Издръжката на живот - 537 лева, прагът на бедност - 202 лева

https://www.24chasa.bg/Article/1189785 www.24chasa.bg

В края на 2011 г. издръжката на живот е нараснала с 1% спрямо септември. Спрямо края на 2010 г., увеличението е с 4,9%, показва проучване на КНСБ.

Издръжката на живот в стойностно изражение се равнява на 536,53 лева на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2146 лева, за да покрива средните за българския стандарт разходи и да се храни съобразно калорийните норми.

На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот е нараснала с над 25 лева, а средно за 4-ри членно домакинство - с около 101 лева.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 1,5%, а в годишен план - с 5,7%. По отношение динамиката на цените на основните храни от началото на година се наблюдават разнопосочни тенденции. Ако през първите месеци на 2011 г. се регистрира значително поскъпване на захар, брашно, олио, то през второто полугодие се наблюда обратната тенденция - цените на брашното и олиото се стабилизират и дори в края на 2011 г. достигат по-ниски нива от предходната година.

При нехранителните стоки и услуги за периода октомври - декември 2011 г. е регистрирано увеличение на цените с 0,6%, а на годишна база - с 4,2%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достига 202,03 лева на 1 лице, по данни на КНСБ.

През третото тримесечие на 2011 г. общият доход плавно нараства и отчита ръст от 5% на годишна база. Така общият доход на лице от домакинство достига до 326 лева и представлява 60,7% от необходимите средства за издръжка на живота.

80% от общия доход на домакинствата се формира от работната заплата и пенсиите. Относителният дял на доходите от работна заплата в общия доход на домакинствата за едногодишен период нараства от 50,2% на 51,0%.

При пенсиите се наблюдава обратната тенденция - относителният дял на доходите от пенсии в общия доход на домакинствата намаляват от 30,5% на 29,0% за наблюдавания период.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи