Малко ядене - свеж ум

https://www.24chasa.bg/Article/1199206 www.24chasa.bg
Снимки: ДАК и "24 часа"

Поговорката "Широка талия - тесен ум" се оказва не само критична оценка за преяждането, но и буквално научно предупреждение за ефекта му върху мозъка.

Ако човек, склонен към по-обилно хранене, намали с 25-30 на сто приеманите калории, това може да се окаже безплатен тоник за ума му. Това твърдят италиански учени в ново изследване за връзката между телесното тегло и психическите процеси. Техните строго научни заключения "Дейли мейл" превежда като съвет да се откажем от десерта на обяд.

За повечето хора това означава поне 1/5 по-малко калории за деня. И съпътстващите ги ефекти - поддържане на здравословно тегло и хубава фигура. Бонусът за мозъка е незабележим пред огледалото, но невролозите са впечатлени много от находката.

Малко ядене - свеж ум

Заради увеличаващите се случаи на преждевременна деменция, болест на Алцхаймер, ранно снижаване на умствения потенциал на хора в активна възраст. Тревогата им се подсилва от прогнозата, че само за 20-25 години, на практика едно поколение, диагнозите ще се увеличат с близо една трета. А новите изводи дават надежда, че може би има изключително прост метод да се съхрани свежестта на мозъка.

Изводите на италианските невролози косвено подкрепят диетата “Окинава”, взела името на едноименния японски остров. Той е прочут като мястото с най-високия процент столетници в отлична умствена форма.

Всъщност хранителният режим с топографско название не представлява поменик от забранени и разрешени храни. А спазване на три основни правила.

1. Не яжте, ако не изпитвате глад.

2. Вместо със стандартните 5 загребвания, с които условно се определя 1 порция, спрете след четвъртото. (Едно към едно съвпада със съвета да се приема с 20-30 на сто по-малко енергия.)

3. Храната да е богата на морски храни, които са много полезни за сърцето и мозъка, и да е нискокалорична.

При подобен режим на хранене психологически тестове откриват по-добри умения за справяне с интелектуални задачи, преобладаващи положителни емоции и съхранена способност за дълбоки душевни преживявания. А едновременно помага на организма да обезврежда свободните радикали, смятани за основен виновник за израждането на клетките.

Италианските учени обясняват добрия за мозъка ефект при ограничаване на яденето с интересна невробиологична реакция.

Когато се намалявали приеманите калории, се стимулирало производството на протеин, наречен CREB1, за който различни независими проучвания са доказвали, че оптимизира клетъчния растеж и влияе върху паметта и продуктивността на умствените реакции.

Екипът от медицинския факултет на Католическия университет в Рим се надява, че изследванията им може да помогнат не само в борбата срещу болестите на остаряването, но и за контрола над свръхтеглото.

Ръководителят на екипа д-р Пани разказва, че дори се правят опити върху мишки с няколко съединения, но те са още на предварителен етап и не може да се каже дали ще доведет до създаването на стимулиращи ума субстанции.

По емпиричен път много творции хора на умствения труд са установили за себе си, че интелектуалните им постижения са оптимални при по-скромни порции храна. Затова си разменят съвети по време на професионални предизвикателства да ядат малко, за да не ангажират организма с работата на стомаха и червата, а енергията да остане на разположение на мозъка.

Според данни от медицински проучвания услужливата до старини памет на учени може да се обясни с дажби на ръба на глада (заради прословутата "разсеяност на професора") паралелно с активната умствена работа.

Откритието на римския екип допълва знанията за ефекта на диетата върху мозъка чрез разкриването на биохимическите реакции. Според д-р Пани трудът им ще улесни разработване на бъдещи терапии за предотвратяване на дегенерацията на мозъка и на процеса на стареене като цяло. Нашата надежда е да се намери начин за активиране на CREB1, например чрез нови лекарства, така че да поддържа ума свеж, без намесата на строга диета, обяснява той.

Наскоро приключило мащабно проучване в САЩ установява, че след 50-ия рожден ден мозъкът на хора със свръхтегло се “свива” по-бързо и по-рано, отколкото на слабите им връстници. Обяснението дават калифорнийски кардиолози и невролози - излишните килограми водят до болести на кръвообращението и свързаното с това по-бързо остаряване на мозъка. Хипертонията е директно свързана и с по-бързото износване на важния орган в главата. Лошият холестерол увеличава риска за артериите, води до ограничен достъп на кръв и кислород.

Сканиране на 1300 около 50-годишни мъже и жени в началото на експеримента и 10 г. по-късно показало, че мозъкът на кльощавите по-късно започвал да се променя възрастово. Като имало и ясни външни белези за забавеното остаряване - представяли се по-добре на логически тестове. Хората с наднормено тегло на 60 г. пък се оказвали два пъти по-застрашени от деменция.

Друго мощно направление в медицината пък за поддържането на интелектуалната форма залага на подбора на храните. В съчетание с тренировки за паметта и решаване на аналитични задачи. Според диетолозите добър и достъпен за всеки човек катализатор на познавателната дейност са орехите.

Направете ги задължителна част от менюто си, съветват изследователи от Пенсилвания. В университетско проучване на екип от различни специалисти те са сравнили антиоксидантите (вещества, които пречат на различни токсични оксиди да ни разболяват) в девет вида сурови и печени ядки. И ползите им за сърцето, кръвоносната система и мозъка. Заради съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини и микроелементи орехите са фаворит и в групата на натуралните, и сред миналите през фурната. В първата тройка на суровите са и бразилските орехи и шамфъстъците. Подгласници сред печените са бразилският орех - отново на второ място, и лешниците.

При наднормено тегло обаче с ядките трябва да се внимава, защото са доста калорични.

Толкова, колкото събирате в затворена шепа - това е практическата дневна мярка, която дават експертите по хранене за оптималните 30-50 грама. Те обръщат внимание, че ядките помагат буквално на всички органи и системи и дори при диета не трябва да се изключват от храната.

Кака Лара: Концентрирам се с кафе и шоколад

Преди предаването “Полет над нощта” Лара Златарева, която всички познават като Кака Лара, се концентрира с много шоколад и кафе. Налага се, защото мозъкът й трябва да е бръснач през цялото време. Режисьорът Хачо Бояджиев забранява да се ползва аутокю.

Поддържа я и закованият ритъм - ляга късно, става рано. Няма начин да си позволи отпускане.

В театъра пък учила текстовете лесно, като ги свързвала с картини. Просто си представя това, което трябва да каже пред публиката. Помага ми и мизансценът: на това място казвам тези думички, а на другото - онези, и те идват от само себе си, обяснява Лара.

Тя всъщност в последно време трябва да е във форма 24 часа в денонощието, защото има и друг сладък ангажимент - грижата за 8-месечната Вая. Разбира се, помага й каката Бенджи, която вече е на 14 години. Понякога предлага на майка си да се позабавляват с кръстословица или судоку, но Лара отказва. Изнервяла се от подобни игри, защото все искала да ги реши на мига.

Лара смята, че актьорите се разболяват през лятната ваканция, когато решат да си починат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи