24-годишен “Ягуар” преследва Дариткова

https://www.24chasa.bg/Article/1198723 www.24chasa.bg
Ягуар е накипрен заради сватбата на депутата от ГЕРБ Недялко Славов. СНИМКИ: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ И АРХИВ

Този “Ягуар” само проблеми ми създава още от купуването му. Нищо особено не е, само името му е стряскащо. Автомобилът е на 24 г. и струва 1300 евро. Чудя се как някои го оцениха за над 200 хил. евро, обяснява депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова-Проданова, зам.-председател на комисията по здравеопазване.

Когато е подавала декларация за имотното си състояние, тя пропуснала да отбележи покупката на колата от съпруга й Никола Проданов. Така името й попадна в списъка от 167 политици и магистрати, за които Сметната палата обяви, че не са подали пълна и достоверна информация за имуществото си пред публичния регистър за 2011 г.

“Не съм я карала тази кола. Возих се веднъж - беше, когато съпругът ми я купи и искаше да ми я покаже”, разказва Дариткова. “Тогава се скарахме с Никола. Не я харесах и го помолих да я върне - още не беше регистрирана. Той обаче не ме послуша”, усмихва се тя.

Даниела Дариткова
Даниела Дариткова

Черният “Ягуар”, модел ХJ 40 Suveren, е произведен през 1988 г. Има 6 цилиндъра и е близо 4000 кубика.

Дариткова с форда си, който купила на лизинг и изплащала с доходите си като джипи.
Дариткова с форда си, който купила на лизинг и изплащала с доходите си като джипи.

“Харчи по 12 л на 100 км, въпреки че е тежка и мощна машина”, хвали я съпругът. Той се влюбил в марката, когато бил в Англия. Признава, че е търсил запазен и евтин Suveren в продължение на 5-6 г. В Пампорово се запознал с един германец от Кьолн, от дума на дума я спазарили.

Семейството на моторната си шейна към чайната до тв кулата на Снежанка
Семейството на моторната си шейна към чайната до тв кулата на Снежанка

“Разбрахме се при следващото му идване в Родопите да му я платя. Така стана моя”, обяснява Никола. Съжалява, че не е напомнил на съпругата си да впише ягуара в годишната си декларация.

Проданов на тавана на първия автомобил на баща си “Опел”
Проданов на тавана на първия автомобил на баща си “Опел”

“Почти не я виждам тази кола, кара се много рядко, затова съм пропуснала да я впиша в документа. Тя не става за район като Смолян”, уточнява депутатката.

Синът Борис в една от колите на семейството -“Хюндай Матрикс”
Синът Борис в една от колите на семейството -“Хюндай Матрикс”

За последно я видяла през лятото, когато съпругът й возел младоженци - тогавашния зам. областен на Смолян и настоящ депутат Недялко Славов и съпругата му. Славов стана народен представител през ноември на мястото на избрания за кмет на Смолян Николай Мелемов.

Никола Проданов дава ключовете на първата кола на съпругата си - “Пежо 205”.
Никола Проданов дава ключовете на първата кола на съпругата си - “Пежо 205”.

“Тази кола стана много известна, затова се заричам, докато съм жив, да не я продавам”, категоричен е съпругът. “Когато Даниела не я хареса щях да склоня и да не я регистрирам. Щях да я върна на германеца. Синът ни Борис обаче много я хареса, сега ще му я подаря с условието да не я продава”, обяснява Проданов.

Проданов с ягуара, който съпругата му неволно пропуснала в имотната декларация.
Проданов с ягуара, който съпругата му неволно пропуснала в имотната декларация.

Момчето е още ученик в езиковата гимназия и е на 17 г., няма шофьорска книжка. Проданов платил данъка на ягуара в общината на 2 вноски по 159 лв. и му сложил “щастлив” номер - СМ 00-07.

Първият “Мерцедес” на Проданов пред къщата им в кв. Райково
Първият “Мерцедес” на Проданов пред къщата им в кв. Райково

Всички коли на семейството тази зима са навън в снега, а в семейния гараж в къщата им в кв. Райково се кипри ягуарът, видя репортер на в. “24 часа”. Освен че е в гараж, английското возило е покрито и с брезент. “Така се пази автомобил”, намигва собственикът му.

В момента Дариткова шофира джип “Тойота”, на 4 г. Остава й да изплаща още година лизинг.

“Купих го от сестра ми - Нина, която го кара няколко месеца, и просто продължих нейния лизинг към вносителя на марката”, казва депутатката.

Сестра й е съпруга на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

“Нямаме кръвна връзка, не противоречим на закона за конфликт на интереси, а и двамата сме сред учредителите на ГЕРБ в различни избирателни райони - Смолян и Враца”, шегува се балдъзата.

Сестра й Нина, която като съпруга си е ветеринарен лекар, е общински съветник от ГЕРБ във Враца втори мандат.

Впрочем Дариткова е единствена от 4-мата, която е хуманен лекар. По стечение на обстоятелствата и съпругът й Никола Проданов е ветеринарен лекар, но е завършил доста преди Мирослав и Нина. Проданов обче зарязал отдавна ветеринарството.

“Никога не съм ползвала автомобил от парламента. От началото на мандата съм навъртяла 70 000 км с джипа”, обяснява Дариткова.

Заради по-голяма сигурност се решила да вземе тойотата. Откакто е депутат, пътува дълги разстояния от столицата към избирателния си район.

Преди 10-ина дни пътят край Пампорово не бил добре почистен, снежните коловози я изхвърлили от пътя и се счупила бронята на тойотата.

Преди джипа е имала “Форд Фиеста”, купуван също на лизинг, но вече изплатен. Иначе е шофьор от 7 януари 1993 г. Преди това депутатката, която има една от най-дългите пациентски листи като семеен лекар в Смолян с над 3000 души, е карала “Пежо 205” и “Опел Корса”.

“Първите две коли ми ги е купувал съпругът, но сега се оправям сама без негова помощ”, вметва тя.

“Аз шофирам, когато пътуваме двамата. Първо, защото съм по-спокоен и по-сигурен шофьор. Второ, защото ми става лошо, когато ме возят. Така че предпочитам аз да карам.

За мен колата е нещо полезно, възприемам я като средство, което помага в работата ми. Естет съм и я поддържам в добро техническо състояние, за да мога да си върша работата и да пестя време”, казва Дариткова. Тя ненавижда арогантните шофьори на пътя и смята себе си за толерантна. Случвало й се е да помага на шосето, а и на нея да помагат. Слага си сама вериги при сняг, извършвала е и дребни ремонти.

Съпругът й, който е по-възрастен от нея със 17 г., пък станал шофьор през 1967 г. Сменил 17 автомобила. Първият му бил “Лада 1500”, след това изредил половината соцмарки. Няколко години дори се придвижвал с полско фиатче, въпреки че е висок 185 см.

В края на 80-те години отишъл да работи 2 г. в Аахен, Германия, и се върнал в Смолян с първия си “Мерцедес 240 D”. По-късно е имал още коли от луксозната марка.Сега има “Хюндай Матрикс” с 3 цилиндъра и микробус.

Бащата на Проданов - Борис, е бил един от първите родопчани, докарал в Смолян камион. Използвал го за търговия и транспортни услуги. Година-две по-късно си докарал в Райково и лек автомобил. Освен коли семейството има и моторна шейна “Ямаха”. Тя е необходима на Никола да превозва провизии до кулата на връх Снежанка на 1926 м височина, където стопанисва чайна с 3-4 стаи за спане. Иначе трябва да ги качва на гръб или с лифта.

Той е един от първите смолянчани, отворили свое заведение в Пампорово след началото на демокрацията. Покрай чайната до тв кулата в курорта Нина и министър Найденов се научили да карат ски.

“Министърът кара, вече добре се оправя върху ските, ама в началото беше зле. И сега си личи, че е северняк”, оценява го Проданов.

Никола първи от семейството влиза в политиката. Беше 2 мандата общински съветник от коалиция “Заедно за Смолян”. Бил е и 2 пъти кандидат за кмет на родопската община, но неуспешно. През 2007 г. съдбата срещна семейната двойка и на ринга на изборите - Проданов беше независим кандидат за кмет, а Дариткова - кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

Въпреки че съпругата му е депутат от ГЕРБ, именно Проданов прави първата връзка на семейството със създателя на партията. Проданов доведе в Смолян българско овчарско куче, подарено му лично от Бойко Борисов. При едно от посещенията си в Смолян Генерала харесал изказване на Никола на среща с избиратели преди местните избори и му подарил кучето. То е женско и е поне 50 кг.Проданов върнал жеста с ръчно изработени чанове. Въпреки че е завършила с отличие Медицинския институт по педиатрия в Санкт Петербург и е взела стотици изпити, зам.-шефката на парламентараната комисия по здравеопазване е била скъсана на шофьорския курс на първия път.

“Това е единственият път, когато не съм вземала изпит от раз”, признава Дариткова. Тя е мажоритарно избран кандидат и притеснението на пациентите й беше, че ако гласуват за нея, ще я загубят като джипи. Дариткова обаче продължи да лекува, макар и в свободните си от депутатството дни, а за останалите нае втори лекар. Целта ми е промяна в здравеопазването към по-добро - и за медиците, и за пациентите, заявяваше Дариткова. Здравната реформа, за която искаше да хвърли усилията си обаче й донесе негативи. Тя получи доста удари и неприятности покрай затварянето и реформирането на общинските болници в Рудозем и Девин. Убедена е, че без реформа добро здравеопазване в страната няма да има, а негативите от промяната са необходимото зло. Лекарската й кариера започнала със заместване на колеги в отпуска до 1993 г. След това е в детско отделение и в “Бърза помощ” към МБАЛ в Смолян. Покрай работата в спешното се срещнали и със съпруга й.

“Извикаха ме на адрес да прегледам майка му. След това той започна да звъни редовно в “Бърза помощ”, за да отида у тях за преглед, изтъквайки здравословни причини”, разказва депутатката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата