1,272 млрд. лв. е бюджетът на София за 2012 година

https://www.24chasa.bg/Article/1188192 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова

Бюджетът на столицата за 2012 година е 1,272 млрд. лв. През тази година ще бъде пуснат в експлоатация вторият лъч на софийското метро, който ще свързва „Надежда" с „Лозенец". До юни пък ще е готово и разширението от „Младост" до „Цариградско шосе". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на представяне на проектобюджета на София за годината.

До края на 2012-а ще е готов и пътят Симеоново - „Младост", който е част от южната дъга. „С над 100 млн. лв. повече европари се очаква да постъпят в София през годината, като капиталовата програма е близо 614 млн. лв. Общата рамка на бюджета на София за 2012-а е 1,272 млрд. лв. Няма да се променят данъците и таксите за столичани", категорична беше Фандъкова.

27 млн. лв. са предвидени за текущи ремонти на пътища. По европейски програми са предвидени за усвояване 439 млн. лв., част от които и за доизграждане на софийското метро.

„Приоритетните области в бюджета за 2012 г. са образование, екология и транспорт и транспортна инфраструктура", обясни заместник-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов на семинар в Правец.

„Запазва се една устойчива тенденция приходите на общината да са над милиард лева. 76% от парите, които държавата превежда, се използват за образование", допълни Барбалов. Това показва една постоянност. Общо собствени приходи за 2012 г. се предвижда да бъдат 521,6 млн. лв.

„2011 г. сме изпълнили на 90% приходната част, така че, надяваме се, 2012 г. да можем да кажем, че сме го изпълнили на сто процента", каза още заместник-кметът по финанси.

Общо собствени данъчни приходи са предвидени да бъдат 230,1 млн. лв. „Най-голям е делът на данъка върху недвижимите имоти - около 85 млн. лв., следват превозните средства с 65 млн. лв. Общо собствени неданъчни приходи са в размер на 291,6 милиона лева, като от такси те са 231 млн. лева.

„Най-важното, което искам да посоча при разходите, е, че около 48% са за капиталови инвестиции, на второ място са разходите за образование, общи държавни служби, здравеопазване, почивно дело, култура, религиозни дейности, социално осигуряване, подпомагане и грижи и други", каза още Дончо Барбалов.

„Предвижда се половината бюджет да бъде за капиталови инвестиции, като е заложено изграждането на кръстовищата на две нива, а първото от тях - естакадата в район „Младост", ще бъде готово още през юни", каза Фандъкова.

Също така ще се реконструират съществуващи кръстовища, ще се правят основни ремонти на булеварди и мостове. Планира се изграждане на канализация, обезопасяване и корекция на речни корита, подобряване и разширяване на зелената система, каза столичният кмет.

Ще се финансира и ремонтирането на мостове, подлези и различни елементи от градската инфраструктура, като има специална програма за ремонт на тротоари, каза още Фандъкова. 2 млн. лв. са отделени за реконструкция и изграждане на 25 км тротоари заедно с велоалеите.

През тази година ще се довърши и велоалеята по бул. „Ломско шосе" до "Лъвов мост", ще се изгради и 15 км алея в район „Люлин" и важна отсечка по бул. „България", която да свърже отделните участъци.

Сред тазгодишните планове на общината е и довършването на музея на история на София, като то ще продължи и през следващата година, но финансирането е осигурено. Предвижда се да продължи строителството и разширението на детски градини, за тази година трябва да се открият места за около 1000 деца.

По отношение на образователната инфраструктура се залага приоритетно на енергийната ефективност и тази година 14 училища ще бъдат напълно санирани, девет от тях по оперативна програма, а другите пет - от екофонода, а спортните бази в училищата ще бъдат разширени. Ще бъдат санирани и 10 детски градини. Фандъкова каза още, че ще бъдат модернизирани общински болници и има осигурено финансиране за оборудване и основен ремонт на общинската онкологична болница. „Продължава и оптимизацията в структурата на Столичната община", обясни още кметът.

„2012 година ще е на публично-частното партньорство", каза главният архитект на Столична община Петър Диков. „Това са пари, които ще катализират развитието на София дори повече, отколкото самата София и държавата отделят", допълни Диков. Първият приоритетен обект за Столична община е „Западен парк".

„Пред нас е отворена възможността - да реализираме първата концесия на парк в София и реализация на един нов детски комплекс, който да възстанови тази услуга на гражданите на София. Ако ние сме достатъчно организирани, тази година може да имаме първо, един концесиониран парк, с добро поддържане и добър вид, и второ - един нов детски атракционен комплекс", допълни Петър Диков.

Вторият обект е парк „Възраждане". „На територията на парка се намира един извор с много сериозен дебит, с гореща минерална вода и той може да бъде най-привлекателният елемент. На основата на този извор, има възможност да изградим втора градска къпалня", допълни още Петър Диков.

Пробваме възможността за изграждане на нов метроучастък, който в бъдеще да стига до изключително важния за София бул. „Тодор Каблешков", каза още архитекта. Сред другите идеи са подземен паркинг „Македония", подземен паркинг „Васил Левски". За него има конкретен инвестиционен интерес за изграждане на подземен паркинг от частен инвеститор.

Други основни приоритети са спирки, афишни колони, градско обзавеждане.