Помилвах дилъри на дрога, защото закон намали наказанието

https://www.24chasa.bg/Article/1203805 www.24chasa.bg
Ангел Марин, бивш вицепрезидент на Република България СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

С Ангел Марин, бивш вицепрезидент на Република България, разговаря ЛЮБОМИР ДЕНОВ

- Г-н генерал, как ще коментирате обвиненията, че през двата мандата като вицепрезидент сте помилвали предимно убийци и осъдени за тежки престъпления?

- В последно време се отправят крайно неоснователни упреци, свързани с помилването. Тук държа да отбележа, че помилването е извънреден и изключителен способ за упражняване на висша държавна милост. По този начин чрез използване на непълни и неверни данни и факти се създава превратна представа за помилването.

- Вярно ли е, че сте помилвали осъден още преди да е влязла в сила присъдата?

- Отговорно заявявам, че няма случай, не е възможно да бъде помилван който и да било, без да е влязла в сила присъдата.

Идвали са наистина молби от хора, които още не са започнали да изтърпяват своите наказания. Но те са били отхвърляни без дори да се разглеждат.

Имало е случаи, когато някой изтърпява наказание по една присъда и е частично помилван по нея, а в последствие, докато изтърпява остатъка от наказанието, влиза в сила присъда по друго престъпление. Но това е съвсем друго нещо - няма и не може да има помилване преди присъдата.

- Как тогававъзприемате подобни упреци? Цитира се указ №121 от 2 ноември 2001 г., според който сте опростили присъда, преди да е влязла в сила?

- Този упрек изобщо не подлежи на коментар. На любителите на публикуваната стъкмистика ще напомня, че към датата на въпросния указ - №121 от 2 ноември 2001 г., аз все още не съм встъпил в длъжност.

- Твърди се, че сте били особено благосклонен към дилърите на дрога?

- Повечето от решенията за помилване на дилъри на дрога са свързани със закона от 2006 г., с който нашето законодателство бе хармонизирано с европейското. Така де факто срокът на някои наказания бе намален. Примерно наказание от 12 г. трябваше да стане 8. Тогава на мен ми бе предложено и аз приех, за да има справедливост, да издам такива укази за помилване. Иначе щеше да се получи така, че току-що осъдени щяха да получат присъда от 8 г., а осъдени преди 6 м. за същото нещо - щяха да лежат 4 г. повече.

- Според експерти помилването не е еднократен акт, а цял процес, в който участват много хора.

- Точно така. В този процес участват не само много хора, но и институции. Всяка молба е индивидуална и се разглежда, като се преценяват много обстоятелства. Например - какво е извършеното престъпление, каква част от наказанието е вече изтърпяна - задължително трябва да е излежана поне половината от него.

Анализира се отношението към извършеното престъпление - дали извършителят е осъзнал своята грешката. Вземат се предвид и оценките на риска от евентуален рецидив и прогнозата на специалисти за бъдеща ресоциализация. Отчита се и общественият отзвук от евентуалната държавна милост в родното място на осъдения и на жертвата, и отзвукът като цяло в обществото.

- Кой всъщност има право да бъде помилван?

- На помилване подлежат всички осъдени, включително и за убийство. Никога не съм разделял престъпленията при прилагане на института на помилване.

- Кои са основните причини, които може да доведат до помилване, г-н генерал?

- Най-честите причини са здравословните. Това са случаите на несъвместимост на заболяването с условията в затвора. Отчита се това, че медицинските органи нямат възможност да се грижат за здравето на осъдения в местата за лишаване от свобода. Основателна причина за опрощаване на присъда е и евентуалният летален изход - тоест когато осъденият е неизлечимо болен и го очаква смърт.

Помилването се използва и за стимулиране на доброто поведение на осъдените. Вземаме предвид и случаите на тежко семейно положение.

Помилването е частично и пълно. Преобладават частичните. Те са 82,6% от всички помилвания през десетте години на моя мандат като вицепрезидент. Изцяло съм помилвал само в 17,4% от случаите. И това са основно по здравословни причини, когато оставането на осъдените в затвора е недопустимо от гледна точка на лекарите.

- Кой всъщност носи отговорността за помилванията?

- В процеса на вземането на решение участват много хора и институции, но аз нося цялата отговорност за помилванията. Затова заявявам, че нямам никакви притеснения от каквито и да било проверки - нито от морално, нито от законово естество.

- Правили ли сте компромиси, г-н генерал?

- Не съм допускал компромиси. Повече съм прилагал строгост, отколкото снизхоздителност.

- А имало ли е опити за ходатайства?

- Ходатайствата бяха непрекъснати.

- Кой идваше при вас за това?

- Високопоставени политици, депутати, лидери на партии. Включително и депутатът Яне Янев е идвал да моли за безпринципно помилване. Отхвърлял съм обаче всякакви ходатайства. Не забравяйте, че в затвора лежат престъпници, сред тях са и осъдените за убийства.

Но нека не ги лишаваме и тях от правото да бъдат помилвани.

- Виждате ли връзка между репликите, че не заслужавате ордена "Стара планина - първа степен с мечове", и сегашните обвинения за помилванията?

- Скандалът, който се разгаря по повод на помилването, е политически. Преследват се политически цели. Това, по моя преценка, е голяма наглост. Нямам намерение да влизам в недостойни разправии с хора, които не са наясно и не разбират смисъла на института на помилването.

Некоректно е и сравнението с броя на помилванията в други страни. Бих препоръчал обаче сравнение с помилванията през мандатите на предишните вицепрезиденти на България и ще се натъкнете на интересни факти, които сега не бих искал да оповестявам.

ВИЗИТКА

Роден на 8 януари 1942 г. в гр. Батак

От 1965 г.служи в Ракетните войски на Българската армия, като преминава през всички командни длъжности.

От 1990 г. е командващ на ракетните войски и артилерията на Сухопътните войски

През 1998 г.е уволнен от действителна служба поради несъгласие с начина на провеждане на военната реформа.

На президентските избори през 2001 г. е избран за вицепрезидент в двойка с Георги Първанов.

През 2006 г. Първанов и Марин са преизбрани за втори мандат

  • Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    Отпускане на мерките? Да, но с по-бавни стъпки

    В хубавото време и наболата свежа зеленина на всички ни се иска ограниченията да паднат. И сигурно новината, че държавата обмисля да разхлаби противоепидемичните мерки, радва всички. Броят на болните от COVID спадна наполовина в сравнение с началото на ограничителния период - значи мерките работят. И ако тенденцията продължи
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си