Искат нова експертиза за починала родилка, съдът отказва

https://www.24chasa.bg/Article/1171547 www.24chasa.bg
Родителите на починалата Полина - Иванка и Иван Димови, и съпругът й Евгени преди началото на съдебното заседание СНИМКИ: ЛИНА ГЛАВИНОВА

Нова арбитражна съдебномедицинска експертиза от национални консултанти поиска вчера защитата на д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева, обвинени за смъртта на 23-годишната родилка Полина Димова. Съдът обаче им отказа с мотива, че вече е направена допълнителна експертиза, която е изяснила всички въпроси.

Делото в Бургаския окръжен съд стартира през май м.г., а допълнителната експертиза бе изнесена пред съда през ноември. Резултатите от нея обаче разбуниха духовете и вчера, когато трябваше да се разпитват свидетели.

На подсъдимата скамейка е и хирургът д-р Александър Маджуров, който според обвинението не е приел навреме в болница родилката и така забавил наложителната операция.

Полина
Полина

Тримата лекари от бургаската болница са обвинени в немарливост, довела до фаталния край на младата жена. Полина ражда момиченце на 14 януари 2008 г. Всичко е наред и я изписват, но вдига високата температура. Успокояват я, че е от кърмата. Състоянието й обаче все повече се влошава. Заради температурата от 38-39 градуса тя се обръща към не един и двама лекари.

Д-р Нина Добрева и д-р Сияна Драгнева ще отговарят за това, че не са извадили матката на Полина.
Д-р Нина Добрева и д-р Сияна Драгнева ще отговарят за това, че не са извадили матката на Полина.

На 2 февруари 2008 г. изнемощялата родилка идва отново в болницата. Поема я екип от хирурзи и гинеколози, сред които лекарите Добрева и Драгнева. На 3 февруари - 20 дни след раждането, Полина издъхва след операция от перитонит и септичен шок.

Д-р Александър Маджуров (вляво) не приел навреме пациентката в болница според обвинението.
Д-р Александър Маджуров (вляво) не приел навреме пациентката в болница според обвинението.

Според прокуратурата д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева са провели неадекватно хирургично лечение на момичето. “Отстранили са тръбите и яйчниците, но не и матката, която е основното огнище на сепсиса", сочат обвинителите.

Искат нова експертиза за починала родилка, съдът отказва

За детето на Полина - 4-годишната Емилия, сега се грижат таткото, баби и дядовци. Съкрушените роднини идват на всяко заседание на шумния лекарски процес.

"Настояваме за повторна съдебномедицинска експертиза, която да бъде извършена от главни национални консултанти в областта на гинекологията, хирургията, микробиологията и патоанатомията. Изходът на това дело е важен за цялото общество, тъй като напоследък сме свидетели на крайно негативна тенденция за атакуване на медицинската професия и работата на лекарите", подчерта адвокат Росен Кожухаров, защитник на д-р Сияна Драгнева.

Кожухаров и колежката му Веселина Василева оспориха заключенията на допълнителната експертиза, изготвена от проф. Иван Козовски, доц. Добринка Радойнова и др.

Вещите лица и защитата кръстосаха ожесточено шпаги още на заседанието през ноември, а острият тон тогава често налагаше въдворяване на ред от председателя на съдебния състав Стефан Стойков.

Била ли е Поли в септичен шок непосредствено преди операцията, е един от възловите въпроси, по които двете страни така и не намират общ език.

Според вещите лица родилката е била в начална фаза на септичен шок.

"Свидетелка сочи, че жената се е движела сама, била е в съзнание", каза тогава в съдебната зала проф. Иван Козовски.

Колежката му доц. Добринка Радойнова допълни, че никой не може да каже в кой точно момент шокът преминава в необратима фаза, но това не променя извода за допуснати пропуски.

Полина е била с понижено кръвно налягане, ускорен пулс и страшно бледаспоред свидетели, твърдят обаче защитниците на д-р Драгнева - адвокатите Росен Кожухаров и Веселина Василева.

Най-важният въпрос е дали е трябвало да се премахне матката, която според експертите и прокуратурата е източник на инфекция.

“Оставянето на матка, осеяна с гнойници, е утежнило и без това тежкото състояние на родилката. Гнойните абсцеси били видими и без микроскоп", категорични са вещите лица.

Според д-р Сияна Драгнева обаче никой от хирургичния и гинекологичния екип не е видял такива изменения, което от своя страна да наложи отстраняване на матката.

Вчера тя заяви, че инфекцията се е разпространила по съвсем друг път.

"В случая с Полина имаме смъртоносния и по-рядък стрептококов сепсис от тип А, при който смъртността в Германия е едно на сто хиляди.

Заразяването при него става чрез кръвта, което позволява масивно нападение на всички органи, не само на матката. Съдбата на болния всъщност се решава най-вече от пораженията върху белия дроб и от бързата и навременна реакция", обясни д-р Драгнева.

Вчера тя припомни, че срещу подпис Полина е отказала микробиологично изследване, което е можело да "хване" навреме инфекцията.

Вещите лица заключават още, че е можело да се назначи по-добра комбинация от антибиотици, а дозата на изписаните кортикостероиди трябвало да бъде десетократно по-висока.

Тройната антибиотична терапия е от широкоспектърни антибиотици и е адекватна, контрират обаче подсъдимитне лекарки. Днес се очакват пледоариите на адвокатите, а най-вероятно утре ще се четат присъдите.

"Детето ни няма да се върне. Но искаме справедлив процес и всеки да си понесе отговорността", плачеше майката Иванка Димова. До съсипаната жена винаги е съпругът й Иван, който също не може да прежали загубата на дъщеря си.

Мъжът на починалата Полина - Евгени, който е автомонтьор, приема мълчаливо удара на съдбата. Единствената му утеха е малката Емилия, която само след броени дни ще навърши 4 години. Но без майка си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове