Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията

https://www.24chasa.bg/Article/1197447 www.24chasa.bg

С Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, разговаря СИМА РАДКОВА

- Г-н Цветанов, какви важни срещи имахте в Германия при посещението ви с премиера?

- Срещите бяха на политическо и експертно ниво. Дискутирахме основни теми като финансовата сигурност, стабилността на района, емиграционните потоци, както и отношенията между двете страни.

Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията

Имах и много ползотворна среща в канцлерството, където се запознах в детайли около функционирането на разузнавателната система в Германия. Моделът им е много добър и мисля, че в предстоящите дискусии по темата у нас е необходимо да се вземат предвид добрите практики.

Сега има създадена междуведомствена работна група, която трябва да подготви проектозаконите, регламентиращи дейността на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Вярвам, че с новоизбрания президент, с представители от законодателната и изпълнителната власт и неправителствени организации ще бъдат обсъждани промените, за да намерим нужния консенсус с гаранции за парламентарен контрол върху службите.

- Разбрахме, че сте задържали престъпник, издирван от Германия?

- Само преди два дни задържахме Божидар Неферов в София, който е обявен с европейска заповед за арест от Германия.

Лицето е участвало в организирана престъпна група, поставяща скимиращи устройства на банкомати в Германия с цел копиране на данни от кредитни карти и последващо изготвяне на клонинги за нерегламентирано теглене на пари. Предстои екстрадицията му. Много се надявам обаче, че с този случай няма да попаднем отново в ситуацията, в която се оказахме преди десет месеца.

- Какво имате предвид?

- В началото на 2011 г. в Германия приключи разследване за подобен вид престъпление. Българският гражданин Марин Стоянов бе обвинен в източването на 270 000 евро като организатор на престъпна група. След като го арестувахме, Софийският апелативен съд промени мярката му в парична гаранция (500 лв). Мотивите на съдията бяха, че адресът му е известен, щял да се грижи за малкото си дете и съпругата си и нямало никаква опасност да се укрие. Когато обаче дойде вербална нота от Германия с възмущение за промяна на мярката му, този човек изчезна и досега е в неизвестност. По всяка вероятност сега се намира някъде по света и отново извършва престъпления.

Подобни съдии уронват престижа на съдебната система, която трябва да бъде ръководена единствено от върховенството на закона и да гарантира демократичните устои на държавата и ЕС. За голямо съжаление обаче има съдии, които не се ръководят от тези принципи. Интересно е поведението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Разбра се наскоро, че всъщност съдия Тодорова е забавила над 50 дела, а тя бе основната движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания.

Ще дам пример със забавянето на мотивите за едно от делата - на Васил Маникатов, с повече от 2 години и половина. Маникатов е емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа. Знаете, че той има и европейска заповед от Гърция за арест. Да припомним, че именно Маникатов е човекът, работил съвместно с Огнян Атанасов, който преди близо 2 г. организира трафика на 70 кг хероин, предназначен за Испания. В дома му пък бяха намерени 100 симкарти и над 50 телефона, а на основните адреси бяха иззети над 400 000 лв.

Точно този съдия, който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство в професионален план.

Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност. Това внушава липсата на справедливост, която обществото очаква. Затова съм си позволявал по-остри изказвания с конкретни примери. Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР, а всъщност те са хората, които трябва да гарантират справедливост и принципи в интерес на обществото и държавността.

- Не смятате ли, че някои критики на Съюза на съдиите са справедливи?

- Не твърдя, че сме безгрешни, но смятам, че когато един човек не е видял какво има в неговия двор, няма моралните качества да дава оценка на друга институция.

Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната. С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система.

Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него. Още веднъж искам да се извиня, ако редовите съдии са се засегнали, но всичко, което съм коментирал, е по конкретни случаи. Сега давам пример с председателя на Съюза на съдиите г-жа Мирослава Тодорова.

- Въпреки това има много обвинения към МВР и по случаи, които не са влезли в съда. Какви според вас са грешките при разследване на убийството на Мирослава?

- Колегите свършиха огромен обем работа по това убийство и успяха да го разкрият. За голямо съжаление Мирослава бе намерена заровена в покрайнините на Перник. Това, което отчитаме като слабост, е, че се допусна предоверяване към Стойчо.

Той съдейства на разследването с подробно описание на случилото се и посочи мястото, където е била заровена жертвата. Колегите обаче подцениха ситуацията, което доведе до неговото самоубийство. По случая е образувано следствено дело за изясняване на всички обстоятелства. На мястото е имало поемни лица, които са преки свидетели.

Има и слабост в начина на работа на ръководителя на звеното на БОП в Перник.

Затова е назначено дисциплинарно производство. Когато приключи, ще оповестим резултатите.

Оценката, която даде сестрата на Мирослава, е към него конкретно, а не към директора на РДВР-Перник, и представителите на ГДБОП-София.

- Как всъщност стигнахте до Марио Любенов-Заека и Стойчо Стоев-Чочо?

- Очерта се кръг от приятели и роднини от около 60 човека, които бяха близки на Мирослава. Колегите започнаха работа, като използваха и профила на предполагаемия извършител, изготвен от психолозите на МВР. От всичко, което имахме като кореспонденция между извършителите и близките на жертвата, изведохме по-тесен кръг от заподозрени.

Необходимо бе да се детайлизира всичко, което се е случило преди отвличането, до момента на престъплението и разкриването му. Така стигнахме до Стойчо, който направи пълни самопризнания. Той е посочил в подробности за действията на неговия съучастник Марио Любенов.

- Пред съдия ли бе разпитан Стоев?

- Всички процесуални действия са били под прякото наблюдение на окръжния прокурор на Перник и прокурор от Върховната касационна прокуратура.

- Стоев имал ли е разрешително за оръжие?

- Да, издадено е от полицията в Перник, където в момента също е назначена проверка.

- Сега обаче Стойчо го няма, имате ли и други доказателства срещу Заека освен неговите показания?

- В публичното пространство много се изговори, и то все неверни неща, от хора, които са чули-недочули или тенденциозно интерпретират изказванията на колегите извън определения контекст. В момента все пак сме в началния етап на разследването и не бих искал да говоря конкретно. Имаше много свободни съчинения, включително че Стойчо се е самоубил с оръжие на полицаи - отдавам ги на хора, които искат да опетнят дейността на МВР.

- Кога и как Марио Любенов е заплашвал дете?

- В момента не искам да влизам в детайли за Марио и неговите действия и изказванията ми да влияят на назначената му експертиза.

Психиатрите са тези, които трябва да преценят. Вярвам в професионализма им. Все пак трябва да им дадем възможност да работят в нормални условия и да направят необходимите изследвания, които да доведат до обективното и справедливо заключение.

- Работите ли по версията за трети замесен в убийството?

- Полицията заедно с прокуратурата се стреми да събира и допълнителна информация и доказателства, свързани със случая.

Към настоящия момент не можем да твърдим, че има трети замесен.

Проверяваме цялото обкръжение на всички заподозрени лица, но това е процес, който в момента не е приключил.

- Колко човека минаха на детектора на лъжата?

- За събеседване са викани много хора. На полиграфско изследване обаче естествено е да не минат всички, а само тези, за които се предполага, че биха могли да имат съпричастност. Това не са повече от 15 човека.

- Между тях има ли роднини на Мирослава?

- Нека да не конкретизираме. Направили сме всичко необходимо, за да разкрием престъплението, и продължаваме да работим.

- По случая използвани ли са СРС-та?

- Да, използвани са, това е част от допълнителния ни инструментариум.

- Защо се твърдеше, че Мирослава е извън страната?

- В началния етап имаше изведени няколко версии, една от които беше и тази. Невинаги може да се дискутира в медиите пълният обем от оперативна информация, която се събира. Ние приложихме тактиката, която бе при групата на Наглите. Тогава около месец преди разкриването им не коментирахме никаква информация.

- Защо точно Мирослава, само защото е най-лесната жертва ли, или има и друга причина?

- Мотивът на похитителите е бил да вземат откуп за лице, което е било близко до човек с финансови възможности. Освен това те са искали да е лесна жертва, така Мирослава става обект. Било е обсъждано да похитят брата на Борислав, но са се отказали поради факта, че може да окаже по-сериозна съпротива.

- А семейството на Борислав имало ли е желание да плати парите?

- В случая това не е от съществено значение.

ВИЗИТКА

Роден на 8 април 1965 г. в София

Дипломиран магистър от Националната спортна академия в София. Завършил е и следдипломна квалификация, специалност "Право", в УНСС

През 1987 г. започва работа в МВР като специалист, после става главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР. През 2005 г. е заместник-кмет по сигурността, координацията и контрола в Столичната община

Избран е за шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ за Избори 2011

Женен, с 3 деца

  • Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

    Дебатите за субсидията – спор между глухи и слепи

    Споровете за субсидиите, които видяхме на пленарното заседание на 45-ото народно събрание, създадоха усещането, че т. нар. дебат се води между глухи и кьорави.  ИТН се тръшнаха да въведат намаляване на субсидията на партиите на 1 лв., позовавайки се на резултатите от референдума от 2016 г. Но някак си подминаваха факта
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си