“Кикимора” на Николо Коцев

https://www.24chasa.bg/Article/1175818 www.24chasa.bg
Членовете на “Кикимора” - Николай Тодоров, Николай Цветков, Николо Коцев, Марин Иванов и Александър Атанасов (от ляво на дясно) СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Николо Коцев покори стотици световни сцени като китарист на “Брейзън Абът” и музикален директор на концертната група на Робин Гиб от “Би Джийс”. Но музиката, която се свирела, била различна от тази, за която тупти сърцето му. “Знаейки, че на вълка вратът му бил дебел, защото си върши работата сам, реших да създам своя група, с която да се появявам на сцена - казва Николо - Последните 2-3 години се застоявам в България доста. Животът тук започва да става по-интересен, откриват се повече трибуни за музиката, която правя.”

“Кикимора” е рок бандата, която той основава у нас преди около месец.Името измислил самият Николо. Стандартните варианти с имена на любими цветя и животни се оказали заети, затова той се насочил към нещо съвсем различно. “Попаднах на писания за древни митични славянски същества и така открих кикимората - зъл дух, който се заселва в къща. Ако стопанката е добра, кикимората помага, ако е немарлива - кикимората създава само проблеми”, обяснява Коцев. Допада му тази двустранност. Такава е и целта на музиката му - да създава дискусии. Доказва го пилотното парче на младата рок банда. Казва се “Мръсница” и е по текст на Андрей Слабаков.

С първия член на бандата - барабаниста Николай Тодоров, Николо се запознава на благотворителен концерт. Той пък довежда адаша си Николай Цветков - басист. Когато получил обаждане от Николо, Цветков решил, че е шега. Отишъл на първата репетиция и чак тогава повярвал, че наистина го канят за член на “Кикимора”. Вокалът Александър Атанасов разбира за новото начинание на Николо от съпругата си. Тя чула радиоинтервю с Коцев, в което той говори за новата банда. Александър изпратил свои записи и бил приет в бандата. Марин Иванов е екстремният клавирист и последното рок попълнение в “Кикимора”. За два месеца групата е в пълен състав. Запознават се в движение и се хващат на работа.

“Кикимора” на Николо Коцев

На 6 декември трима от членовете й празнуват два празника - имен ден и рождения ден на младата рок банда, представена в ефира на радио Z ROCK.

“Кикимора” вече работи по второто си парче - “Омерзен”, което ще е готово съвсем скоро.

И ако вече тръпнете в очакване на дебютния им албум, добре е да знаете - целта им е друга. Те искат да съберат репертоар и да свирят на живо от идното лято.

“Може да се получи и албум, ако натрупаме 10-12 песни. По-възможно е да се направи албум на живо, защото парчетата са в радиоформат - по 3,5 мин приблизително. Така че, за да направим концерт, ще ни трябват около 30 парчета. Но щом съберем 7-8, ще ги преаранжираме - ще има инструментални изяви, дуели. Така ще станат по около 6-7 мин”, обяснява Николо.

Наред с ангажиментите покрай “Кикимора” работата на Коцев с групата му “Брейзън Абът”, чийто член е и вокалистът на легендарните “Рейнбоу” и “Дийп Пърпъл” Джо Лин Търнър, продължава. Концертната дейност с финландската банда не била достатъчна за Коцев. “Музиката на “Брейзън Абът” е по-трудна за изпълнение и възприемане от публиката. Изисква тежки репетиции. Докато с “Кикимора” се стремим да създадем музика, която да бъде харесана и възприета в момента на поднасяне на парчето”, обяснява Николо.

За разлика от динамичната му кариера, в личен план няма промени за Николо. Още е с Дона, чаровната журналистка, с която се запознава по време на интервю за БНТ. Макар да е официално на наша територия, Николо не е скъсал връзките с чужбина. Двамата с Дона са на почивка във Финландия, където имат жилище. Там посрещнаха 2012-а.

МИЛА ПОПОВА