Смолян и Хасково водят по рак на белия дроб сред мъжете

https://www.24chasa.bg/Article/1201552 www.24chasa.bg
Модерната апаратура улеснява дигностиката. СНИМКИ: ПЕТЬО ТУРЛАКОВ И "24 ЧАСА"

По данни на Международната агенция за проучване на рака в света са диагностицирани около 12,7 милиона нови случая със злокачествени тумори. Около 13% от тях са били на белия дроб. Най-висока е заболяемостта при мъжете от Северна Америка, Европа и Източна Азия и при жените от Северна Америка, Северна Европа, Австралия и Китай.

У нас болните са 52,3 на 100 000 примъжете и 8,6 на 100 000 при жените, което според експертите е под средното за Европа.

Ракът на белия дроб е най-честият злокачествен тумор при мъжете - 18% от всички злокачествени тумори при тях. При жените е на осмо място по честота (4% от всички фатални тумори). Карциномите на белия дроб не са равномерно разпространени на територията на страната.

Д-р Ангелова показва дроб на пушач
Д-р Ангелова показва дроб на пушач

За периода 2000-2008 г. областите с относително постоянно висока заболяемост при мъжете са Смолян и Хасково, при жените - Кюстендил и Видин. Разликата в най-засегнатите и най-слабо "потърпевшите" области е около 2 пъти при мъжете и около 4 пъти при жените. Това съобщи д-р Надя Димитрова, ръководител на Българския национален раков регистър.

д-р Веселин Джендов
д-р Веселин Джендов

Специална статистика за рака на белия дроб, предизвикан от радон, няма. Случаите се отразяват като обща бройка. Не може да се каже и на какво се дължат разликите по области в разпространението на тежката болест, защото не са правени изследвания. Но онколозите допускат, че честотата се обуславя от различно застъпените рискови фактори:

1. Тютюнопушене - при около 80% от пациентите с рак на белия дроб.

2. Фактори от околната среда - радон и азбест (особено при пушачите), метали (хром, кадмий, арсен), някои органични химикали, радиация, замърсяване на въздуха.

3. Генетична предразположеност - особено при пациентите, разболели се на по-млада възраст.

Проучване на средата е правено в гр. Раковски по повод повишената заболяемост от рак на белия дроб. През периода декември 1997 г. - февруари 1998 г. са измервани концентрациите на радон в 54 жилища, а през периода юни 1998 - 1999 г. - 270 теста в 197 жилища. Установена е 5 пъти по-висока концентрация на радон в Раковски в сравнение с контролния район - 40 случайно подбрани жилища в София, обясни д-р Димитрова.

Преживяемостта на пациентите с рак на белия дроб в България е сравнително ниска. Само около 7 на сто печелят повече от 5 години живот, докато средната 5-годишна преживяемост за Европа е около 12 на сто.

Причината според лекарите у нас е, че през последните години профилактични прегледи практически няма.

Броят на новите случаи през 2009 г. е 3930 - с 1,7 пъти повече, отколкото са били през 1970 г.

Прогнозите за 2012 г. са за към 4000 нови случая, обясни д-р Димитрова.

Увеличението през последните години е в почти всички възрастови групи при мъжете, като все по-често се разболяват младите. При жените също има "подмладяване" на заболяването.

От рак на белия дроб през 2009 г., са починали 2697 мъже и 586 жени. При силния пол това е най-честата причина за смърт от злокачествено заболяване, при жените - трета по честота.

Не всяка кашлицана пушача е тютюнджийска

Pакът на белия дроб е заболяване, което у нас се открива във все по-късен стадий, и това е решаващо за възможностите за лечение, казва д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Света София". Мнението й се споделя от пулмолози от цялата страна.

При масовите флуорографски изследвания в миналото много карциноми са хващани в ранни стадии, сега се откриват предимно във фазата, в която болестта е обхванала почти целия орган.

Медицинските изследвания говорят, че комбинацията цигари плюс въздействие на радон е сред най-опасните.

В най-голям риск за рак са пушачите, но те не забелязват ранните признаци на тежко заболяване и си мислят, че се задъхват и кашлят от цигарите, обясняват си го с "обикновена тютюнджийска кашлица". При кампания за безплатни профилактични прегледи от 800 консултирани българи 66 имали този симптом, на който не обръщали внимание. Обаче точно сред тях с допълнителни изследвания открихме 13 души с белодробен рак, 6-има с туберкулоза и 78 с хронична обструктивна белодробна болест и други тежки диагнози, обясни д-р Ангелова. Тя напомни, че не само активните пушачи, а и хората край тях са изложени на риск за белодробен рак.

Хирургът д-р Веселин Джендов: Всички училища, градини, дискотеки и гаражи в мазетада се проверят за радон

- Д-р Джендов, откога е интересът ви към радона като фактор за рак на белия дроб?

- Преди близо 25 г. чух за първи път за зависимостта между радиоктивния газ и белодробния карцином, той дори се свързваше с някои определени райони в страната. За първи път обърнах внимание и на чужди публикации, защото в гръдната хирургия пристига „резултатът" на неглижирането на този проблем. По оценка на Научния комитет по действие на атомната радиация към ООН въздействието на радона и продуктите на радиоактивния му разпад обуславя от 50 до 75 процента от годишната индивидуална доза, която населението получава от естествени източници. Счита се, че около 20 на сто от случаите на рак на белите дробове се предизвикват именно от радона.

- Защо?

- В закрити помещения - особено в подземни, приземни и ниски етажи, ако няма адекватна вентилация, радонът се натрупва и така попада в дихателната система. По принцип, както и при другите видове облъчване, рискът е по-висок при деца. Степента зависи от времето и интензивността на въздействието. Специфичното е, че за разлика от други източници на радиоактивно замърсяване радонът е „непреодолим" фактор както земетресенията, свлачищата и т.н. Тъй като нито можем да преместим градовете, нито да променим въздуха, водата и почвата около нас, може единствено да оптимизираме изискванията за строителните стандарти. Преди всичко за вентилацията на помещенията - особено когато става дума за рискови групи като деца в училища и градини, за хора, работещи под земята - в гаражи, дискотеки, индустриални и сервизни халета.

- Лекарите предупреждават ли достатъчно ясно за тези опасности?

- Дълги години правих опити да събудя интерес у различни институции по този въпрос, специално за Бургас, но видях, че все едно говоря на китайски. Но радоновият проблем не е проблем на медицината, а на екологията. Лекарите се занимават с „последствията". От всички, пред които съм поставял този въпрос, съм срещнал разбиране само от лекари.

Сега става ясно, че започва проучване за концентрациите на радон в сгради в страната. Загадка за мен е защо Варна и Пловдив са сред избраните градове, а не например Бургас, Благоевград, Раковски. Струва ми се, че вече има всички предпоставки за създаване на национална програма за превенция.

- Какво според вас трябва да се направи?

- Аз съм убеден, че съществува „радонова" карта на страната, но тези данни трябва да станат публични. Трябва и да се създадат адекватни строителни нормативи за сгради и обезателно да се следи изпълнен ли е антирадоновият алгоритъм. Задължително е незабавно да се започне масово измерване в детски градини и училища...

- ... това засега се прави пилотно и точно заради показания над препоръчителните в някои сгради вестникът ни трети ден търси различни гледни точки по важната тема. Кои други сгради трябва спешно да се проверят?

- Дискотеки, подземни гаражи.

Освен това здравното министерство трябва да изработи анкетни карти, специално за регистрация на белодробния карцином. В тях да се описват работната среда, местоживеенето в момента и миналото. И да не се забравя при отразяването на статистическите данни за рака, че геоложката карта не следва картата на административно делене на страната!

За местата с висок естествен радиационен фон пък трябва да се изработят специално силно занижени норми за радиоактивност на детски храни.

- Как коментирате теориите на радиобилози, че естественият фон е в много широки граници и няма нищо страшно дори човек да живее в район с по-високи стойности?

- Убеден съм, че всяка доза над допустимата е непосредствено вредна. Дори експонирането в гранични дози радиация води след себе си непредвидими последствия - късни, трудно прогнозируеми. Това, че скорпионите понасят 400 пъти по-висока радиация от хората, не бива да ни въодушевява. Поне засега.