Страсбург: €17 000 заради неразследван унизителен арест

https://www.24chasa.bg/Article/1188429 www.24chasa.bg
Бургазлията, спечелил дело в Страсбург, бе един от осъдените за разкритата през 2004 г. в града печатница за фалшиви долари. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Заради отказано разследване на унизителен арест Страсбург осъди България да плати 14 500 евро обезщетение на бургазлията А. Х., съпругата му и дъщеря им.

Според решението на Европейския съд за правата на човека те трябва да получат и 2500 евро за разходите си по делото.

Санкцията е заради нарушаване на чл. 3 и чл. 13 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи - бездействие от страна на държавните органи да разследват ефективно твърденията на тримата, че са държани в страх и заплашвани по време на операция за задържане.

Съдът в Страсбург 
СНИМКА: РОЙТЕРС
Съдът в Страсбург СНИМКА: РОЙТЕРС

Около 13 ч на 17 февруари 2004 г. на вратата на семейството се звъни. По това време в апартамента са А. Х., 5-годишната му дъщеря, съпругата му и майка й. Вратата отваря възрастната жена.

Според твърденията на семейството, както и на други свидетели, в жилището нахлуват маскирани полицаи, които събарят на земята мъжа.

Той е обвинен в подпомагане и подбуждане към изработване на фалшиви банкноти, които след това да бъдат пуснати в обращение.

Жена му и детето му, които стават свидетели на начина, по който е задържан, изпадат в стрес, момиченцето се разплаква. Един от униформените ги заплашва, че ще ги убие, ако не млъкнат. Цялата картина на ареста е описана в свидетелски декларации на пострадалите, на повикани от тях адвокати, които не са допуснати в жилището, и на съседи.

Според представените в Страсбург декларации А. Х. е бил ритан и блъскан, по лицето му е имало кръв и синини.

Според представителите на държавата, пледирали в Евросъда, при ареста не се е стигнало до малтретиране, а свидетелските показания са определени като ненадеждни.

Дъщеря ми още се стряска, когато види мъж в униформа, дори лесничейска, казва А. Х. и обяснява, че именно заради нея не иска името му да се изписва. Сега момичето е на 13.

При обсъждането на фактите Евросъдът приема, че няма достатъчно данни за малтретиране, но заедно с това признава, че институциите не са направили необходимото, за да разследват случая докрай.

Съпругата на А. Х. депозира жалба до Сливенската военна прокуратура за поведението на спецполицаите, и по-конкретно за един от тях - "сини очи и руси мустаци", който е заплашил нея и 5-годишното й дете с оръжие. Както окръжните прокурори, така и Военноапелативната прокуратура и Върховната касационна прокуратура отказват да образуват наказателно производство.

Мотивите са, че самоличността на участващите в такива акции полицаи не може да бъде разкривана.

Въпреки жалбите никой от полицаите, които са влезли в апартамента на семейството и са участвали в ареста, не е разпитан, не са снети показания от жалбоподателите или от независими свидетели.

Това решение потвърждава тезата, че полицейското насилие и почти неотменно свързаният с него отказ на прокуратурата за ефективно разследване е системен и повтярящ се проблем в отношението на българските власти към човешките права и свободи, защитени от конвенцията, коментира адвокатът на семейството Михаил Екимджиев.

А. Х. е един от осъдените за разкрита през 2004 г. на ул. "Хан Крум" в Бургас печатница за фалшиви долари. Върховният касационен съд го оправдава частично по обвинението за вкарване в обращение на подправени банкноти. В крайна сметка получава 6-годишна присъда.

На 21 април 2004 г., докато пазарувал в малък супермаркет в родния си град, Бисер бил спрян от служител на магазина по подозрение, че е откраднал малка бутилка водка за 1,20 лв. (61 евроцента). Мъжът бил закаран в офис в дъното на супермаркета, където по думите му управителят първо претърсил кошницката му за пазаруване, а след това го ударил в лицето, повалил го на земята и започнал да го рита. Бисер твърди, че бил ударен няколко пъти и от собственика на магазина.

Повиканите междувременно полицаи закарали Бисер в участъка. Докато чакал, той почувствал остри болки и помолил непознат да го отведе до дома му. Когато униформените потърсили Костов, го намерили да седи на пейка пред блока, в който живее. Помогнали му да се качи до апартамента си, където той написал обяснения. Бисер лежал, изглеждал зле, по думите на един от полицаите. След като те си тръгнали, мъжът се почувствал много зле и съпругата му извикала линейка.

В спешния център установили, че има 5 счупени ребра, двустранен пневмоторакс, наранен бъбрек, синини по главата, гърдите и корема. Два дни по-късно го прехвърлили в болница в Стара Загора за изследвания и лечение. Бил изписан след близо двуседмичен престой, дали му 45 дни болнични.

Полицаи разследвали инцидента и в края на юни проключили дознанието с мнението, че управителят на магазина трябва да бъде съден за средна телесна повреда. Прокурорът по случая го прекратил заради липса на достатъчно доказателства. По жалба на Бисер районният съд отменил прекратяването и наредил инцидентът да се доразследва. Делото било прекратявано и връщано за допълнително разследване още три пъти.

Тъй като производството продължило прекалено дълго, управителят на магазина поискал то да бъде внесено в съда или прекратено. По това време обвинителят по делото бил повишен и то било възложено на друг. Новият прокурор не успял да внесе обвинителен акт в предвидения от закона срок и съдът сложил край на казуса.

Когато гражданин се оплаче от малтретиране, държавата трябва да разследва оплакването, и то бързо. Толерантността към подобни действия подкопава доверието на хората в закона, категорични са евросъдиите.

АНИ ПАРМАКСИЗЯН