Комбинаторите плашили митничар и годеницата му

https://www.24chasa.bg/Article/1198077 www.24chasa.bg
Вратата на склада, от който обирджиите задигнали плячката си. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

"Хайде, братле, не се притеснявай. Всичко съм организирал. Само трябва да ми дадеш и четвъртата цифра."

Така един от бандата на Комбинаторите, обвинена за обира на близо 390 кг злато, сребро и бижута от аерогара София, навивал митничар да му даде кода за достъп до склад с ценности на летище София.

Камен Георгиев се дръпнал: “Абсурд, ще си загубя работата.”

След 20-ина срещи обаче склонил да помогне, признал той при разпит пред съдия. Позволил да се направи отпечатък в кутийка с пластилин от ключ на каса, пълна със злато и сребро. Пред полицията обяснил, че го направил, защото бил заплашван и притеснен за себе си и годеницата си.

Свободното движение на автомобили в района на склада вече е значително ограничено. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Митничарят е един от тримата ключови свидетели на прокуратурата. Въз основа на техните показания преди година и три месеца се стига до обвинения срещу петима души. Делото обаче още не може да влезе в съда заради забавени поръчки за помощ в разследването от чужбина.

На 18 октомври 2010 г. митническият склад осъмна с дупка в стената.

При обира на 17 срещу 18 октомври 2010 г. изчезват 369 кг сребърна сплав, 1,845 кг платина, близо 16 кг златни и сребърни бижута. По-голямата част от тях са внесени във вид на суровина от фирма в град Раковски, но са конфискувани при опит за износ за Турция. Изчезват и 480 ръчни швейцарски часовници, иззети още през 1993 г. на софийското летище от италианския бизнесмен Андрея Века.

Полицаи водят двама от петимата уличени за обира в съда. Вече четирима са на свобода, а Сашо Пандиза е под домашен арест.

Митницата олеква с ценности за общо над 600 000 лв., показва последната оценителна експертиза. Намерена е само част от среброто - близо 175 кг във вид на гранули, което според експерти струва около 217 000 лв.

Останалото от плячката е изнесено в куфари, сакове и кашони, скрити в камион "Скания", който на третия ден след обира минава границата ни с Гърция. Разследващите обаче разполагат със снимки, правени още когато златото, среброто и бижутата са приети за съхранение в склада като веществени доказателства по дела.

Нашите власти пратили молба до Гърция да бъдат издирени, разпитани и обискирани между 20 и 28 българи, които имат имоти в Гърция и са близки или познати на уличените у нас. Отговор обаче няма.

След като задържаните за обира прекараха месеци по арестите, сега трима от тях - Георги Николов-Генерала, Славчо Спасов - Цайса и Явор Гергов са на свобода срещу гаранции.

Александър Митков-Пандиза излезе последен въпреки жалбите, че страда от диабет и хипертония. Под домашен арест е в жилището си в кв. Стрелбище.

Петият разследван - Васил Даскалов - Ченето още през ноември 2010 г. е пуснат от съда срещу подписка с мотива, че срещу него "няма нито едно писмено, гласно или веществено доказателство, което да го свързва с останалите обвиняеми".

Очаква се обвиненията и срещу останалите да бъдат прецизирани, а на финала дори променени за приготовление към кражба и вещно укривателство.

Обирът е планиран два месеца преди удара, който лъсва на 18 октомври 2010г., разказват криминалисти. Комбинаторите старателно проучват каква е охраната и пропускателният режим в склада.

Научават, че камерите не работят, охраната е преодолима, стените са от дунапрен и картон, на места е сложена телена мрежа. Достъп до склада, в който се съхраняват стоки, отнети в полза на държавата, имат шестима. По-ценните неща се пазят в две каси.

При подготовката на обира още от края на август двама от групата на Комбинаторите се навъртат около склада, подпитват и оглеждат под предлог, че трябва да освободят пратка с цигари. Веднъж единият, като вижда златото, възкликва: "Точно това търся, а то е пред очите ми.

Поглежда любопитно към клавиатурата вдясно от вратата на входа и признава на склададжията, че знае "три от цифрите на тоя код, които са 3, 4 и 5". Постепенно почва да го притиска за информация, разказва митничарят пред полицай и магистрат. Пита за 4-тата цифра от кода.

"Знаем къде живееш. Познаваме жена ти", предупреждава човекът на Комбинаторите. На две от срещите донася кутийка с добре загладен пластилин и иска да направи отпечатък от ключ. Стига се до заплахи, че ако митничарят не му съдейства, ще намери начин да го злепостави пред полицията и митниците, така че "най-малкото да го уволнят".

Свидетелят твърди, че му било дадено да разбере, че може да бъде пребит на улицата. Понякога вечер между 18 и 20,30 ч мъж с червен ситроен дебнел пред фризьорския салон, в който работи годеницата на митническия служител. Прикривал се в ниша и присветвал с фаровете.

Веднъж се приближила до Камен и му казал: "Нали виждаш, че и годеницата ти е хубава, и фризьорският салон е хубав.

Помисли си какво може да стане и с тебе".

Първоначалната версия, че на митничаря са обещани пари, не е доказана. Той разпознава двама от обвинените и сочи, че преди обира единият е правил снимки с фотоапарат в склада.

Този свидетел е разпитван 4-5 пъти. При първите три срещи твърди, че нищо не знае. Едва на 4-ия или 5-ия път разказва за ключа и кода, твърдят адвокати. Според тях показанията му са противоречиви и показват, че е съпричастен към деянието. Въпреки това незнайно защо не е обвиняем, недоволни са адвокатите. За тях митничарят е имал избор - да предупреди колегите си да сменят шифъра. Разследващи обаче смятат, че се е въздържал да го стори, за да си няма неприятности със закона.

Кодът е лесен - от четири цифри в две комбинации. Част от клавишите са изтъркани и е лесно, ако знаеш 3 цифри, да се досетиш за четвъртата, обясни полицай.

В нощта на удара крадците минават през задна врата, после по коридор, пробиват дупка в стена на място, на което няма стелаж, късат мрежата и влизат в склада. Носят оксижен. Измъкват чувалите с плячката, без никой да ги усети, и ги качват на "Пежо Партнер".

По-късно отпечатъци, косми или ДНК следи от обирджиите не са открити. (Виж карето долу.) Това затруднява криминалистите да докажат кой от обвиняемите е пряк извършител и колко точно са крадците, влезли в склада. Не е изключено да е имало и участници, които отдавна са се покрили.

Според наш източник обирът е разкрит, след като до полицаите достига оперативна информация, че митничар се кани да напусне страната и да избяга в ЮАР.

Започват разпити и тестове с детектор на лъжата на служители на летището и техни познати.

По свои канали полицаите стигат до собственика на камиона Петър Николов - Бонифорти, с който част от златото е изнесено в чужбина.

Бонифорти се съгласява да свидетелства. Разказва, че след кражбата при него в база в село Продановци с фолксваген отиват трима души. Двама не крият, че в дрехите си имат пистолети. Казват му, че трябва да се закара нещо до Гърция.

С единия собственикът на камиона се познава от години покрай покупко-продажба на кола на лизинг. Когато Бонифорти пита какво има в куфарите, онзи казва: "Ти вестници не четеш ли, не гледаш ли телевизия?".

По-късно шофьорът на тира заявява в полицията, че не е имал представа какво прекарва.

Направило му впечатление обаче, че куфарите и запечатаните с тиксо кашони и чували са много тежки. При товаренето напипал нещо, което приличало на плочки и сачми.

На път за Гърция камионът "Скания" е "ескортиран" от мерцедес, в който пътуват двама мъже. Стоката е предадена на други на паркинг на 31 км от Солун. До днес не е открита. Една от версиите е, че среброто е прибрано в къщата на нашенец, издирван в Гърция.

"Нямаме отговор от тамошните власти, може би не са успели да намерят нищо. Вероятно златото и среброто са били временно в някой имот и вече са препродадени", смятат криминалисти.

Другата част от плячката е скрита в Бели Искър при Симеон Симеонов. Той се усъмнява, че среброто може да е крадено, докато гледа новини по телевизията. Уплашен, че могат да стигнат до него, кара чувалите край ветроходната база на яз. "Искър". Полицаите се появяват малко преди имането да отиде във водата.

Откриват 4 чувала и два кашона със 175 кг благородни метали - част от тях на брега, а останалите в автомобил.

Двама от четиримата уличени за обира твърдят, че имат алиби.

Генерала е записан и със спецразузнавателни средства, които са включени през ноември, но според запознати засечените разговори не го уличават пряко, тъй като в тях не се говори за имена и суми.

Затегнаха контрола с камери и пароли

Контролът на митница Аерогара е затегнат след обира, установи проверка на "24 часа".

Полицаи и митничари по сигурността разработили специален план с варианти за защита. Част от мерките са тайни, за да не бъдат "пробити".

Видимо е монтирането на допълнителни камери за 24-часово наблюдение на ключови точки. Снимките са забранени, а достъп до схемата за движение имат определени служители. Монтиран е СОТ с нови камери за следене на входовете и изходите. Бариерата не се вдига пред коли, които не са в списъците за достъп. Всички пароли от сейфове и компютри са сменени, а нов софтуер автоматично подава сигнал при ползване на определена парола и се сверява с данни от дневниците. (24часа)

Прикрили следите в склада с алкохол

Обирджиите опитали да прикрият удара си, като полели пода на склада с алкохол.

При огледите криминалистите открили 5 бутилки, три от които от спиртни напитки. Те били дадени за биологична експертиза, но следи от крадците по тях не са открити.

Няма отпечатъци и по катинар с ключ и найлонови торби, иззети от полицията.

При претърсване в жилището на Ченето са открити монети, ръчни часовници от марките "Омега", "Пиер Карден", "Сейко", "Акурате" и "Комодор", златни гривни, пръстен и обеци. Няма доказателства вещите да са от склада и Ченето да е съпричастен към обира, произнасят се съдии, след като се запознават с разследването. Оказва се,че иззетите бижута са на жена му.

Един от проблемите по делото е, че в склада не е водена ясна отчетност.

"Липсват документи и декларации за това какво е вкарано в склада и какво е изкарано", коментира Стефан Анев, адвокат по делото. (24часа)

Трима вадят алиби, Генерала играл футбол

"От 1 години не съм стъпвал в Гърция", заявил пред съдия Явор Гергов. Той и Славчо Цайса са заподозрени, че с мерцедес са ескортирали товара със злато до южната ни съседка. Двамата обаче твърдят, че имат алиби, което се потвърждава от техни близки.

Гергов е задържан на 13 ноември 2010 г. По искане на адвокатите му, за да се установи къде е бил по време на обира, на 11 февруари 2011 г. е разпитан свидетелят Димитър Павлов и майката на Явор Стефка.

От разказите им ставало ясно, че той не е бил на летището на 17 и 18 октомври. Според магистрати обаче засега версията, че е присъствал на предаването на куфарите и чувалите в село Продановци, не е опровергана.

"Показанията трябва да бъдат преценени внимателно, особено дадените от майката, доколкото роднинската връзка предпоставя заинтересованост от изхода на делото", смятат съдии, заседавали по искане за промяна на мярката за неотклонение на Гергов. Нямало обаче доказателства, които да поставят под съмнение думите на другия свидетел Павлов.

Георги Николов - Генерала пък обяснил при разпит, че по време на обира на 17 октомври е играл футбол с по-големия си син и двама познати от квартала, които потвърдили думите му.

Сашо Пандиза също дал своя версия за случилото се, като отрекъл да е участвал в кражбата. "Съжалявам за всичко, в което съм въвлечен по някакъв начин", казал той. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в