Връщаме се към черния списък на пиратските държави

https://www.24chasa.bg/Article/1198591 www.24chasa.bg
Съдия Петър Петров

С Петър Петров, съдия в районен съд в Димитровград, разговаря НИКОЛАЙ ГРУДЕВ: 

- Съдия Петров, трудът ви "Престъпления срещу интелектуалната собственост" в съавторство с колегата ви Пламен Дацов е с впечатляващ обем. Това означава ли, че и проблемите в сферата са толкова обемни. В коя част от обществения живот са най-тежки?

- Проблеми има във всяка сфера на интелектуалната собственост, която е развита в България. Тя включва в себе си патенти, промишлен дизайн, търговска информация, авторско право, търговски марки и други елементи.

Тъй като в България най-сериозен граждански и икономически оборот е на търговските марки и на правата на авторите, точно там е съсредоточен и най-големият дял от нарушаването на правата.

В същото време у нас няма нито един осъден за нарушаване на авторски права например чрез торенти, няма и нито едно гражданско дело за спиране на торент - сайт.

Има два обвинителни акта, които са ми известни - срещу шефа на "Замунда" и шефа на "Арена". Това е сферата, в която търпим най-много критики в международен план. В Румъния има постановени присъди и спрени торент сайтове, в Русия има.

- Тезата на собствениците на тези сайтове е, че те само правят възможна връзката между потребители.

- Има едно дълбоко неразбиране сред хората какво точно става при споделянето на файлове.

Ето ви един пример: филмът Love@net не беше пуснат на широк екран, а бе качен направо онлайн преди премиера, на стрийминг платформа. На втория ден лентата бе качена в "Арена".

В книгата цитирам и друг интересен пример около последната част на филма "Хари Потър". Става дума за брутално пиратско копие, заснето в кино зала в деня на световната премиера и качено в наши два торент сайта същия ден. През следващите 48 часа филмът е бил свален 27 000 пъти.

Е, какъв да е тогава интересът на "Александра филмс" да инвестира? В САЩ една госпожа сваля 24 песни без разрешение на носителите на авторски права. Решението на тамошния съд съвсем отскоро е по 70 000 долара на песен, или общо 1 680 000 долара.

- Как България би могла да спре обаче торент сайт, който не е регистриран у нас и чиито сървъри са в чужбина?

- Вижте, аз съм практик. В световен план и в момента няма категорично решение дали самият сайт осъществява нарушение. Образно казано, торент - сайтът е само класификаторът на една библиотека, без книгите вътре. При една организирана операция обаче, с която се атакуват организаторите и лицата, които качват пиратско съдържание е възможно самият сайт да спре.

- Тоест проблемът е в т. нар. ъплоудери?

- Да, пак ще ви дам пример: един-единствен човек качва 75% от сериалите в "Арена". А общо 3-ма качват 85% от тях. Миналата седмица спряха P2P.bg. Там са същите неща, оказва се, че от 2600 филма 10 души качват 50% от продукцията.Общо около 0,03% от регистрираните потребители зареждат продукция.

- Добре, обаче да обърнем нещата: аз качвам една freeware или shareware програмка, която се оказва много ценна. Започва масово да се сваля, трафикът ми скача на терабайти и в един момент ГДБОП започва да ме следи.

- Това е много хубав и важен въпрос и с него много се спекулира, но трябва да се прави разлика между нарушение и престъпление. Когато ти се възползваш от хвърлените на земята ябълки, не си толкова опасен. За разлика от този, който ги хвърля - той е таргетът, той е целта. Когато го прави от България, той е подвластен на нашето законодателство независимо дали сървърът е в Холандия, или САЩ например.

Това е суперъплоудерът, както аз го наричам. В повечето случаи такива са и администраторите на сайтовете.

Но и когато става дума за програми с авторски права, теглещият също е в нарушение.

Но там репресията е другаде - граждански дела. Ако решат “Майкрософт” да ви съдят, да ви съдят, не бива прокуратурата да се занимава с глупости.

- На представянето на книгата прогнозирахте, че тази година ще има осъдителни присъди срещу тези суперъплоудъри или поне обвинителни актове.

- Трябва да има. Цари дух на липса на кооперация между правораздавателна, правоохранителна и законодателна система.

Няма политическа воля. Тезата, че милионите потребители на торент сайтовете са и гласоподаватели, не е само моя.

По принцип и в Щатите държавата не желае да повдига наказателни обвинение срещу крайните даунлоудъри. Не е обществено приемливо да съдиш 700 хил. души примерно.

По-лошото е, че държавата ни дава на торент - сайтовете привилигировано положение да диктуват условията. Интернет - доставчиците имат интерес от тези сайтове, тъй като 70% от трафика се генерира от тях. Медиите също са интернет - доставчици, а вие в момента имате страхотно лоби.

В цивилизования свят има паритет между носители на авторски права и доставчици на интернет - съдържание. Стигат до джентълменски споразумения - миналата година има такива в Белгия, Австралия и САЩ.

Торент сайтът официално печели само от реклама. Антония Първанова си направи цялата кампания за евродепутат на "Замунда" и на "Арена".

- Много отдавна ние бяхме изключени от списъка на пиратсктите държави на САЩ и ЕС. Не влизате ли в противоречие с досега казаното?

- За да станем членове на ЕС, наистина трябваше да излезем от черния списък. Това стана през 2006 г. Тогава ЕК прие, че имаме закон. С него обаче до днес няма ефективни резултати и отново вървим към този списък по отношение на авторските права.

А вече по отношение на областта на марката има много сериозни сигнали от края на миналата година и едно много остро писмо на ЕК до България за противоречива съдебна практика, свързана с търговската марка.

Холандският съд не признава българско съдебно тълкователно решение за т. нар. паралелен внос на уиски в случая. Значи те има за какво да са ни противници за Шенген.

- В Димитровград сме, където местния Неделен пазар генерира масови нарушения на търговската марка.

- За последните 3 г. съм гледал средно по 10 дела на година за нарушение на правата на носители на търговска марка. Почти всички са завършили с осъдителни присъди. Има напредък.

Но системата е сбъркана. Съдебната и прокурорската ни практика по отношение на търговската марка е крайно разнопосочна.

В Поморие да продаваш стоки е престъпление, а на 10 км в Несебър - не е. Цитирам съдебна практика. Не е ли страшно?

- Г-н Петров, нашето интервю обект ли е на авторски права? Защото и от нас много крадат?

- Не, обаче статията ще бъде. Сериозно е. Ако вие го качите в интернет преди да бъде отпечатано, може да грейне още в 5 сайта.

ВИЗИТКА

Съдия Петър Петров е роден през 1969 г. Завършва право във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" през 1996 г.

От 1998 г. е съдия в Димитровград. Постоянен преподавател в Националния институт по правосъдие от 2010 г.

Заедно с колегата си от Софийския апелативен съд Пламен Дацов по Коледа презентираха юридическата студия "Престъпления против интелектуалната собственост".