Перник не вярва, че Марио е луд

https://www.24chasa.bg/Article/1187052 www.24chasa.bg
Майката на убитата Мирослава поиска петорна психиатрична експертиза за Марио Любенов. Днес в Перник имаше протести пред полицията заради убийството на момичето. СНИМКА: СВЕТЛАНА СТОИМЕНОВА

Няма повдигнато обвинение срещу Марио Любинов, втория задържан за убийството на Мирослава Николова от Перник, научи "24 часа". Според изтоник от разследването той не се е признал за виновен. Задържан е, защото бил посочен от самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо.

"Твърди се, че физическият убиец на Мирослава е именно Марио, а поръчител и организатор е Стойчо", каза източникът.

Марио, по прякор Заека, в момента е в психиатрична клиника в столицата за изследване дали страда от шизофрения. Върнали го там след разпита.

Мирослава Георгиева бе намерена мъртва 70 дни след изчезването й. С искане за справедливо наказание на убиеца вчера бе организиран протест в Перник.
СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ
Мирослава Георгиева бе намерена мъртва 70 дни след изчезването й. С искане за справедливо наказание на убиеца вчера бе организиран протест в Перник. СНИМКИ: АВТОРЪТ И АРХИВ

Чрез фейсбук днес се организира протест пред полицията в Перник - хората смятат, че някой съзнателно иска да го изкара луд.

Перник не вярва, че Марио е луд

Марио е съученик на Борислав - приятеля на сестрата на Мирослава, от когото се очаквало да даде откуп. Двамата учили заедно в природоматематическата гимназия в Перник. Завършили през 2005 г. Оттогава обаче почти не поддържали контакти.

МАРИО ЛЮБИНОВ
МАРИО ЛЮБИНОВ

Марио е криминално проявен. Той е бил задържан заради работилница за фалшиви пари в дома му. Криминалистите се натъкнали на нея през март, докато тарашели жилището на автоджамбазин в кв. Изток в Перник в рамките на акция "Автокрадците".

СТОЙЧО СТОЕВ
СТОЙЧО СТОЕВ

Първоначално той е бил задържан за кражба на автомобил "Фолксваген Голф", който бил с регистрационни табели на "Форд Фиеста". Според полицията Заека бил част от нова група автокрадци, които до момента не са засичани с подобни прояви. Марио е познат на органите на реда и с хулигански прояви и нанасяне на телесни повреди.

Бащата и майката на убитата Мирослава настояват за петорна психиатрична експертиза на Марио Любенов.
Бащата и майката на убитата Мирослава настояват за петорна психиатрична експертиза на Марио Любенов.

При обиск в дома на Заека в кв. Изток обаче полицията се натъкнала на фалшивите пари, които били с доста добро качество. Открити са 38 банкноти от по 5 лв. и 3 по 10 лв. От дома на Марио тогава е иззет компютър с файлове на фалшивите купюри, талони за храна и винетки.

Перник не вярва, че Марио е луд

В мазето на блока пък били открити акумулатори, заготовки за автоключове, тирбушон за отключване на автомобили, пригодени ленти също за отключване и стълба.

По това дело бил представен документ, че Марио е с психични отклонения. Кога и колко пъти е лежал в клиника Заека, обаче никой не успя да каже.

"През последните години сме се засичали с него един-два пъти, и то съвсем случайно. Били сме на здрасти и толкова", твърди сестрата на убитата Мирослава - Елеонора.

През септември обаче се случило нещо странно. Марио, който живеел в единия край на града, в 7 часа сутринта изненадващо се оказал до дома на Мирослава, намиращ се в противоположната посока. Когато Елеонора го засякла, той обяснил, че спортува.

"Видя ми се странно, защото беше облечен в дънки и маркова фланелка. По нищо не личеше, че тича или прави физически упражнения", разказа Елеонора.

Според разследващ криминалист Заека се познавал със серийния убиец Станислав Ангелов-Сиси.

"Вероятно така е избрал мястото, където да удуши Мирослава. В Планиница бе заровена убитата от Сиси Биляна Кръстева. Само на 500 м, но в землището на съседното с. Лесковец, пък бе заровена другата жертва на серийния убиец - Цветелин Карпузов", каза криминалистът.

Другият задържан за убийството и сочен за организатор Стойчо Петров Стоев-Чочо се самоуби заради провала, а не защото съжалява, че е удушил Мирослава.

Той решил да отвлече момичето, защото има сериозни финансови затруднения. Оказва се, че апартаментът на ул. "Тунджа", където се самоуби Стойчо, не е под наем, а е купен с кредит.

Жилището е ипотекирано, а Чочо дължал на банката около 300 000 лв.

То било описано от банката и тя заплашвала да му го вземе. След изчезването на Мирослава Чочо говорел, че до дни ще върне борча си и ще го запази.

"Отдавна си беше бандит. Даваше пари срещу лихва, биеше и отвличаше хора. Това отвличане не му е първото", каза стар познат на Заека.

Мирослава Николова изчезна на 7 ноември миналата година и до 11 януари бе в неизвестност. Тогава тя бе открита мъртва в плитък гроб на поляна край пернишкото село Планиница. Все още не е уточнено кога ще бъде погребано 17-годишното момиче. Вероятно това ще стане във вторник или сряда.

Със сигурност обаче Мирослава ще бъде изпратена в последния й път в затворен ковчег. За погребението общинският съвет в Перник отпусна на семейството й финансова помощ от 1000 лева.