Отличник на "Форчън" наема 1000 финансисти

https://www.24chasa.bg/Article/1197284 www.24chasa.bg

Трудовият пазар у нас постепенно се раздвижва - все повече чужди компании изнасят дейности в България, заяви Пламен Вушев, управител на електронния портал за работа jobs.bg.

Вече се търси много по-широк спектър от специалисти, а не само IT и персонал за колцентрове, които обичайно се ангажират с аутсорсинг. Така например все повече чужденци искат български специалисти за финансово-счетоводни операции. До месец у нас навлиза голяма американса компания, която е сред отличниците на бизнес списанието "Форчън", известно с годишните си класации на най-успелите световни компании, обяви Вушев. Първоначално щели да бъдат наети 200-300 финансисти и счетоводители, а до края на годината ще стигнат поне 1000.

Специалисти по човешки ресурси също могат да работят за чужди фирми от България. Друга актуална ниша за транснационална заетост е обслужването на клиенти. Аутсорсингът ще се развива и по посока на административни дейности като обработка на документи и др.

Категорични господари на пазара на наемна работна ръка у нас и през 2012 г. ще останат IT специалистите, категорични са експертите. На преден план излизат софтуер инженерите, специалистите по креативен дизайн, приложните дизайнери, хората, които могат да измислят стратегии за привличане и задържане на клиенти.

Евгений Иванов

Търговците и специалистите за работа с клиенти с 2-3 чужди езика за колцентровете остават сред най-горещите позиции. На мода излизат и владеещите норвежки, фински или шведски език като екстра към класическите английски, немски, френски и испански.
Аналитиците и статистиците сега са много ценни за големите компании - шефовете се опират все по-често на хората, които могат да установят и финансово да разчетат тенденциите, твърди Надя Василева, управляващ директор на международната фирма за подбор на персонал "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.

Колцентровете са един от най-стабилните източници за нови добре платени работни места. За тем обаче се търсят хора с по 2-3 чужди езика.

Има раздвижване и в маркетинга, като с по-добър шанс са онлайн специалистите, умеещи да работят в социални мрежи, да привличат трафик, да изследват онлайн различни факти.

Заради кризата фирмите стават все по-взискателни към персонала си. Те не могат да си позволят нови назначения и за да повишат производителността си, са принудени да правят повече с по-малко хора.

Затова все по-често се ориентират към поливалентни специалисти, които да съвместяват 3-4 длъжности.

Една от най-търсените комбинации е специалист по продажбите + маркетолог + продуктов експерт. Друго актуално съчетание е инженер - търговец, както и одитор - IT специалист. Системните администратори могат да вдигнат акциите си, ако предложат на работодателя си да се заемат с бизнес анализи или ако владеят чужд език.

Възнаграждението за съвместителството не е двойно и тройно, а се покачва минимално и така фирмата пести.

През следващите месеци фирмите ще  ценят все повече "меките умения" като отдаденост, отговорност, ангажираност, дисциплина, способност за екипна работа. Шефовете ще залагат на гъвкави кадри с критично мислене и на амбициозни, които са готови нонстоп да се усъвършенстват.

Профилът на работника се усложнява, което променя и подхода на бизнеса, твърди Василева. По-подготвените млади стават все по-претенциозни, държат да разполагат с повече лично време, имат амбицията да направят нещо свое и сами да си бъдат господари. По-възрастните пък трудно се справят с новите технологии. Затова фирмите са принудени все по-често да се доверяват просто на хора с подходяща нагласа и мотивация, като сами си ги обучават. Не случайно в последно време компаниите особено в сферата на бързооборотните стоки вече си създавали обучителни фирми и прилагали стратегия за израстване на персонала от ниското до най-високото ниво на йерархията.

Временната заетост става все по-актуална, като интересът е и от фирми, и от търсещи работа, категорични са наблюдателите на трудовия пазар. Ангажиментите са по проекти по за 2-3 месеца или за изпълнение на точно определена задача - например счетоводител се взема отвън само за нуждите на годишното приключване на фирмата, компютърен специалист се ангажира само с въвеждане на определен софтуер.

С последните поправки в Кодекса на труда, които узакониха агенциите за временна заетост, възможностите за подобен гъвкав труд се увеличават, твърдят от социалното министерство. Според Василева обаче фактът, че агенциите ще могат да подписват само временни договори с персонала, който предоставят на фирмите, ще блокира идеята. Тя дори прогнозира уволнения на хора, вече работещи на този принцип, чиито трудови договори след влизането на кодекса в сила ще трябва да се прекратят.

СПА туризмът създава постоянна заетост

Евгений Иванов е изпълнителен директор на КРИБ.

- Г-н Иванов, какви са перспективите на трудовия пазар? Какви кадри ще търси бизнесът тази година?

- Очертава се силен недостиг на специалисти в областта на високите технологии - както софтуерни, така и хардуерни. Това е трайна тенденция, която и в следващите месеци няма да се промени. Търсенето ще е интензивно и съответно заплатите - високи.
Гладът за кадри за туризма и ресторантьорството ще се засили и ще излезе от сезонната си ограниченост - СПА туризмът е целогодишен, културният също. Търсенето вече не е сезонно. Туризмът в България вече не са само ски и море. Тази тенденция ще се засилва.

Секторът на финансовите услуги също изпитва силен недостиг от работна ръка.
Това се обяснява със затягането на контрола и всеки, който извършва някаква икономическа дейност, търси добри специалисти, които да му правят отчетните документи, да му подготвят стратегиите и да му дават съвети как да инвестира.

Качествените хора за тези три услуги сега са по-важни от всякога, защото в кризата всеки лев е ценен и печалбата трябва се инвестира по възможно най-внимателния начин.

Продължават да се търсят инженери, но вече не толкова за високото строителство, а за пречистването, пътното строителство, магистралите.

Тези 4 сектора ще теглят пазара на труда тази година.

- Очаквате ли нови съкращения?

- Има елемент на оптимизация на персонала в сферата на услугите, но това е нормално. При криза натискът върху този сектор е голям, там се освобождават хора. Ако освободените успеят за 2-3 месеца ударно да се преквалифицират и да се преориентират към секторите, за които казах, че са в подем, балансът на пазара бързо ще се възстанови. Има безплатни курсове по редица европейски програми. Така че не виждам опасност да се стигне до сериозна безработица.

- Как оценявате ситуацията в България в сравнение в другите европейски държави?

- Повечето от тях са охранени и преяли, с едни застарели и затлъстели социални системи, в които държавата, кредитирайки себе си през банките, осигуряваше завиден стандарт на живот. Сега вече започват да се отърсват и да съкращават поголовно разходи, което значи намаляване на заплати. Ето, виждаме какво става в Белгия - правителството си гласувало 10-процентно повишение на доходите, докато в цялата страна режат разходи. Белгия е една от тези страни, в които средствата за заплати са много повече от това, което държавата получава като приходи. В Гърция случаят е същият. В Испания е също драматично - там безработицата е двуцифрена. Виждате какво става и в Унгария.

България е свикнала на дисциплина, преживели сме вече едно пречистване и като цяло не се харчи повече, отколкото се произвежда. Даже винаги има настрана един резерв в духа на добрата българска традиция "Бели пари за черни дни". Така че не очаквам да сме по-зле от водещите европейски страни. Дори напротив, в някои отношения
ще бъдем дори по-добре от Европа .

- Младежката безработица обаче продължава да е доста тревожна.

- Да, защото дълго време значителен брой от младите у нас бяха без нужната квалификация. Подготвените бягаха навън. В последно време обаче се наблюдава едно отрезвяване. Младите видяха, че животът в Стара Европа невинаги е това, което са мечтали. Пък и заради кризата там вече започват да гледат с по-лошо око на присъствието им. Еуфорията по следването в Германия например започва да отшумява. Германия търси начини да се освободи от завършилите там чужденци и дори започва да им плаща, за да се върнат по родните си места. А тук, в България, все още има доста добри възможности.

- Каква е прогнозата ви за възнагражденията?

- Те ще растат точно толкова, колкото се развива икономиката. Повече не може. Ценното е, че вече го проумяхме. Затова по-добре по-малко плавно, но сигурно нарастване на заплатите, отколконо скокообразно, с риск след 1 г. да стигнем до ситуация като в Гърция. Споменът от ЖанВиденовата зима с 400-500% инфлация, с пенсии по 1-2 долара и тотална загуба на парите на хората още ни държи влага и така трябва да бъде.

Още съкращения в строителството, освобождават и квалифицирани

Ситуацията в строителството е тежка, съкращенията продължават и вече дори засягат висококвалифицираните кадри, каза Иван Бойков, шеф на Строителната камара. Доста фирми били на нула още миналата година, а през 2012-а не били обявени търгове, които да променят ситуацията.

Още се търсели инженери, но с опит, но тъй като нямало достатъчно обекти, новите кадри все по-трудно се квалифицирали.

От средните кадри има глад главно за оператори на машини. Всички, които се занимават с ръчен труд и преди работеха за гражданското строителство, сега нямат шанс, категоричен е Бойков. От 2009 г. насам са освободени около 140 000 души и тенденцията се запазва, твърдят от камарата.

Особено драматично е в проектирането - без работа остават и архитекти, и конструктори, и проектанти.

Мит е, че в пътното строителство се отварят нови работни места, твърди Бойков. Най-големият спад - с около 15%, бил точно в инженерното строителство. Гражданското пък отдавна било на нулата. Намалявали и обемите по обществените поръчки в инфраструктурата.

Чуждите инвестиции намалели над 3 пъти, банките били предпазливи и не давали кредити, след като станали собственици на много жилища и сгради по необслужени кредити. Според Бойков пазарът е тотално забит и се разчита само на европейските програми, което не можело да увеличи съществено работните места.

Раздвижване в най-добрия случай се очаквало през 2013-2014 г.

Възнагражденията леко се вдигат, но това е за сметка на съкратените. Отивали си нискоквалифицираните работници и затова средната заплата в бранша нараствала. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Веселин Герев е специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършил е медицина във ВМИ - Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА 1999-2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Любовникът на фолкпевицата Софи Маринова - Тодор Давидов-Гринго, отбеляза с шумен купон излизането си на свобода, видя "България Днес". Гринго беше зад решетките заради рекет, но в края на миналата седмица беше пуснат на свобода заради примерно поведение и становище на магистратите, че се е поправил в затвора.

Плувци на фона на "Лондонската мастаба" на Kристо в река Серпентин в Хайд Парк, Лондон, Великобритания Снимка: REUTERS/Henry