Съдът обаче им отказа с мотива, че вече е направена допълнителна експертиза, която е изяснила всички въпроси.

Делото в Бургаския окръжен съд стартира през май м.г., а допълнителната експертиза бе изнесена пред съда през ноември. Резултатите от нея обаче разбуниха духовете и вчера, когато трябваше да се разпитват свидетели.

На подсъдимата скамейка е и хирургът д-р Александър Маджуров, който според обвинението не е приел навреме в болница родилката и така забавил наложителната операция.

Полина

Тримата лекари от бургаската болница са обвинени в немарливост, довела до фаталния край на младата жена. Полина ражда момиченце на 14 януари 2008 г. Всичко е наред и я изписват, но вдига високата температура. Успокояват я, че е от кърмата. Състоянието й обаче все повече се влошава. Заради температурата от 38-39 градуса тя се обръща към не един и двама лекари.

Д-р Нина Добрева и д-р Сияна Драгнева ще отговарят за това, че не са извадили матката на Полина.

На 2 февруари 2008 г. изнемощялата родилка идва отново в болницата. Поема я екип от хирурзи и гинеколози, сред които лекарите Добрева и Драгнева. На 3 февруари - 20 дни след раждането, Полина издъхва след операция от перитонит и септичен шок.

Д-р Александър Маджуров (вляво) не приел навреме пациентката в болница според обвинението.

Според прокуратурата д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева са провели неадекватно хирургично лечение на момичето. “Отстранили са тръбите и яйчниците, но не и матката, която е основното огнище на сепсиса", сочат обвинителите.

За детето на Полина - 4-годишната Емилия, сега се грижат таткото, баби и дядовци. Съкрушените роднини идват на всяко заседание на шумния лекарски процес.

"Настояваме за повторна съдебномедицинска експертиза, която да бъде извършена от главни национални консултанти в областта на гинекологията, хирургията, микробиологията и патоанатомията. Изходът на това дело е важен за цялото общество, тъй като напоследък сме свидетели на крайно негативна тенденция за атакуване на медицинската професия и работата на лекарите", подчерта адвокат Росен Кожухаров, защитник на д-р Сияна Драгнева.

Кожухаров и колежката му Веселина Василева оспориха заключенията на допълнителната експертиза, изготвена от проф. Иван Козовски, доц. Добринка Радойнова и др.

Вещите лица и защитата кръстосаха ожесточено шпаги още на заседанието през ноември, а острият тон тогава често налагаше въдворяване на ред от председателя на съдебния състав Стефан Стойков.

Била ли е Поли в септичен шок непосредствено преди операцията, е един от възловите въпроси, по които двете страни така и не намират общ език.

Според вещите лица родилката е била в начална фаза на септичен шок.

"Свидетелка сочи, че жената се е движела сама, била е в съзнание", каза тогава в съдебната зала проф. Иван Козовски.

Колежката му доц. Добринка Радойнова допълни, че никой не може да каже в кой точно момент шокът преминава в необратима фаза, но това не променя извода за допуснати пропуски.

Полина е била с понижено кръвно налягане, ускорен пулс и страшно бледаспоред свидетели, твърдят обаче защитниците на д-р Драгнева - адвокатите Росен Кожухаров и Веселина Василева.

Най-важният въпрос е дали е трябвало да се премахне матката, която според експертите и прокуратурата е източник на инфекция.

“Оставянето на матка, осеяна с гнойници, е утежнило и без това тежкото състояние на родилката. Гнойните абсцеси били видими и без микроскоп", категорични са вещите лица.

Според д-р Сияна Драгнева обаче никой от хирургичния и гинекологичния екип не е видял такива изменения, което от своя страна да наложи отстраняване на матката.

Вчера тя заяви, че инфекцията се е разпространила по съвсем друг път.

"В случая с Полина имаме смъртоносния и по-рядък стрептококов сепсис от тип А, при който смъртността в Германия е едно на сто хиляди.

Заразяването при него става чрез кръвта, което позволява масивно нападение на всички органи, не само на матката. Съдбата на болния всъщност се решава най-вече от пораженията върху белия дроб и от бързата и навременна реакция", обясни д-р Драгнева.

Вчера тя припомни, че срещу подпис Полина е отказала микробиологично изследване, което е можело да "хване" навреме инфекцията.

Вещите лица заключават още, че е можело да се назначи по-добра комбинация от антибиотици, а дозата на изписаните кортикостероиди трябвало да бъде десетократно по-висока.

Тройната антибиотична терапия е от широкоспектърни антибиотици и е адекватна, контрират обаче подсъдимитне лекарки. Днес се очакват пледоариите на адвокатите, а най-вероятно утре ще се четат присъдите.

"Детето ни няма да се върне. Но искаме справедлив процес и всеки да си понесе отговорността", плачеше майката Иванка Димова. До съсипаната жена винаги е съпругът й Иван, който също не може да прежали загубата на дъщеря си.

Мъжът на починалата Полина - Евгени, който е автомонтьор, приема мълчаливо удара на съдбата. Единствената му утеха е малката Емилия, която само след броени дни ще навърши 4 години. Но без майка си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.