Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията

https://www.24chasa.bg/Article/1197447 www.24chasa.bg

С Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, разговаря СИМА РАДКОВА

- Г-н Цветанов, какви важни срещи имахте в Германия при посещението ви с премиера?

- Срещите бяха на политическо и експертно ниво. Дискутирахме основни теми като финансовата сигурност, стабилността на района, емиграционните потоци, както и отношенията между двете страни.

Шефката на съюза на съдиите бави дело срещу наркомафията

Имах и много ползотворна среща в канцлерството, където се запознах в детайли около функционирането на разузнавателната система в Германия. Моделът им е много добър и мисля, че в предстоящите дискусии по темата у нас е необходимо да се вземат предвид добрите практики.

Сега има създадена междуведомствена работна група, която трябва да подготви проектозаконите, регламентиращи дейността на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Вярвам, че с новоизбрания президент, с представители от законодателната и изпълнителната власт и неправителствени организации ще бъдат обсъждани промените, за да намерим нужния консенсус с гаранции за парламентарен контрол върху службите.

- Разбрахме, че сте задържали престъпник, издирван от Германия?

- Само преди два дни задържахме Божидар Неферов в София, който е обявен с европейска заповед за арест от Германия.

Лицето е участвало в организирана престъпна група, поставяща скимиращи устройства на банкомати в Германия с цел копиране на данни от кредитни карти и последващо изготвяне на клонинги за нерегламентирано теглене на пари. Предстои екстрадицията му. Много се надявам обаче, че с този случай няма да попаднем отново в ситуацията, в която се оказахме преди десет месеца.

- Какво имате предвид?

- В началото на 2011 г. в Германия приключи разследване за подобен вид престъпление. Българският гражданин Марин Стоянов бе обвинен в източването на 270 000 евро като организатор на престъпна група. След като го арестувахме, Софийският апелативен съд промени мярката му в парична гаранция (500 лв). Мотивите на съдията бяха, че адресът му е известен, щял да се грижи за малкото си дете и съпругата си и нямало никаква опасност да се укрие. Когато обаче дойде вербална нота от Германия с възмущение за промяна на мярката му, този човек изчезна и досега е в неизвестност. По всяка вероятност сега се намира някъде по света и отново извършва престъпления.

Подобни съдии уронват престижа на съдебната система, която трябва да бъде ръководена единствено от върховенството на закона и да гарантира демократичните устои на държавата и ЕС. За голямо съжаление обаче има съдии, които не се ръководят от тези принципи. Интересно е поведението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Разбра се наскоро, че всъщност съдия Тодорова е забавила над 50 дела, а тя бе основната движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания.

Ще дам пример със забавянето на мотивите за едно от делата - на Васил Маникатов, с повече от 2 години и половина. Маникатов е емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа. Знаете, че той има и европейска заповед от Гърция за арест. Да припомним, че именно Маникатов е човекът, работил съвместно с Огнян Атанасов, който преди близо 2 г. организира трафика на 70 кг хероин, предназначен за Испания. В дома му пък бяха намерени 100 симкарти и над 50 телефона, а на основните адреси бяха иззети над 400 000 лв.

Точно този съдия, който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство в професионален план.

Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност. Това внушава липсата на справедливост, която обществото очаква. Затова съм си позволявал по-остри изказвания с конкретни примери. Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР, а всъщност те са хората, които трябва да гарантират справедливост и принципи в интерес на обществото и държавността.

- Не смятате ли, че някои критики на Съюза на съдиите са справедливи?

- Не твърдя, че сме безгрешни, но смятам, че когато един човек не е видял какво има в неговия двор, няма моралните качества да дава оценка на друга институция.

Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната. С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система.

Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него. Още веднъж искам да се извиня, ако редовите съдии са се засегнали, но всичко, което съм коментирал, е по конкретни случаи. Сега давам пример с председателя на Съюза на съдиите г-жа Мирослава Тодорова.

- Въпреки това има много обвинения към МВР и по случаи, които не са влезли в съда. Какви според вас са грешките при разследване на убийството на Мирослава?

- Колегите свършиха огромен обем работа по това убийство и успяха да го разкрият. За голямо съжаление Мирослава бе намерена заровена в покрайнините на Перник. Това, което отчитаме като слабост, е, че се допусна предоверяване към Стойчо.

Той съдейства на разследването с подробно описание на случилото се и посочи мястото, където е била заровена жертвата. Колегите обаче подцениха ситуацията, което доведе до неговото самоубийство. По случая е образувано следствено дело за изясняване на всички обстоятелства. На мястото е имало поемни лица, които са преки свидетели.

Има и слабост в начина на работа на ръководителя на звеното на БОП в Перник.

Затова е назначено дисциплинарно производство. Когато приключи, ще оповестим резултатите.

Оценката, която даде сестрата на Мирослава, е към него конкретно, а не към директора на РДВР-Перник, и представителите на ГДБОП-София.

- Как всъщност стигнахте до Марио Любенов-Заека и Стойчо Стоев-Чочо?

- Очерта се кръг от приятели и роднини от около 60 човека, които бяха близки на Мирослава. Колегите започнаха работа, като използваха и профила на предполагаемия извършител, изготвен от психолозите на МВР. От всичко, което имахме като кореспонденция между извършителите и близките на жертвата, изведохме по-тесен кръг от заподозрени.

Необходимо бе да се детайлизира всичко, което се е случило преди отвличането, до момента на престъплението и разкриването му. Така стигнахме до Стойчо, който направи пълни самопризнания. Той е посочил в подробности за действията на неговия съучастник Марио Любенов.

- Пред съдия ли бе разпитан Стоев?

- Всички процесуални действия са били под прякото наблюдение на окръжния прокурор на Перник и прокурор от Върховната касационна прокуратура.

- Стоев имал ли е разрешително за оръжие?

- Да, издадено е от полицията в Перник, където в момента също е назначена проверка.

- Сега обаче Стойчо го няма, имате ли и други доказателства срещу Заека освен неговите показания?

- В публичното пространство много се изговори, и то все неверни неща, от хора, които са чули-недочули или тенденциозно интерпретират изказванията на колегите извън определения контекст. В момента все пак сме в началния етап на разследването и не бих искал да говоря конкретно. Имаше много свободни съчинения, включително че Стойчо се е самоубил с оръжие на полицаи - отдавам ги на хора, които искат да опетнят дейността на МВР.

- Кога и как Марио Любенов е заплашвал дете?

- В момента не искам да влизам в детайли за Марио и неговите действия и изказванията ми да влияят на назначената му експертиза.

Психиатрите са тези, които трябва да преценят. Вярвам в професионализма им. Все пак трябва да им дадем възможност да работят в нормални условия и да направят необходимите изследвания, които да доведат до обективното и справедливо заключение.

- Работите ли по версията за трети замесен в убийството?

- Полицията заедно с прокуратурата се стреми да събира и допълнителна информация и доказателства, свързани със случая.

Към настоящия момент не можем да твърдим, че има трети замесен.

Проверяваме цялото обкръжение на всички заподозрени лица, но това е процес, който в момента не е приключил.

- Колко човека минаха на детектора на лъжата?

- За събеседване са викани много хора. На полиграфско изследване обаче естествено е да не минат всички, а само тези, за които се предполага, че биха могли да имат съпричастност. Това не са повече от 15 човека.

- Между тях има ли роднини на Мирослава?

- Нека да не конкретизираме. Направили сме всичко необходимо, за да разкрием престъплението, и продължаваме да работим.

- По случая използвани ли са СРС-та?

- Да, използвани са, това е част от допълнителния ни инструментариум.

- Защо се твърдеше, че Мирослава е извън страната?

- В началния етап имаше изведени няколко версии, една от които беше и тази. Невинаги може да се дискутира в медиите пълният обем от оперативна информация, която се събира. Ние приложихме тактиката, която бе при групата на Наглите. Тогава около месец преди разкриването им не коментирахме никаква информация.

- Защо точно Мирослава, само защото е най-лесната жертва ли, или има и друга причина?

- Мотивът на похитителите е бил да вземат откуп за лице, което е било близко до човек с финансови възможности. Освен това те са искали да е лесна жертва, така Мирослава става обект. Било е обсъждано да похитят брата на Борислав, но са се отказали поради факта, че може да окаже по-сериозна съпротива.

- А семейството на Борислав имало ли е желание да плати парите?

- В случая това не е от съществено значение.

ВИЗИТКА

Роден на 8 април 1965 г. в София

Дипломиран магистър от Националната спортна академия в София. Завършил е и следдипломна квалификация, специалност "Право", в УНСС

През 1987 г. започва работа в МВР като специалист, после става главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР. През 2005 г. е заместник-кмет по сигурността, координацията и контрола в Столичната община

Избран е за шеф на националния предизборен щаб на ГЕРБ за Избори 2011

Женен, с 3 деца

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо