Често имам главоболие, може ли да е от синузит?

https://www.24chasa.bg/Article/1184267 www.24chasa.bg
Проф. Георги Едрев

На въпрос на Мила Евтимова отговаря Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Синусите са добавъчни кухини около носната. Те се отварят в носа с определени отвори и единствено челният синус има канал. Затова при всяка тежка хрема ние боледуваме от синузит, но когато се напълнят с гной, която не може да изтича към носа, синусите се раздуват, болките са нетърпими и вече се говори за остър синузит. Може вътрешната част на клепачите да се подуе, а носът се запушва почти винаги. Главоболието е най-силно по обяд или в следобедните часове, когато дренажът към носа е затруднен поради изправения стоеж на човека. Отворите на големите синуси са в най-високата им част и по време на сън част от гнойта изтича към носа и гърлото, но през деня този дренаж не може да се осъществи. Когато сме били човекоподобни маймуни с приведен стоеж, дренажът е бил осъществим, но при изправен стоеж е невъзможен. Гнойната материя при остър синузит от зъбен произход единствено има неприятна миризма, докато при синузита от другия произход (хремата) е без миризма.

При новородените синусите са като цепки встрани от носа, при 5-6-годишни деца са малки кухинки и след смяна на горните зъби в продължение на няколко години се развиват в нормалните си размери. Затова не е разумно да се търсят при 3-4-годишни деца синузити, да се изпращат на рентгенови снимки, когато те още нямат синуси.

Хронични синузити обикновено се развиват при алергични, а главоболие се появява при прибавяне на инфекция.

Главоболието при синузити е в челната и лицевата област, дълбоко в орбитите или в тила. Локализацията на главоболието зависи от засегнатата група синуси. Те биват предна и задна група.

Когато едно главоболие се дължи на синузит, заболяването трябва да се докаже. Няма синузит, който да не може да бъде диагностициран. След обстоен преглед от специалист се правят няколко изследвания. На първо място е рентгенова снимка на околоносните кухини, но често това не е достатъчно. Ако тя се подкрепи и с ехографски образ на синузит, колебанията изчезват. Още по-сигурна крачка към диагнозата е оглеждане на носа и отворите на синусите в него със специална оптика. Много болни с главоболие носят единствени изследвания от компютърен томограф и ядрено-магнитен резонанс със заключение, че нямат мозъчен тумор и искат да знаят имат ли синузит. Това са скъпи изследвания и следва да се правят, когато наистина става дума за тумор или се обсъжда оперативно лечение на синусите за уточняване обема на операцията.

Тъй като главоболие се среща при много различни заболявания, които нямат връзка със синусите, отговорът на въпроса на нашата читателка следва да даде лекарят специалист.