Чиновници лъскат имидж с курс за 130 лева

https://www.24chasa.bg/Article/1193562 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов демонстрира познания по невербална комуникация при посрещането на президента на Бразилия Дилма Русеф. Със задържането на ръката на гостенката между дланите си той демонстрира близост и сърдечност. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Опасенията, че намаляването на платения годишен отпуск в държавната администрация ще доведе до нов отлив на желаещи да работят в нея, са силно преувеличени.

Проверка на “24 часа” показа, че задължителните обучения, на които чиновниците ще трябва да ходят вместо да отдъхват още 7 дни в годината заради извънреден труд, са леки и приятни. Според Закона за държавния служител те трябва да се извършват от Института по публична администрация. В каталога му за 2012 г. има десетки предложения за курсове и семинари, като най-дългите са 5 дни.

Особено интересна е програмата за управленски умения. Тя включва курс по стратегически мениджмънт от 24 учебни часа, които се вземат за 3 дни. Таксата е 180 лв. Преподават се основни принципи на публичния мениджмънт и доброто управление, практики за стратегическо планиране, разработване на стратегически документи и стандарти за провеждане на обществени консултации. Все неща, за които с малко труд човек може да открие информация в интернет или в Народната библиотека.

Другите курсове за директори са по превенция на корупцията и по електронно управление за ръководни кадри. И двата са по 16 часа, които се вземат за 2 дни и струват 130 лв. Участващите в тях се запознават със законите за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и за електронния документ и електронния подпис, и запознаване с добри практики.

Най-интригуващи са обученията по публичен имидж, делова етика и държавен протокол за шефове в администрацията. За първите два курса таксата е 130 лв., а лекциите продължават 16 учебни часа. Искащите да подобрят имиджа си учат вербална и невербална комуникация, принципи за общуване с медиите, с различни целеви групи и в кризисни ситуации. Желаещите да спазват деловата етика пък слушат лекции за история и психологически механизми на етичните норми. Чертаят и стратегии за справяне с морални конфликти.

Срещу 70 лв. пък държавните служители могат да минат 8-часов курс по държавен протокол. На него освен закона, регламентиращ церемониите в държавата по различни поводи, те научават как се дава визитка, отправя покана, как да се представят, сбогуват и да поддържат разговори, когато са домакини или гости на официални мероприятия.

Сред най-скъпите обучения са тези за разработване на проекти по оперативните програми, финансирани със средства от ЕС. Базов курс за тях излиза 200 лв. и е 28 учебни часа, които се вземат за 4 дни. Срещу още 100 лв. могат да се слушат 12-часови лекции за изготвяне на бюджети и отчети по тях. Тази година тръгва нов курс за ръководители и служители от централната и териториалната администрация как да анализират ползите и разходите при европейските проекти, става ясно от каталога на Института по публична администрация. Той струва 180 лв. С 20 лв. по-скъпи са специализираните обучения по различните оперативни програми, които са по 4 дни.

Повечето от курсовете се предлагат от няколко години. Сред новите в каталога на института за 2012 г. са семинарите по европейско законодателство и Шенген, които струват между 160 и 180 лв.

За служителите в държавната администрация има предвидени обучения дори за елементарни компютърни умения, за които в частния сектор дори не се отделя време, а просто се изпращат указания по имейл. Например 8 ч чиновниците ще учат как се обработват електронно подписани документи, като таксата за този курс е 90 лв. Знания за създаване на електронни таблици с Microsoft Excel пък ще се трупат цели 18 учебни часа, разпределени в 3 дни.

Само 40 учебни часа, или 5 дни, са курсовете по чуждоезиково обучение. Повечето програми са за служители, които знаят английски, френски и немски и се нуждаят от опресняване на граматиката, изучаване на специфични термини или просто разговорно представяне в различни ситуации. Таксата е 220 лв. Макар английският да се налага като основен за комуникация, единственото обучение за начинаещи е по френски. То се осъществява с помощта на Посолството на Франция у нас.

Повечето занимания се провеждат в учебния център на института в Банкя. Затова на сайта му има координати на 7 хотела в близост до него, където курсистите могат да отсядат. Нощувката в тях е между 35 и 80 лв. Тя, както и таксата за обучението се покриват от бюджета на администрацията, в която работи чиновникът.

Служителят получава командировъчни за времето на курса.

Всъщност задължителните обучения на работещите в държавната администрация не са поредната революционна идея на вицепремиера Симеон Дянков за подобряване на работата. Те са въведени с промени в Закона за държавния служител още през 2003 г. Според тях всяка година 2% от средствата за заплати в администрацията трябва да отиват за квалификация на работещите в нея. При миналия кабинет бяха организирани 225 000 обучения.

През юли 2010 г. кабинетът “Борисов” прехвърли Института по публична администрация към просветното министерство. През април следващата година институтът отново бе върнат на подчинение на МС с мотив, че така може да изпълнява стратегията за квалификация на служителите. В тазгодишния бюджет на правителствената администрация има предвидени около половин милион лева за целта. Това обаче е символична сума на фона на средствата, които институтът получава по европроекти (виж долу карето).

Ако правителството търси бърз финансов ефект, намалявайки отпуска на чиновниците за сметка на задължително обучение, такъв едва ли ще има. Чисто счетоводно полагаемите дни за отдих в държавната администрация ще намалеят, но разходите за 7-те дни, през които служителите ще се учат, вместо да почиват, ще се увеличат. Първо, защото те ще продължат да им се плаща, както и досега, когато са ги ползвали за отпуск. Второ - бюджетът ще трябва да покрива разходите им за престой и командировъчни до учебния център в Банкя, дори и самите курсове да бъдат за сметка на оперативната европейска програма за административен капацитет. Единственото успокоение за данъкоплатците е, че допълнителната квалификация на чиновниците е инвестиция в бъдещето. След няколко години те ще могат да работят с компютър и да ги обслужват по електронен път, ще владеят чужди езици и няма да харчат за външни експерти при работа с европроекти.

Според доклад за състоянието на администрацията през 2010 г. са платени 20 млн. лева за външни услуги.

С парите са наети 5503 експерти. Разходите за тях са два пъти повече от похарчените за външни консултанти през 2009 г. За сметка на това през 2010 г. не са заделяни целево средства за обучение на служители, въпреки че Законът за държавния служител предвижда задължителни курсове за новопостъпили чиновници и за такива, започващи работа на ръководна длъжност.

От 2007 новопостъпили в администрацията през 2010 г. едва 610 са преминали обучение как функционира тя. Подобно е положението и при новите шефове - 202 са завършили курс по управленски умения от 520 назначени. Похарчените средства за обучение са 2 млн. лв., или 10 пъти по-малко от дадените за външни експерти. Тогава курсове са преминали общо 27 574 души, или 38% от всички работещи в държавната администрация.

“24 часа” поиска данни от института за обучените през миналата година, но оттам обясниха, че все още нямат обобщена справка.

Може би обучените служители ще се увеличат след препоръката на правителството от тази седмица допълнителните 12 дни за извънреден труд в администрацията да се намалят до 5, както е предвидено за останалите работещи в Кодекса на труда. А оставащите 7 дни, които се полагат на чиновниците според Закона за държавния служител, да бъдат използвани за допълнителна квалификация. Още повече че вицепремиерът Симеон Дянков предлага да се въведат дни на екипа, навлезли в частния сектор като тиймбилдинг пред последните години. От стенограма на последното правителствено заседание става ясно, че той насърчава шефовете на ведомства да мислят и за въвеждане на гъвкаво работно време.

“Така например майки с деца да могат сутринта да ги заведат на градина или училище и да ги вземат по-късно. Да има един блок от време между 10 и 16 часа, където всички да са на работното си място, но извън това да има възможност някой да започва по-рано, някой да почва по-късно", обяснява Дянков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Мауро Икарди се оказа под пълния контрол на жена си Уанда Нара. Дори когато тя не е вкъщи. Сексбомбата следи всяка негова крачка чрез инсталирани в дома им камери. Блондинката може да вижда какво се случва направо на мобилния си телефон. Камерите са общо 43. "Те не са само в Милано - призна Уанда