Поговорете с вашия iPhone, ще ви разбере

https://www.24chasa.bg/Article/1200089 www.24chasa.bg

Първоначално новият iРhone 4S като че ли не впечатли особено публиката - нямаше нов дизайн, нито революционни промени спрямо предшественика му.

Но за разочарование на скептиците се оказа, че има технология, която го прави наистина впечатляващ. Става въпрос за приложението Siri, което от Apple наричат интелигентния асистент. А по-простичко казано - можете да поговорите с телефона си и той да ви разбере.

Единственото, което трябва да направите, е да кажете на Siri какво искате и той ще знае и какво имате предвид. И така можете само с глас да набирате номера, да изпращате съобщения, да записвате срещи, да изготвяте напомняния и още много неща.

Например спокойно можете да му се доверите да изпрати съобщение, че закъснявате за среща, да ви напомни за ангажимент или да попитате какво ще е времето - Siri ще ви отговори.

И е достатъчно умен, за да разбере и какво имате предвид. Например, ако му зададете команда да ви запише среща с даден човек в определен час и след това поискате телефонът да ви напомни да му се обадите предварително, не е небходимо да казвате отново името на въпросния човек. Siri го е запомнил от първоначалната команда.

Що се касае до изпращането на различни съобщения, не е необходимо да диктувате специален текст. Достатъчно е да посочите, че трябва да изпрати SMS например на Стоян, че ще закъснеете за срещата ви. Или пък да прати имейл с честитка за празник - Siri се справя с командите сам. Дори е в състояние да ви поръча такси. А освен че пише и изпраща имейли и съобщения, може и да ви ги прочете, ако поискате.

Освен това може да го използвате и за намиране на информация, която ви трябва в момента. Siri може да ви пусне и любимата песен, да ви събуди сутрин и още куп други опции.

Единственият недостатък е, че все още не използва български и че без връзка с интернет се справя трудно със задачите.

МОБИЛНИ НОМЕРА

10 млн. на ден за Google от Android

Oracle има претенции към Google за нарушени авторски права, за които иска да получи обезщетение, стана ясно преди дни. Но първоначалното становище на съда е, че финансовите искания са прекалено големи. Това е накарало Oracle да направят сметки колко печели Google от операционната система Android. Сметките показали, че става въпрос за 10 млн. долара на ден. Като сумата се изчислява въз основа на това, че Google печели по $ 14 от реклама от един потребител на Android, а дневните активации на нови устройства са 700 000.

Отключиха iPhone 4S и iPad 2

Вече има решение за постоянно отключване на файловата система (jailbreak) на iPhone 4S и iPad 2 с iOS 5. А онлайн се появиха и първите инструменти, с чиято помощ може да получите контрол върху устройствата. Това става с инсталирането на приложението Cydia, за което е необходим софтуерът Absinthe, който вече има версии за Mac и Windows. Но няма гаранция, че отключването ще проработи успешно с вашето устройство.

Windows Phone срещу iOS

Nokia и Microsoft влязоха в партньорства, като финландците ще използват операционната система на американците за телефоните си. Според прогнози на изследователската компания IHS iSuppli през 2015 година Windows Phone ще успее да задмине iOS по пазарен дял и ще заеме второто място след Android.

Според данните през миналата година Android е имал 47,4% от пазара, а iOS е с 18%. Windows Phone е имала едва 1,9%.