Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари

https://www.24chasa.bg/Article/1172774 www.24chasa.bg
Учениците се увличат по различни занимания, ако им се привлече интересът. СНИМКА: АРХИВ

По 15 000 кръжока годишно ще заработят от втория срок, по проекта за 3 г. са осигурени 100 млн. лв. от европейските социални фондове. Това съобщи вчера Асен Александров, съветник на министъра на образованието.

Целта била училището да стане интересно за децата, да се изкорени насилието сред младите, както и да се търсят дарования.

Идеята е за трите години да се обхванат 500 000 ученици от 1-и до 12-и клас от 1600 училища. В проекта не са включени само средищните училища, където по принцип обучението е целодневно.

На всеки ученик годишно се полагат по 185 лв., като 30-40% от тях може да се използват за купуване на материали, необходими за работата в кръжока. Учениците ще имат право на 68 часа извънучилищна дейност, като заниманията за тях са безплатни. Проблемните деца ще може да се включат в 2, дори и в 3 кръжока.

Занятията може да се провеждат по време на срока, в събота и неделя или през ваканциите в т.нар. градски лагери.

До 12 януари директорите трябва да изпратят в регионалните инспекторати заявките си. В тях се описват колко са предпочитаните кръжоци, списък на учениците, които са ги избрали, както и кой ще ги води. Ако няма подходящ преподавател по дадено занятие, ще се наемат външни хора на граждански договор.

Изричното условие е кръжоците да не дублират учебния материал. Ще има от всякакви области - природоматематически, български език, предприемачество, изкуство и т.н.

Отчитането на училищата ще става по интернет, което било първа стъпка към електронизацията на системата. До месец всички директори ще получат електронен подпис по проекта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога