Намериха Мирослава от Перник убита, гръмна се задържан

https://www.24chasa.bg/Article/1182668 www.24chasa.bg

Тази сутрин е открит трупът на изчезналата Мирослава Николова от Перник в околностите на родния й град, съобщиха от МВР. Веднага след това вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че има двама арестувани по случая. Те били познати на момичето.

След като криминалистите стесняват кръга на заподозрените, се стига до задържането на Марио и Стойчо. Започват разпити на детектора на лъжата. Стойчо се проваля на детектора и признава за извършеното деяние, завежда полицаите до мястото, където е заровен трупът на момичето.

След проведените беседи в ГДБОП и в Института по психология на МВР, Стойчо започнал да съдейства на разследването, признал своята съпричастност към планираното убийство и последвалото изнудване на близките на Мирослава. Стойчо разкрил съучастника си и мястото, където е укрито тялото на жертвата.

Перничанинът бил доведен от униформените за повторен обиск в апартамента си, който се намирал на улица „Тунджа". При претърсване и изземване в къщата му, заподозреният помолил да му бъде позволено да отиде до тоалетната. Така успял да достигне до предварително укрит пистолет, след което се самопрострелял смъртоносно.

„Три-четири телешки пържолки да прати на кучето освен да награди водача. Кучето свърши много работа. Заслужава и то, както разбира се и всички, награда", каза още премиерът.

Премиерът бе категоричен, че наградата за кучето трябва да е от заплатата на вътрешния министър.

Борисов потвърди пред журналисти, че момичето е било убито от нейни близки. "Два месеца работиха службите и МВР по цяла нощ по това отвличане в Перник. Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близките хора там са искали да вземат пари", каза министър-председателят.

"Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме, отидоха и показаха къде са го заровили. Съжалявам, че бяха изговорени от близките й такива лоши думи за МВР. Надявам се те да се извинят и да ги отправят към най-близките си, които са участвали в този процес. Но, за съжаление, трупа го изровиха и е така" - каза премиерът.

Според директора на Областната дирекция на МВР в Перник комисар Валентин Димитров, цитиран от Дарик, единият от задържаните за убийството на Мирослава се е познавал с нея, но не са били приятели. Той отказа да разкрие подробности по разследването, но заяви, че няма информация полицаи да са замесени с отвличането на момичето.

"От момента на изчезването на Мирослава - вече два месеца и пет дни, колегите работиха много активно, по всички възможни версии, с всички потенциални извършители на това престъпление, включително и версиите отвличане и убийство", уточни шефът на МВР Цветан Цветанов.

18-годишната девойка изчезна на 7 ноември 2011 година и оттогава бе в неизвестност. Момичето отишло на редовната си тренировка по таекуондо в зала край стадион "Миньор" и повече не се прибрало в дома си. Била в добро настроение в залата и нищо не подсказвало, че може да се случи нещо.

Междувременно на 2 декември Мирослава навърши 18 години. Тя е една от най-добрите състезателки по таекуондо на пернишкия клуб. 

Първоначално в медиите тръгнаха слухове за огромен откуп, поискан от близките й ден по-късно - на 8 ноември.

В следващите дни близките й твърдяха, че е отвлечена, а полицията - че е избягала от къщи, където е имала семейни проблеми. Семейството обясни, че Мирослава не си е взела личните документи, нито телефона, когато е изчезнала от дома си.

Майката на момичето Емилия го издирваше самостоятелно в продължение на дни, като отхвърли версиите на МВР.

Преди седмица сестрата на Мирослава - Елеонора, заяви пред Би Ти Ви, че се е чула по телефона с изчезналата таекуондистка. Мирослава успяла да й каже, че е отвлечена, а в похищението са замесени полицаи. На следващия ден Елеонора получила обаждане от похитителите, които заплашили, че ще върнат момичето нарязано на парчета, ако семейството не изпълни условията им.

Друга версия за изчезването й беше, че е изведена в чужбина за бяла робиня. Предполагаше се, че тийнейджърката може да се е влюбила в човек, който е част от схема за трафик на хора и по този начин доброволно да е изведена от страната.

Повечето перничани бяха склонни да вярват, че изчезналото момиче е избягало от вкъщи. Различни нейни приятели твърдяха, че таекуондистката е заявявала пред тях, че има намерение да избяга.

Според сестра й Елеонора обаче, този слух е смешен, тъй като Мирослава напуснала дома им без документи и пари.

Изчезналото момиче беше обявено за издирване чрез всички съществуващи информационни системи, Шенген и Интерпол.

По непотвърдени засега данни патоанатомите са установили, че Мирослава е убита веднага след отвличането й и на практика от началото на ноември насам полицията е издирвала труп.