Убийци и търговци на дрога сред помилваните от Марин

https://www.24chasa.bg/Article/1202506 www.24chasa.bg
АНГЕЛ МАРИН

Вицето на Георги Първанов Ангел Марин е помилвал предимно убийци и осъдени за тежки престъпления през последните 10 г. на “Дондуков” 2. Това съобщи агенция БГНЕС, цитирайки списък с 433 имена на затворници, облагодателствани от вицепрезидента.

Агенцията не цитира имената, а само посочва инициалите им, позовавайки се на Закона за защита на личните данни. Сред помилваните има също измамници и наркотрафиканти. От 26 помилвани в затвора в Бобов дол 16 са били осъдени за убийство, при това много от тях с присъди от 20 години, уточнява агенцията.

От затвора в Сливен повече от половината от помилваните са осъдени убийци. Става дума за общо 17 затворници с присъди между 10 и 18 г. Сред помилваните частично има жени с присъди от 15 г. решетки за убийство, които са лежали само 4 г. От затвора във Враца са помилвани петима и трима от тях са също убийци. Друг престъпник е частично помилван само година и половина след като присъдата му от общо 12,5 г. влиза в сила.

Трудно обясним е и фактът, че половин година преди да влезе в сила присъдата на Н. А. А., вицепрезидентът вече го е помилвал, съобщава агенцията. Той трябвало да лежи в затвора 5 г. за разпространение на наркотици. Присъдата му влиза в сила на 15.07.2008 г., а указът от “Дондуков” 2 е издаден половин година преди това - на 31.01.2008 г. Според БГНЕС остава неясно дали наркодилърът е лежал въобще в затвора в Пловдив. Оттам са помилвани общо 26 души, трима от тях осъдени за убийство.

Най-много са пожалените от затвора в Стара Загора - 94. Убийци са повече от половината. От затвора в Ловеч има 37 помилвани, 16 от тях са с присъди за убийство. Както и близо половината от помилваните в Софийския централен затвор общо 65 души.

“24 часа” потърси ген. Марин за коментар, но той не отговори на телефона си.

Лидерът на РЗС Яне Янев е поискал в сряда анкетна комисия в парламента да се занимае с мотивите и списъка с помилваните. От ГЕРБ обаче не приемат идеята.