Хладилник пере и глади

https://www.24chasa.bg/Article/1189581 www.24chasa.bg
Таблет на “Самсунг” демонстрира способностите си с апликации на оператора Verizon.

Kак би реагирала една жена, ако мъжът й поиска да му извади изгладена бяла риза...от хладилника? Навярно ще си помисли, че или съпругът е превъртял, или е прекалил с алкохола.

Но че в хладилник може да се държат дрехи, видяха с очите си посетителите на изложението за потребителска електроника (CES), което се проведе миналата седмица в Лас Вегас. В него участваха над 3100 фирми от цял свят.

На щанда на LG куп любопитни обсаждаха уред, приличащ на хладилник. Оказа се, че това всъщност е шкаф за дрехи. Когато поставите костюм и риза в "Тром стайлър", на другия ден няма да ги извадите леденостудени, а чисти и перфектно изгладени. В уреда е вградена система, която обработва дрехите антибактериално с пара. Освен че ги чисти, тя изглажда всякакви гънки.

Хладилник пере и глади

"Мед кац" изуми геймърите с нова ръбата мишка. Според експертите "Киборг M.M.O.7" е превъзходна за онлайн игри. Конструирана е така, че може да пасне на всяка ръка. Чрез 13-те клавиша, които могат да се комбинират и програмират, мишката подава до 78 различни команди.

Служител на LG показва на изложението в Лас Вегас шкафа, който чисти и глади дрехи с гореща пара.
Снимки: Ройтерс
Служител на LG показва на изложението в Лас Вегас шкафа, който чисти и глади дрехи с гореща пара. Снимки: Ройтерс

Водещите производители на телевизори показаха тенденцията за 2012 г. Най-модерните апарати се командват вече чрез жестове или глас.

Посетители разглеждат новите модели лаптопи. Вдясно - Роан, син на реге легендата Боб Марли, демонстрира т.нар. ритмична раница. Преносимата музикална система на компанията “Хаус ъф Марли” струва 349,99 долара.
Посетители разглеждат новите модели лаптопи. Вдясно - Роан, син на реге легендата Боб Марли, демонстрира т.нар. ритмична раница. Преносимата музикална система на компанията “Хаус ъф Марли” струва 349,99 долара.

"Хай, телевизор. Включи на канал." С тази команда служител на "Самсунг" показа как може да командва огромния екран, докато спокойно хапва пица на дивана. Естествено, за търсене в интернет също не му е нужно никакво дистанционно. Трябва само да изговори това, което иска да намери. Курсора пък управлява с жест.

Посетител играе на новата конзола “Кинект”, която ще бъде пусната на пазара от февруари. Цената й е 249 долара, до края на годината ще се появи и специална серия за 149 долара.
Посетител играе на новата конзола “Кинект”, която ще бъде пусната на пазара от февруари. Цената й е 249 долара, до края на годината ще се появи и специална серия за 149 долара.

Подобни телевизори LG представи още миналата година. Няколко модела вече имат т.нар. магическо дистанционно. То позволява навигация из менюто само чрез жестове с пръстите. Новите апарати вече имат вградени микрофони, които следят командите на глас. Освен това южнокорейската фирма вгради в телевизорите и 3D камери, които следят движенията на потребителя.

Новият 75-инчов телевизор на “Самсунг”.
Новият 75-инчов телевизор на “Самсунг”.

Свръхтънкият телевизор на компанията, в който са комбинирани OLED и 3D технологии, спечели наградата за най-добър апарат в Лас Вегас. Моделът 55ЕМ9600 е с екран от 55 инча (1,4 м), дебел е едва 4 мм и тежи 7,5 кг.

Джеф Кларк, вицепрезидент в “Дел”, представя първия ултрабук на компанията. Екранът е 14-инчов. Ултрабукът тежи 1,3 кг. Цената е 999 долара на базисна конфигурация.
Джеф Кларк, вицепрезидент в “Дел”, представя първия ултрабук на компанията. Екранът е 14-инчов. Ултрабукът тежи 1,3 кг. Цената е 999 долара на базисна конфигурация.

Екранът е от вида OLED. Той няма нужда от подсветка, затова е изключително тънък. Пресъздава много прецизно цветовете, контрастът при него е по-висок от този при останалите телевизори. Освен това харчи по-малко ток.

Младата дама обяснява как действа айшауър, с който може да слушате музика, докато се къпете.
СНИМКА: YOUTUBE
Младата дама обяснява как действа айшауър, с който може да слушате музика, докато се къпете. СНИМКА: YOUTUBE

Апаратът на LG се очаква да излезе на пазара през втората половина на 2012 година. Няма обявена официална цена, някои медии споменават за 5000 долара.

Гости на изложението гледат новия 55-инчов телевизор на LG, дебел едва 4 мм.
Гости на изложението гледат новия 55-инчов телевизор на LG, дебел едва 4 мм.

"Сони" също като южнокорейските си конкуренти изхвърля дистанционните. Новите телевизори на японците залагат на управление чрез глас и жестове. Освен това в тях е вграден WLAN модул, което позволява са се свържат лесно към интернет.

“Куалком” представи специално GPS устройство за домашни любимци. Джаджата се поставя на нашийника. Тя праща информация до лаптопа или айфона ви за любимеца.
“Куалком” представи специално GPS устройство за домашни любимци. Джаджата се поставя на нашийника. Тя праща информация до лаптопа или айфона ви за любимеца.

"Леново" изненада посетителите във Вегас с навлизането си сред производителите на телевизионна техника. Китайският концерн залага на собствена технология, базирана на операционната система “Андроид 4.0”.

Отсъствието на "Епъл" от изложението породи безброй слухове. От този, че 200 служители на електронния гигант са посетили Лас Вегас, за да видят с очите си какво правят конкурентите. До този, че компанията възнамерява да стъпи на пазара на телевизори.

На изложението световните компютърни компании демонстрираха общо 75 нови модела. За най-добър таблет в Лас Вегас бе определен EeePad Memo 370T на "Ейсъс". Изделието със 7-инчов дисплей доказа, че високото качество не означава непременно и висока цена. Таблетът струва 249 долара. Операционната му система е “Андроид 4.0” - Ice Cream Sandwich.

Наградата на публиката отиде при "Рейзър" за таблета "Проджект Фиона". Той ще използва новия “Уиндоус 8” на “Майкрософт”, който ще се появи на пазара тази есен. Таблетът е предназначен за геймъри, ще бъде пуснат в продажба към края на годината. Цената му се очаква да е под 1000 долара. Експертите твърдят, че "Фиона" е бъдещето на мобилния гейминг.

"Фуджицу" смая на изложението с единствения таблет в света, с който може спокойно да се гмуркате под вода.

При това за половин час на дълбочина от 1,5 м. Недостатък на "Ероус" е, че под вода не може да работите с него, тъй като тъчдисплеят му реагира на течности. Но е сигурно, че ако го изпуснете във ваната, няма да се повреди. Трябва само да го изсушите добре, преди да почнете да работите отново с него. Технически моделът не блести с иновации. Операционната му система е “Андроид 3.2”. 10,1-инчовият екран е с резолюция 1280 х 800 пиксела. "Ероус" е тънък 11,3 мм и тежи 599 грама. В Япония ще се появи по магазините още този месец.

"Тошиба" представи пет концептуални модела таблети с различна големина - от 13,3 инча до 5,1 инча. Единият от тях също е водонепроницаем. От компанията не издадоха технически подробности за бъдещите модели.

"Ейсър" показва на CES 2012 в Лас Вегас един от най-тънките ултрабуци в света. Моделът Aspire S5 е с алуминиев корпус, в най-дебелата си част достига едва 15 мм. Екранът е 13,3-инчов. Ултрабукът тежи не повече от 1,35 кг.

Батерията му има двойно по-дълъг живот, отколкото обикновените. Aspire S5 ще се появи на пазара през втората половина на 2012 година.

"Самсунг" демонстрира няколко модела от второ поколение. Дебелината на моделите от Series 9 не надвишава 14,9 мм, което е с милиметър и половина по-малко от първото поколение. Корейската фирма избягва да нарича своите модели ултрабук въпреки изключителните им габарити. Моделите му са с корпус с алуминиево покритие, което предпазва от досадните пръстови отпечатъци.

Известен проблем пред феновете на ултрабуците е сравнително високата им цена. Повечето модели варират между 1000 и 1500 долара. От "Интел" обявиха, че през тази година смятат да пуснат към 60 нови устройства, като целта е цената да падне значително.

Любителите на високите скорости вероятно биха проявили голям интерес към антирадара на компанията "Ескорт". Уредът "Паспорт iQ" струва цели 650 долара, но цената си заслужава. Той не само навреме сигнализира за радарните устройства на полицаите, но има и чудесна навигационна система. Плюс това има широк екран. Проблемът е, че в много европейски страни за разлика от САЩ антирадарите са забранени.

Маниаците на тема техника ще си паднат по друго изделие на "Ескорт". Американската фирма показа в Лас Вегас софтуер за дистанционно управление на автомобила. Чрез апликация на смартфона колата може да се отваря и да се запалва от разстояние. Софтуерът включва и GPS направляем контролер на скоростта. Нужно е само софтуерът да бъде запаметен в мобилния телефон и в бордовата електроника на колата.

"Смартмирър" пък позволява картината от навигационното устройство да бъде следена не на отделен монитор, а в единия край на огледалото за обратно виждане, при това в 3D формат. Освен това при паркиране действа като парктроник. Цената му е около 800 долара.

Компаниите "Пауърскин" и "Енерджайзър" представиха батерия, която може да издържи 15 години само с едно зареждане. Тя ще бъде вградена в мобилния телефон SpareOne. Той е изключително опростен, освен за позвъняване и приемане на разговори може да се ползва и за определяне на местоположението. Според компаниите става дума за т.нар. резервен телефон, който винаги е готов за позвъняване.

Красавица взема душ без вода

Mлада красива дама, завита само в хавлиена кърпа, събираше погледите на изложението в Лас Вегас.

Както отбелязаха медиите, щандът с хубавицата бе сред най-посетените.

Жената висеше по цял ден в душкабина, без да вземе никакъв душ. А и да искаше, нямаше как - липсваше каквато и да е връзка с водопровод. Не това обаче бе важното, а малката бяла кутия на стената на кабината - изделието айшауър.

Джаджата позволява да слушаш любимите песни, докато се къпеш. Водоустойчива е и няма начин да се развали.

Айшауър е създадена от компанията "Айдивайсис", която преди година пожъна успех с айгрил, уред за дистанционна работа с барбекюто.

Музикалната новост е пригодена за управление чрез айпод и айфон. Работи с 3 батерии, които осигуряват до 15 часа музика.

Три високоговорителя и мрежа от контролни системи осигуряват високо качество на стереозвука. Може да се управлява чрез блутут от разстояниие до 70 м.

Фирмата планира да пусне айшауър в продажба от март. Цената в САЩ ще бъде 99,99 долара.