Мъчи ви атопичен дерматит? Забравете климатика

https://www.24chasa.bg/Article/1184363 www.24chasa.bg
Характерната червенина на по бузите на малките деца категорично насочва към диагнозата. Екземата е типична за свивките на лактите, а при възрастните се появява и от външната страна на ръцете. СНИМКИ: ВМА

Все по-често родители изпадат в паника, когато иначе здравото им дете получи хронична екзема, диагностицирана като атопичен дерматит. Изведнъж бузите се зачервяват, кожата изпръхва, започва да сърби ужасно и да се лющи, а после това се пренася и в сгъвките на лактите, зад коленете, често и по корема. Понякога може да стане толкова кошмарно, че детето губи съня си.

Атопичният дерматит се проявава докъм 5-ата година, най-често още в първите няколко месеца след раждането.

Все още причините за заболяването не са изяснени, смята се, че е израз на променена имунологична настройка на организма, обяснява д-р Мариела Хитова, управител на Центъра за кожно-венерически заболявания в София. Доказано е, че наследствеността е водещ фактор - ако от него страдат и двамата родители, вероятността детето да го развие е 80%. Става дума за генетична липса на ензим, който води до разрушаване на повърхностния липиден слой на кожата, той се разранява и става входна врата за микроорганизми.

Мъчи ви атопичен дерматит? Забравете климатика

Замърсяването на въздуха също е сериозна причина за зачестяване на болестта. Тя е знакова за индустриалните градове - в развитите страни вече поразява 15-20% от децата, сочи статистиката.

Д-р Мариела Хитова, управител на столичния Център за кожно-венерически болести, обяснява, че емоционалната подкрепа за детето е ключова за лечението на атопичния дерматит. 
СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Д-р Мариела Хитова, управител на столичния Център за кожно-венерически болести, обяснява, че емоционалната подкрепа за детето е ключова за лечението на атопичния дерматит. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

В 25% от случаите е в “комплект”с алергия или астма. Реакциите на свръхчувствителност са различни и се променят във времето. Тестове преди 7-ата година обаче е излишно да се правят, тъй като дават фалшиви резултати, уточнява специалистката.

При възрастните дерматитът може да засегне и кожата на гърба. Специлифичната екзема се наблюдава и в областта на глезените.
При възрастните дерматитът може да засегне и кожата на гърба. Специлифичната екзема се наблюдава и в областта на глезените.

Атопичният дерматит не се лекува, страданието може само да се облекчи с омазняващи кремове и в по-тежки моменти с кортикостероидни мехлеми и имуномодулатори, твърди д-р Хитова. При по-сериозно разраняване и инфектиране на кожата понякога се налага терапия с антибиотик, както и антиалергични медикаменти.

Заболяването може да изчезне от само себе си около 3-ата, около 7-ата година или след пубертета. Но никой не може да каже кога и дали изобщо ще стане това.

При 20-25% от страдащите дерматитът е за цял живот. В по-зряла възраст екземата, лющенето и сърбежът се появяват по глезените, възможно е и по гърба. За разлика от децата при възрастните разранената повърхност е от външната страна на ръцете, а не отвътре. Кожата на засегнатите места с времето загрубява и става по-тъмна. В тежки случаи може да се стигне до образуване на специфични възли.

Профилактика на болестта трябва да започне още по време на бременността на майката, категорична е д-р Хитова. Храната трябва да се подбира изключително прецизна - приемът на белтъчини трябва да е премерен, защото те са мощни алергени, които създават благоприятна почва за отключване на атопичния дерматит.

Децата, които вече имат заболяването, трябва да спазват строг хранителен режим, за да намалят страданието си.

От менюто трябва да се изхвърлят категорично шоколадът, ядките, колбасите с оцветители и консервите, бобовите храни. Препоръчвам шунка, но прясна и от проверен производител, месото също трябва е внимателно избрано, съветва специалистката. Портокали, мандарини и други цитруси, както и фрешове от тях не се препоръчват.

Доматите са противопоказни, а краставиците трябва да се белят дълбоко. Зелените салати и марулите също може да влошат състоянието.

Редом с традиционния списък с опасни храни обаче всяко дете има и специфични дразнители - едно реагира на бял шоколад, друго на фъстъци, трето на кренвирши или риба. Затова родителите трябва да му направят личен хранителен паспорт и да се стремят избягват рисковите продукти, казва шефката на кожния център.

Зимата провокира заболяването. Причина за това са активно циркулиращите вирусни и бактериални инфекции. Един грип, дори една ангина, причинена от бактерия, може да "събуди" силна алергия и екзема.

По-дебелите и стегнати дрехи също влошават състоянието - кожата не диша пълноценно, става раздразнителна и чувствителна. Понякога дори отделя секрет и залепва за дрехите. В такива по-тежки случаи се препоръчват бани с калиев перманганат - много бледорозов разтвор, който я подсушава и омекотява.

Непрекъснатото омазняване на кожата с подходящи кремове е задължително за страдащите от атопичен дерматит. Сега има специална медицинска козметика за деца, която може да се използва, казва д-р Хитова.

Къпането трябва да е кратко, с хладка вода. Забранено е търкане с гъба или изтривалки, които механично дразнят кожата. За децата е препоръчително е да се използва олио за баня, което се втрива. Сапуните е добре да бъдат без парфюм, без парабени и задължително да трябва да са дерматологично тествани. За възрастните има специални серии, обогатени с мазнини, подходящи за по-зрялата кожа.

За подсушаване трябва да се използва само памучна кърпа.

Праховете за пране също могат да причинят кожно раздразнение. За бебета категорично трябва да се избират препарати без ароматизатори и омекотители, казва специалистката.

Въздухът е изключително важен за контролирането на болестта. Тежкият мръсен въздух в големите градове през зимата усложнява състоянето на болните. Климатиците са пагубни - те са развъдник на прах, на акари, вкарват хиляди тежки частници отвън и провокират алергии, смята лекарката. Препоръчва върху парното да се поставя съд с вода, който да овлажнява въздуха.

Смяна на климата е перфектната терапия особено ако става дума за изкачване в планината над 2000 м, както и за пътуване на повече от 150 км, казва д-р Хитова. Това причинявало "благотворен стрес" на организма, при който надбъбречната жлеза започвала да произвежда повече хормони и се стига до дълга ремисия.

Децата с атопичен дерматит трябва да спортуват активно на открито. Няма значение дали ще изберат лека атлетика, или футбол, важно е да са навън. Някои се насочвали към плуването, което помага за дишането и така облекчава страдащите и от астма. Но пък химикалите в басейните отмивали бързо омазняващите кремове и силно дразнели кожата.

Емоционалната подкрепа е изключително важна за успеха на лечението, отбелязва д-р Хитова. Родителите се вторачвали, непрекъснато да оглеждат децата си, някои дори не ги пускали на срещи с приятели от страх да не им се смеят и да ги травмират психически. Това е е грешна стратегия - страдащите от атопичен дерматит наистина невинаги изглеждат добре, понякога са с рани от чесане, нервни са, но трябва да се третират като здрави и да не се ограничават, категорична е дерматоложката.

Това са съвсем пълноценни деца. Научни изследвания установили, че в повечето случаи те се развиват по-бързо и дори са по-интелигентни в сравнение с връстниците си. Обяснете на децата си, че болестта не е заразна, че вероятно ще изчезне, като пораснат, помолете учителите да му помагат в критични ситуации, съветва д-р Хитова. Тя препоръчва на семействата с подобен проблем да се доверят само на един специалист, който да следи процеса в детайли. Честата смяна на лекари, обиколките от град на град водели до изтощение и отчаяние.