Сърцето на избирателите на НДСВ бие вдясно

https://www.24chasa.bg/Article/117159 www.24chasa.bg
ИВАН ГАРЕЛОВ

ИСТОРИЯТА на отношенията между НДСВ и десницата е пълна с крайни чувства, фатални грешки и недоразумения.

Докато бе в Мадрид, царят бе любимата играчка на десните политици у нас. Когато реши да се завърне и да стане президент, десницата му попречи. Опита се да му попречи да влезе и в политиката. Отказа му съвместно управление. И така до днес.

Но без официално нищо да не се е променило, нещата вече не стоят така. НДСВ и десницата развиват заедно активна опозиционна политика, гласуват заедно в парламентарната зала, сезират Конституционния съд, правят всичко възможно, за да спрат последните арогантни решения на управляващите от БСП и ДПС.

В почивката по време на политическото шоу
В почивката по време на политическото шоу "НДСВ на прицел" в Шумен участниците бършат пот от челата след горещите въпроси на присъстващите. СНИМКА: СТОЯН НИКОЛОВ

Ако Иван Костов и Мартин Димитров като добри икономисти сложат ръката на сърцето, не могат да не признаят, че докато бе на власт, НДСВ провеждаше стопроцентова дясна икономическа политика, и че благодарение на нея тройната коалиция не се отклони от нея. Да припомним, че НДСВ има честта по нейно време България да бъде приета в НАТО и ЕС.

Често се говори за европейските лица на НДСВ като Меглена Кунева, Соломон Паси, но когато говорим кои са най-добрите десни макроикономисти в България, не можем да подминем блестящия икономически екип на НДСВ.

А Минчо Спасов показа колко значима и обществено полезна може да бъде фигурата на един председател на комисия например.

Защо темата за отношенията между НДСВ и десницата отново излиза на преден план? Според сметките, които се правят за следизборния състав на Народното събрание, има много голяма вероятност на бъдещата десноцентристка коалиция да не й достигне малко, за да състави правителство. Тази опасност се засилва и от разнобоя в сините редици. Както и да завършат тези конфликти, десните ще влязат по един или друг начин в новия парламент, но с по-малко места, отколкото загатваше първоначалната еуфория. Ето защо не СДС (Синята коалиция) ще е “ключът” към бъдещото управление, както обича да казва Мартин Димитров. Десницата е не ключ, а елемент, заедно с ГЕРБ, на бъдещата управляваща десноцентристка коалиция. Ключова ще бъде ролята на малка дясна или десноцентристка партия, която успее самостоятелно да преодолее процентната бариера.

Ако следите добре действията на Яне Янев, той се е прицелил в тази роля. Досега не напада Бойко Борисов и чрез близки тв водещи постоянно пита дали Бойко би работил с него в бъдещо правителство. Е, алтернативата на Яне Янев или на някое спретнато набързо менте е само автентичната десноцентристка партия НДСВ.

Не мисля, че това би било проблем за водачите на десницата. Иван Костов би трябвало да е изживял обидата, че навремето царят го победи на изборите. Не е сериозен аргумент също, че НДСВ е управлявала заедно с БСП. В миналото това се бе наложило и на самия г-н Костов (кабинетът "Д. Попов").

Проблемът на НДСВ е да си върне онази част от своите привърженици, които бяха разочаровани от съуправлението с БСП. Тези хора трябва да повярват в ключовата роля на жълтата партия за отстраняването от властта на БСП и ДПС.

Пътувах в няколко големи български града с политическото шоу "НДСВ на прицел". Отношенията с партньорите от тройната коалиция са най-важният въпрос, който задаваха хората на тези срещи. Когато получаваха уверения от водещите политици на НДСВ, че най-вероятно след изборите България ще бъде управлявана от десноцентристка коалиция и НДСВ вижда своето място в нея, хората се отпускаха, усмихваха се. НДСВ може да е центристка партия, но сърцето на нейните привърженици бие вдясно.

Може би историята на отношенията между НДСВ и десницата ще прераснат в зряла връзка?

ИВАН ГАРЕЛОВ

 • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

  Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

  В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
 • Александра Николаева

  Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

  Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си